Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

''Γεύση Γαλλίας» και στη Βόρεια Ελλάδα

Την Πέμπτη 19 Μαρτίου, 1300 δείπνα «γαλλικού τύπου» θα προταθούν σε εστιατόρια και πρεσβείες 150 χωρών στις 5 ηπείρους – Ανάμεσά τους και πέντε από τη Βόρεια Ελλάδα

Την Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015, 1300 δείπνα «γαλλικού τύπου» θα προταθούν σε εστιατόρια και πρεσβείες 150 χωρών στις 5 ηπείρους στο πλαίσιο της εκδήλωσης "Γεύση Γαλλίας/ Goût de / Good France" . Στη Βόρεια Ελλάδα, συμμετέχουν τα ακόλουθα εστιατόρια και μπιστρό :

Θεσσαλονίκη:

-Alfredo's Grand Dining (www.regencycasinos.gr)

-La Place Mignonne (www.laplacemignonne.gr)

-Papillon (papillon facebook)

Έδεσσα (Παλιός Άγιος Αθανάσιος):

-Καλύβα (www.tarsounas.gr)

-Εν Λαρίση (Εν Λαριση facebook).

Τα εστιατόρια που θα συμμετέχουν θα αποτίσουν φόρο τιμής σε μια κουζίνα ζωντανή, ανοικτή και καινοτόμα, που παραμένει πιστή στις αξίες της : μοίρασμα, ευχαρίστηση, σεβασμός στην καλή διατροφή και τον πλανήτη.

Κατά την παρουσίαση της διοργάνωσης, ο γάλλος Υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Ανάπτυξης, κ. Laurent Fabius, δήλωσε τα εξής : « Η κληρονομιά της Γαλλίας είναι η κουζίνα, τα κρασιά (…). Το γαλλικό δείπνο έχει ενταχθεί στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ από το 2010. Δεν πρόκειται όμως για μια κληρονομιά που πρέπει μόνο να αναπολούμε, να δοξάζουμε ή να απολαμβάνουμε, πρόκειται για μια κληρονομιά που οφείλουμε να αναπτύξουμε και να αξιοποιήσουμε. »

Για τον Alain Ducasse : « η γαλλική μαγειρική εξελίχτηκε σε μια ελαφριά κουζίνα, που βρίσκεται σε αρμονία με το περιβάλλον της (…) κρατώντας τις καταβολές της, την γενναιοδωρία, την μοιρασιά, την αγάπη για την ομορφιά και την νοστιμιά. Πρόκειται για μια ευχάριστη παρένθεση, μια ευκαιρία να εορτασθεί η γαλλική κουζίνα σε όλον τον κόσμο. »

Εμπνευσμένο από τον γάλλο ξακουστό αρχιμάγειρα Auguste Escoffier, ο οποίος το 1912 ξεκίνησε τα «Δείπνα του Επίκουρου / Les Dîners d’Épicure » — το ίδιο μενού, την ίδια μέρα, σε πολλές πόλεις του κόσμου και τον μεγαλύτερο αριθμό συνδαιτυμόνων — η πρωτοβουλία Goût de / Good France βασίζεται σε αυτήν την ιδέα και επιθυμεί να συνεταιρίσει εστιατόρια από τις τέσσερεις άκρες της γης. 

Οι Σεφ θα προτείνουν στον χώρο τους ένα μενού « γαλλικού τύπου » με γαλλικό παραδοσιακό απεριτίφ, κρύο ορεκτικό, ζεστό ορεκτικό, ψάρι ή θαλασσινά, κρέας ή πουλερικό, γαλλικό τυρί (ή επιλογή τυριών), ένα σοκολατένιο γλύκισμα, γαλλικά κρασιά και χωνευτικό, παραμένοντας ωστόσο ελεύθεροι να αξιοποιήσουν την δική τους παραδοσιακή/πολιτισμική κουζίνα. Μια κουζίνα προσβάσιμη σε όλους, από τα μπιστρό έως τα καλοστρωμένα τραπέζια, φτιαγμένη με φρέσκα προϊόντα εποχής του τόπου τους, με λιγότερα λιπαρά, σάκχαρα, αλάτι και πρωτεΐνες. Η τιμή του μενού εναπόκειται στην διακριτική ευχέρεια του εστιατορίου και καθένα από αυτά καλείται να καταβάλλει 5% των πωλήσεων σε μια τοπική ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στον τομέα του σεβασμού της υγείας και του περιβάλλοντος.

Η διοργάνωση Goût de / Good France γίνεται με πρωτοβουλία του Σεφ Alain Ducasse και του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών και Διεθνούς ανάπτυξης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ