Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Μόλις 2 στους 10 ξέρουν για την πλωτή δεξαμενή LNG στο Θερμαϊκό

Μόλις το 19% των πολιτών της Θεσσαλονίκης γνωρίζει για τη σχεδιαζόμενη κατασκευή – Ποιες οι επιπτώσεις στο κλίμα

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Στα επόμενα χρόνια αναμένεται να κατασκευαστεί πλωτή δεξαμενή αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου (LNG) και επαναεριοποίησης στον Θερμαϊκό κόλπο.

Όμως ελάχιστοι είναι οι πολίτες που γνωρίζουν το θέμα. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε από την Greenpeace μόλις το 19% των πολιτών της Θεσσαλονίκης γνωρίζει για το θέμα και ένα 28% το έχει απλώς ακουστά. Και όλα αυτά ενώ οι επιπτώσεις στο περιβάλλον κάθε άλλο παρά αμελητέες είναι, όπως υποστηρίζουν. 

«Συνολικά θα γίνουν τέσσερις μονάδες. Ήδη προχωράει η μονάδα στην Αλεξανδρούπολη που είναι και η μεγαλύτερη, και είναι σε προστατευόμενη περιοχή. Για τη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει ακόμη σαφές χρονικό πλάνο. Όμως δυστυχώς οι πολίτες της δεν είναι ενήμεροι για το ζήτημα. Από έρευνα που κάναμε και στις 4 πόλεις μόνο στο Βόλο υπήρχε υψηλή επίγνωση για το θέμα. Κι αυτό γιατί εκεί υπήρξε ένα τοπικό κίνημα που έφερε το θέμα υψηλά στην ατζέντα. Περιφέρεια και φορείς της πόλης πήραν θέση ενάντια στη μονάδα. Καλύτερο επίπεδο υπάρχει και για την Κόρινθο. Στη Θεσσαλονίκη δεν έγινε κάποια επίσημη ενημέρωση. Θεωρήσαμε πως κάτι έπρεπε να γίνει γι’ αυτό και σχεδιάζουμε σε συνεργασία με το Γραφείο Θεσσαλονίκης του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ, δημόσια εκδήλωση με τίτλο “Κλιματική κρίση και ορυκτό αέριο vs επενδύσεις για ένα βιώσιμο μέλλον στη Θεσσαλονίκη”, την Τετάρτη 28 Μαΐου 2025, στο Αμφιθέατρο “Ξανθίππη Χόιπελ” του ΜΟΜus – Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ), στις 18:00-21:00», ανέφερε σε τηλεφωνική μας συνομιλία ο Κώστας Καλούδης, υπεύθυνος εκστρατείας για το κλίμα και την ενέργεια, στο ελληνικό γραφείο Greenpeace.

thesi_monadas_lng_ston_thermaiko_2.jpg

 

Πώς λειτουργεί η πλωτή δεξαμενή;

Όπως εξήγησε στο TyposThes: «Προκειμένου να μεταφερθεί το φυσικό αέριο στην ξηρά και να διοχετευτεί σε αγωγούς ή στο σύστημα παροχής μιας πόλης απαιτείται να γίνει μονάδα υγροποίησης. Αυτές οι μονάδες σχεδιάζονται σε σημεία όπου δεν μπορεί να υπάρξει απευθείας μεταφορά. Πχ αν έρχεται το αέριο από μακριά και μεσολαβεί θάλασσα πρέπει να έρθει με μεγάλα φορτηγά και να υγροποιηθεί. Εγκατάσταση στη θάλασσα σημαίνει ότι θα καταναλώνεται μεγάλη ποσότητα νερού σε μόνιμη βάση για να γίνει η διαδικασία της επαναεριοποίησης του αερίου, για να μπει στο σύστημα αγωγών και στις αποθήκες. Απαιτείται μια μεγάλη ποσότητα νερού, εν προκειμένω από τον Θερμαϊκό κόλπο, μαζί με ψάρια και άλλους θαλάσσιους οργανισμούς. Όσα μπαίνουν μέσα στο σύστημα θα πρέπει να θανατωθούν μετά.

thesi_monadas_lng_ston_thermaiko_1.jpg

Η ποσότητα των δύο είναι δύο μεγάλα προβλήματα. Το επόμενο μεγάλο πρόβλημα είναι αυτό της ρύπανσης, γι’ αυτό και είχαν υπάρξει αντιδράσεις προ διετίας από παράκτιους δήμους της πόλης μας όπως του δήμου Θεσσαλονίκης, του δήμου Δέλτα και του Δήμου Καλαμαριάς. Το φυσικό αέριο εκπέμπει σε όλα τα στάδιά του ρύπους. Πιο σημαντικό είναι το μεθάνιο, που είναι 82 φορές πιο επιδραστικό στην κλιματική αλλαγή από το διοξείδιο άνθρακα. Δεν διαλύεται εύκολα. Σκεφτείτε πως η εγκατάσταση αυτή θα προκαλεί τέτοιου τύπου ρύπους. Και οι μυρωδιές θα θυμίζουν εκείνες που συναντούμε όταν περνάμε έξω από διυλιστήρια. Μιλάμε για βαριά ρύπανση μέσα στο Θερμαϊκό και όταν φυσάει θα μεταφέρεται στην πόλη που ήδη είναι επιβαρυμένη. Αυτό έχει επίδραση για κλιματική αλλαγή».

Ο κ. Καλούδης αναφερόμενος στο οικονομικό κομμάτι σημείωσε πως «για την κατασκευή αυτών των μονάδων θα χρειαστούν 1.3 δις ευρώ. Θα κατασκευαστούν από ιδιωτικούς πόρους κυρίως. Όμως επειδή η υγροποίηση και μεταφορά αερίου είναι ακριβή, οι εταιρείες που εξέφρασαν ενδιαφέρον τόνισαν ότι δεν μπορούν να το χρηματοδοτήσουν από μόνες τους και ζητούν κρατική ενίσχυση. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι αυτές οι μονάδες δεν γίνονται για εσωτερική κατανάλωση, αλλά για εξαγωγή στο εξωτερικό. Για να γίνει χώρα ενεργειακός κόμβος. Οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις υπερκαλύπτουν ανάγκες της χώρας μας. Οι νέες εγκαταστάσεις θα είναι μόνο για εξαγωγή στο εξωτερικό. Οπότε γιατί να τις χρηματοδοτήσει ο Έλληνας φορολογούμενος και να ασχοληθεί κράτος για να φτιαχτούν αυτές οι μονάδες και να πάει αέριο στο εξωτερικό; Και μετά είναι ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος. Γιατί να υποστούν ρύπανση κάτοικοι στην Θεσσαλονίκη βόλο Κόρινθο και άλλοι να εξάγουν ενέργεια; Αυτά θα αγγίξουμε και στην εκδήλωση μας».

Συζήτηση στο πάνελ:

-Κώστας Καλούδης, Υπεύθυνος της εκστρατείας για το κλίμα και την ενέργεια του ελληνικού γραφείου της Greenpeace

-Κώστας Νικολάου, Δρ. Περιβαλλοντολόγος, τ. Επισκέπτης Καθηγητής ΑΠΘ

-Χριστίνα Κυδώνα, Ιατρός ΕΣΥ, παθολόγος – εντατικολόγος

-Ναταλία Μποέμη, Εμπειρογνώμων σε θέματα ενέργειας και ενεργειακής φτώχειας του Ινστιτούτου για την Ευρωπαϊκή Ενεργειακή και Κλιματική Πολιτική (IEECP)

-Κυριακή Μεταξά, Υπεύθυνη προγράμματος Οικολογίας στο Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ, Γραφείο Θεσσαλονίκη.

Συντονίζει: Ευγενία Χατζηγεωργίου, Δημοσιογράφος.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σε 14 νοσοκομεία επεκτείνεται το «βραχιολάκι» για ασθενείς – Ποια είναι
Ο υπουργός Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα και μια λίστα με τους επιπλέον τραυματιοφορείς που πιάνουν άμεσα δουλειά στα νοσοκομεία
Σε 14 νοσοκομεία επεκτείνεται το «βραχιολάκι» για ασθενείς – Ποια είναι