Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Εγκρίθηκε χρηματοδότηση για έργα σε κτίρια του ΑΠΘ - Ποια αφορά

Χρηματοδότηση δράσεων αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού κτιριακών υποδομών

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Την έγκριση χρηματοδότησης ύψους  7.283.000 ευρώ από το ΥΠΑΙΘΑ για δράσεις αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού κτιριακών υποδομών του ΑΠΘ, ανακοίνωσε η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου.

Η χρηματοδότηση αυτή έρχεται να επιλύσει χρόνια προβλήματα κτιριακών υποδομών του ΑΠΘ, όπως του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών στη Θέρμη, δύο κτιρίων του Τμήματος Δασολογίας και Γεωπονίας στον Φοίνικα και στο Αγρόκτημα, αντίστοιχα, του νεοκλασικού κτιρίου της Παιδαγωγικής Σχολής, ενώ παράλληλα εκκινεί τη διαδικασία για τη στατική ενίσχυση του κτιρίου της Γεωπονίας.

«Αξιοποιούμε όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και έσοδα», είναι το μήνυμα που στέλνει ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Χαράλαμπος Φείδας.

Το ζήτημα ήταν η χρηματοδότηση. Από την στιγμή που εγκρίθηκε, θα μπει το νερό στο αυλάκι για να προχωρήσουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες όσο πιο σύντομα γίνεται, επισημαίνει από την πλευρά το ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Υποδομών του ΑΠΘ, Καθηγητής Δημήτριος Κουσενίδης, μιλώντας στο «ΤyposThes».

Για την Καλών Τεχνών

Για τα κτίρια της Σχολής Καλών Τεχνών στο campus Θέρμης προβλέπεται μελέτη για την κατασκευή Οικίσκου, μεταφορά Υποσταθμού Μέσης Τάσης, αναβάθμιση Λεβητοστασίου, ανακατασκευή του Περιβάλλοντος Χώρου και αποκατάσταση των φθορών.

Σύμφωνα με τον κ. Κουσενίδη, την προηγούμενη εβδομάδα  έγινε έλεγχος του κτιρίου όσον αφορά τη στατικότητά του από κλιμάκιο της Τεχνικής Υπηρεσίας στο οποίο συμμετείχαν και καθηγητές από το Πολυτεχνείο.

Πρώτα θα γίνουν έργα στον εξωτερικό χώρο και μετά θα συνεχιστούν και στο εσωτερικό. «Το βασικό είναι να απομακρυνθούν ο υποσταθμός και το λεβητοστάσιο», όπως επισημαίνει ο αντιπρύτανης.

Υπενθυμίζεται ότι πριν κάποιους μήνες, ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ) του ΑΠΘ, έκανε λόγο για «επικίνδυνη κατάσταση των κτιρίων της Σχολής Καλών Τεχνών, ειδικά του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών», σημειώνοντας ότι χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Αντιδράσεις υπήρξαν και από φοιτητές.

10f1_2.jpg

Το νεοκλασικό της Παιδαγωγικής

Επίσης, με τη χρηματοδότηση που εγκρίθηκε, πρόκειται να προχωρήσει η επισκευή και ενίσχυση φέροντος οργανισμού του νεοκλασικού διώροφου κτιρίου «Μεγάλο Νεοκλασικό» της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ.

Το κτιριακό συγκρότημα της Παιδαγωγικής Σχολής επί της οδού Αρχαιολογικού Μουσείου 29, αποτελούσε τις κτιριακές εγκαταστάσεις της παλαιάς Παιδαγωγικής Ακαδημίας, βρίσκεται εκτός της Πανεπιστημιούπολης, στην ανατολική πλευρά της πόλης και στεγάζει μέρος των εκπαιδευτικών και ερευνητικών λειτουργιών του ενός Τμήματος της Σχολής, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Θα προχωρήσουμε και εδώ όσο το δυνατόν πιο γρήγορα γίνεται, γιατί στο τμήμα δημοτικής εκπαίδευσης υπάρχουν κτιριακές ανάγκες», επισημαίνει ο κ. Κουσενίδης.

10f2.jpg

Τι αφορά η χρηματοδότηση

Αναλυτικότερα, η Πρυτανεία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των ενεργειών της για τη βελτίωση των υποδομών του ιδρύματος και ύστερα από ανταπόκριση του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (ΥΠΑΙΘΑ) σε σχετικό αίτημά της, ανακοίνωσε την έγκριση χρηματοδότησης ύψους 7.283.000 ευρώ από το ΥΠΑΙΘΑ, μέσω του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΤΠΑ) του ΥΠΑΙΘΑ. Επιπλέον, αναμένεται η χρηματοδότηση πρόσθετων δράσεων στην επόμενη τριετία.

Στόχος της χρηματοδότησης είναι η υλοποίηση παρεμβάσεων για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών του ΑΠΘ, για την κάλυψη επιτακτικών αναγκών, ώστε το ίδρυμα να συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες του με ασφάλεια και απρόσκοπτα τόσο στους/στις φοιτητές/τριες, όσο και στο διδακτικό και διοικητικό προσωπικό.

«Οι συγκεκριμένες δράσεις, σε συνέχεια πολλών άλλων που ήδη υλοποιούνται, εντάσσονται στον στόχο που έχουμε θέσει για τη βελτίωση και αναβάθμιση των κτιριακών, εργαστηριακών και ερευνητικών υποδομών του ΑΠΘ. Αξιοποιούμε όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και έσοδα, όπως τα Ε.Π.Α., Ε.Σ.Π.Α., Σ.Δ.Ι.Τ., Ε.Λ.Κ.Ε., και άλλα. Η διεκδίκηση αυτών των πόρων αποτελεί προτεραιότητα για τις Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ», δήλωσε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Χαράλαμπος Φείδας.

Συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση των 7.283.000 ευρώ αφορά σε πράξεις για τις παρακάτω παρεμβάσεις:

1. Μελέτη για την κατασκευή Οικίσκου, μεταφορά Υποσταθμού Μέσης Τάσης, αναβάθμιση Λεβητοστασίου, ανακατασκευή του Περιβάλλοντος Χώρου και αποκατάσταση των φθορών στα κτίρια της Σχολής Καλών Τεχνών στο campus Θέρμης, καθώς και στο κτίριο Δ του Τμήματος Δασολογίας στον Φοίνικα και του κτιρίου της Τεχνολογίας Τροφίμων στο Αγρόκτημα ΑΠΘ.

2. Επισκευή και ενίσχυση φέροντος οργανισμού του νεοκλασικού διώροφου κτιρίου «Μεγάλο Νεοκλασικό» της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ.

3. Εκπόνηση Μελέτης Στατικής Ενίσχυση του κτιρίου Γεωπονίας.

Επιπρόσθετα, στη συνεδρίαση 20/4-7-2024 του Συμβουλίου Διοίκησης εγκρίθηκε η δημοπράτηση της εκπόνησης των μελετών, με τίτλο:

1. «Επικαιροποίηση Μελέτης Στατικής Ενίσχυσης και εκπόνηση Μελέτης Πυροπροστασίας Κτιρίου Τοπογράφων ΑΠΘ» προϋπολογισμού €133.407,55 ευρώ.

2. «Εκπόνηση Μελέτης Πυροπροστασίας του Γ΄ Συγκροτήματος του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ» προϋπολογισμού €122.828,09 ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΤΠΑ του ΥΠΑΙΘΑ.

Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να γίνουν οι προκηρύξεις, να βρεθούν οι ανάδοχοι και να ξεκινήσουν τα έργα. Οι διαδικασίες είναι λίγο χρονοβόρες, αλλά το θέμα είναι ότι όλα αυτά έχουν ξεκινήσει, όπως επισημαίνεται από το ΑΠΘ, ενώ τονίζεται ότι αν προκύψουν και άλλες ανάγκες θα απευθύνουν εκ νέου στο υπουργείο για χρηματοδότηση.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ