Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Περιμένοντας τους… υπόγειους κάδους στην οδό Ολύμπου (ΦΩΤΟ)

Τι γίνεται με το έργο – Τι λέει μιλώντας στο TyposThes ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Στην οδό Ολύμπου οι περίοικοι περιμένουν εδώ και καιρό να δουν τι θα γίνει με το έργο που αφορά την τοποθέτηση υπόγειων κάδων συλλογής απορριμμάτων στο ύψος της Αρχαίας Αγοράς, μπροστά από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και λίγο ανατολικότερα επί της ίδιας οδού.

Όπως μπορεί να δει κανείς και στις φωτογραφίες του «TyposThes» υπάρχει εδώ και πολύ καιρό τοποθετημένη πινακίδα ότι εκτελούνται έργα και το σημείο μπροστά στο παρκάκι που βρίσκεται απέναντι από το ΕΚΘ είναι περιφραγμένο. Όμως, κάτοικοι αναφέρουν ότι εδώ και εβδομάδες δεν βλέπουν να γίνεται καμία εργασία. Λίγο πιο κάτω, και πάλι επί της Ολύμπου, η περίφραξη έχει απομακρυνθεί και το έργο υποδομής για την τοποθέτηση των υπόγειων κάδων φαίνεται ολοκληρωμένο.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Γιώργο Δημαρέλο, ο οποίος μίλησε στο «ΤyposThes», το θέμα «είναι εντός προγράμματος και ελεγχόμενο» και οι υπόγειοι κάδοι θα λειτουργήσουν «εν ευθέτω χρόνω». Όπως λέει, το θέμα θα προχωρήσει και έχει να κάνει με την παράδοση των κάδων, καθώς έχει γίνει τροποποίηση της σύμβασης. Οι κάδοι πρόκειται, όπως μας ενημερώνει, να παραληφθούν τμηματικά, ανάλογα με το πώς έχει τροποποιηθεί η σύμβαση και να παραδοθούν. «Έχουμε ακόμη  χρόνο, άλλα, όμως, είμαστε σε τελικό στάδιο», όπως δηλώνει.

Ωστόσο στο «TyposThes» δε δόθηκε κάποιο ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα ως προς την ημερομηνία παράδοσης των κάδων και του έργου συνολικά.

Να σημειωθεί ότι και σε άλλα σημεία της πόλης υπάρχει επίσης έτοιμη η σχετική υποδομή και αναμένεται η παράδοση των κάδων. Από την αντιδημαρχία Καθαριότητας λένε ότι στη δική τους αρμοδιότητα είναι μόνο το θέμα της  χωροθέτησης  των κάδων και εμπλέκεται άλλη διεύθυνση ως διευθύνουσα υπηρεσία του έργου και ότι οι ίδιοι είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν τα χρονοδιαγράμματά τους, ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών οδοποιίας.

Το έργο σύμφωνα με τον κ. Δημαρέλο έγινε μέσω του τμήματος της οδοποιίας της Διεύθυνσης Βιώσιμης Κινητικότητας.

Δείτε τις φωτογραφίες

ypogeioi-kadoi-olympou_2.jpg
ypogeioi-kadoi-olympou.jpg
ypogeioi-kadoi-olympou_3.jpg
ypogeioi-kadoi-olympou_4.jpg

Η λειτουργία των υπόγειων κάδων

Υπενθυμίζεται ότι η υπογειοποίηση των κάδων στον δήμο Θεσσαλονίκης ξεκίνησε μέσα στο 2021. Τα τελευταία χρόνια έχουν τοποθετηθεί και λειτουργούν δεκάδες υπόγειοι κάδοι σε κεντρικούς δρόμους και κομβικά σημεία της πόλης, όπως στην πλατεία Φαναριωτών, στον πεζόδροµο της Αγίας Σοφίας, στην πλατεία Αριστοτέλους, στην Ερµού και στην Καρόλου Ντηλ, στην πλατεία Άθωνος, στα Λαδάδικα και στην πλατεία Χρηµατιστηρίου.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες, στα βασικά πλεονεκτήματα αναφορικά με τη λειτουργία των υπόγειων κάδων περιλαμβάνονται η μεγαλύτερη χωρητικότητα (ένας υπόγειος κάδος αντιστοιχεί σε τρεις συμβατικούς), η βελτίωση της εικόνας του αστικού περιβάλλοντος με την απομάκρυνση των συμβατικών κάδων, η αποφυγή φαινομένων υπερχείλισης κάδων και δυσοσμίας, η μείωση δρομολογίων απορριμματοφόρων και μείωση εκπεμπόμενων ρύπων, η μεγαλύτερη ασφάλεια, σταθερότητα του συστήματος και αποφυγή βανδαλισμών, η εύκολη χρήση για όλους και η αθόρυβη λειτουργία.

Το παράδειγμα της Καρδίτσας που κατήργησε τους υπόγειους κάδους

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων δήμου Θεσσαλονίκης κ. Κώστας Φουντούκης μιλώντας την περασμένη εβδομάδα σε ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής του δήμου Θεσσαλονίκης μεταξύ άλλων μίλησε για το θέμα των υπόγειων κάδων στην πόλη. Όπως υποστήριξε υπάρχουν 48 κάδοι στο κέντρο της πόλης «που έχουν να πλυθούν δεν ξέρω πόσο καιρό» και δεν έχουν συντηρηθεί, ενώ κάνουμε εργολαβία και για άλλους 100. Αναφέροντας δε το παράδειγμα της Καρδίτσας, όπου επίσης μπήκαν πριν 10 χρόνια ίδιοι υπόγειοι κάδοι όπως αυτοί της Θεσσαλονίκης, είπε ότι ο δήμος εκεί ζήτησε να καταργηθούν γιατί πλημμύριζαν στις βροχές και δεν είχε κανείς μέσο για τον καθαρισμό τους. Ο δήμος δεν είχε τα μηχανήματα. Παρατηρήθηκαν προβλήματα όπως στερεοποίηση απορριμμάτων στο βάθος του υπόγειου κάδου και έγιναν εστίες τρωκτικών.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ