Μεγάλες καθυστερήσεις αντιμετωπίζουν οι οδηγοί που κινούνται στην Εθνική Οδό Αθηνών Θεσσαλονίκης λίγο έξω από την πόλη της Θεσσαλονίκης, λόγω των εργασιών ασφαλτόστρωσης που βρίσκονται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι οι ουρές με ΙΧ που σχηματίστηκαν στο ύψος των διοδίων των Μαλγάρων την Κυριακή οι οποίες έφταναν ακόμη και τα 5 χιλιόμετρα.
Πολλοί οδηγοί αναγκάστηκαν να περιμένουν αρκετή ώρα μέχρι να διασχίσουν το συγκεκριμένο σημείο. Μάλιστα για την διευθέτηση της κυκλοφορίας υπήρξε παρέμβαση της Τροχαίας.
Σημειώνεται πως οι εργασίες αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, γεγονός που σημαίνει ότι οι οδηγοί που κινούνται στην περιοχή θα πρέπει να οπλιστούν με υπομονή και να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή κατά τις μετακινήσεις τους.
Κληθείς να σχολιάσει το αυξημένο μποτιλιάρισμα στην περιοχή ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Γιουτίκας ανέφερε στο «ΤyposThes: «Περιμέναμε για πολλά χρόνια να γίνουν αυτά τα έργα. Έχω στείλει πάνω από 7 επιστολές για το θέμα στην πρώην διοίκηση της “Εγνατίας Οδού” γιατί το οδόστρωμα ήταν σε άσχημη κατάσταση. Όταν υπάρχει έργο, υπάρχει και όχληση».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «η κατάσταση θα μπορούσε να βελτιωθεί με 3 τρόπους:
Α) Σε τέτοιους δρόμους, με μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο, θα έπρεπε να γίνονται τις νυχτερινές ώρες οι εργασίες για να υπάρχει η μικρότερη δυνατή όχληση. Εμείς πχ στην Περιφέρεια τις εργασίες που κάνουμε στην οδό στην Λαγκαδά, η οποία είναι μέσα στην πόλη, τις προγραμματίζουμε να γίνονται 11 το βράδυ με 6 πρωί.
Β) Επίσης, θα έπρεπε το διάστημα που γίνονται οι εργασίες να ανοίγουν οι μπάρες στα διόδια των Μαλγάρων, ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία ακόμη μεγαλύτερων ουρών και η επιπλέον ταλαιπωρία των οδηγών.
Γ) Είναι πολύ σημαντικό να αξιοποιείται η παράκαμψη μέσω Σίνδου, η οποία οδηγεί πίσω από τα διόδια των Μαλγάρων. Θα έπρεπε να υπάρχει σχετική πρόνοια και, σε συνεννόηση με την Τροχαία, να κατευθύνονται οι οδηγοί μέσω της συγκεκριμένης διαδρομής κατά το διάστημα εκτέλεσης των εργασιών ασφαλτόστρωσης, ώστε να μειώνεται ο κυκλοφοριακός φόρτος στον βασικό εθνικό οδικό άξονα και να περιορίζεται η ταλαιπωρία των οδηγών»,
Μάλιστα ο ίδιος χρειάστηκε περισσότερο από μία ώρα για να προσεγγίσει τη Χαλάστρα με το Ι.Χ. του κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών.
Θεόδωρος Καράογλου: «Δεν πρέπει να γίνει κανονικότητα»
Την αντίδρασή του για την εικόνα που επικρατεί με τις χαμηλές ταχύτητες των οχημάτων λόγω των εργασιών ασφαλτόστρωσης εξέφρασε ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Θεόδωρος Καράογλου, ο οποίος σε δήλωσή του ανέφερε πως το συγκεκριμένο πρόβλημα «δεν πρέπει να γίνει κανονικότητα» και πως θα επικοινωνήσει άμεσα με το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών «προκειμένου Πολιτεία, ανάδοχος και παραχωρησιούχος του έργου να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι για την καλύτερη διαχείριση του».
Αναλυτικά, σε ανάρτησή του ο Θεόδωρος Καράογλου ανέφερε τα εξής:
«Αυτό που ζήσαμε χθες στα Μάλγαρα με το μποτιλιάρισμα, την «ουρά» χιλιομέτρων και την ταλαιπωρία των οδηγών δεν πρέπει να γίνει κανονικότητα.
Μιλάμε για τη βασική είσοδο και έξοδο της Θεσσαλονίκης!
Θα επικοινωνήσω άμεσα με το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προκειμένου Πολιτεία, ανάδοχος και παραχωρησιούχος του έργου να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι για την καλύτερη διαχείριση του.
Ζητείται προγραμματισμός, ενημέρωση και κοινή λογική!».
Ερώτηση του βουλευτή ΠΑΣΟΚ Αναστάσιου Νικολαΐδη
Ερώτηση για το θέμα έκανε στη Βουλή ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Ν. Δράμας κ. Αναστάσιος Νικολαΐδης αναφέροντας πως «Το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν εμφανίζεται για πρώτη φορά. Αντίστοιχες σημαντικές καθυστερήσεις λόγω εργασιών και περιορισμού των λωρίδων κυκλοφορίας είχαν καταγραφεί ήδη από τον Μάιο και τον Αύγουστο του 2025, αλλά και επανειλημμένα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2026. Μάλιστα, στις 23 Ιουλίου 2026 είχε ήδη επισημανθεί δημόσια από το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής ότι οι αναγκαίες εργασίες συντήρησης στον συγκεκριμένο οδικό άξονα πρέπει να πραγματοποιούνται με τέτοιο προγραμματισμό ώστε να περιορίζεται κατά το δυνατόν η επιβάρυνση των πολιτών και της οικονομικής δραστηριότητας».
Ο ίδιος σχολιάζει πως «Το ζήτημα, είναι εάν οι εργασίες εκτελούνται βάσει ενός ολοκληρωμένου κυκλοφοριακού σχεδιασμού, με κατάλληλο χρονικό προγραμματισμό, συντονισμό με την Τροχαία και αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων μέτρων ώστε να προκαλείται η μικρότερη δυνατή όχληση στους χρήστες του αυτοκινητοδρόμου.
Το ερώτημα αποκτά ιδιαίτερη σημασία μετά την έναρξη, στις 30 Δεκεμβρίου 2025, της 35ετούς παραχώρησης της Εγνατίας Οδού και των τριών κάθετων αξόνων στη «Νέα Εγνατία Οδό Παραχώρηση Α.Ε.», στο αντικείμενο της οποίας περιλαμβάνονται η λειτουργία και η συντήρηση του οδικού δικτύου.
Η επανάληψη πολύωρων κυκλοφοριακών προβλημάτων στο ίδιο κρίσιμο τμήμα του δικτύου δημιουργεί συνεπώς εύλογα ερωτήματα όχι μόνο για τον επιχειρησιακό προγραμματισμό του παραχωρησιούχου αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο ασκείται από την Πολιτεία η εποπτεία της τήρησης των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη σύμβαση παραχώρησης».
Ο κ. Νικολαΐδης ρωτά τον αρμόδιο κ. Υπουργό:
-για το «συνολικό πρόγραμμα των εργασιών συντήρησης και ασφαλτόστρωσης στο τμήμα Θεσσαλονίκη–Μάλγαρα–Κλειδί και το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής τους»,
-για τα κυκλοφοριακά δεδομένα και τα κριτήρια επιλογής ημερών, ωρών και έκτασης των περιορισμών των λωρίδων κυκλοφορίας,
-αν «υπήρξε ειδικός συντονισμός του παραχωρησιούχου με το Υπουργείο και τις αρμόδιες αρχές για τις εργασίες του Σεπτεμβρίου 2026 και, εφόσον υπήρξε, ποια μέτρα είχαν προβλεφθεί για την αντιμετώπιση της αναμενόμενης κυκλοφοριακής επιβάρυνσης»,
-«με ποιον συγκεκριμένο μηχανισμό παρακολουθείται από την πλευρά του Δημοσίου η τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων του παραχωρησιούχου ως προς τη λειτουργία, τη συντήρηση και τη διαχείριση της κυκλοφορίας κατά την εκτέλεση εργασιών και ποιες σχετικές ενέργειες ελέγχου έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα»
-και τέλος αν «Έχουν διαπιστωθεί από την αρμόδια εποπτεύουσα αρχή αποκλίσεις ή προβλήματα ως προς τον προγραμματισμό και την εκτέλεση των συγκεκριμένων εργασιών και, εφόσον ναι, ποιες ενέργειες έχουν γίνει ή πρόκειται να γίνουν για την αντιμετώπισή τους».