Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

ΑΠΘ: Αναγόρευση του καθηγητή Ferdinand Jan Ormeling, σε επίτιμο διδάκτορα

Του Τμήματος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ ...

Σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, θα αναγορευτεί ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, Ferdinand Jan Ormeling. Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 7 Μαΐου 2015 και ώρα 18.00, στην Αίθουσα Τελετών του Παλαιού Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Το πρόγραμμα της Τελετής είναι το εξής:

Προσφώνηση από τον Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Καθηγητή Κωνσταντίνο Κατσάμπαλο.

Προσφώνηση από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Περικλή Μήτκα.

Προσφώνηση από τον Πρόεδρο του Τμήματος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΑΠΘ, Καθηγητή Δημήτριο Τσούλη.

Έπαινος του τιμώμενου (Laudatio) από τον Καθηγητή του Τμήματος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΑΠΘ, Ευάγγελο Λιβιεράτο.

Αναγόρευση και Επίδοση Διασήμων.

Αντιφώνηση και Ομιλία του τιμώμενου, με θέμα: «Ptolemy’s heritage: the atlas as an ordering device – Κληρονομιά του Πτολεμαίου: ο Άτλαντας ως επινόημα ταξινόμησης».

Μουσικό Πρόγραμμα.

Λήξη Τελετής.

Ακολουθεί σύντομο βιογραφικό του τιμώμενου.

FERDINAND JAN ORMELING

Γεννήθηκε το 1942 στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας. Έλαβε το πτυχίο Ανθρωπογεωγραφίας από το Πανεπιστήμιο του Groningen το 1969. Η Διδακτορική του Διατριβή στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Cornelis Koeman, είχε ως αντικείμενο τη μελέτη των τοπωνυμίων στους τοπογραφικούς χάρτες της Δυτικής Ευρώπης. Λέκτορας στη Σχολή Γεωγραφίας και Προϊστορίας (σήμερα Τμήμα Γεωεπιστημών) του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης (1969). Το 1985 εκλέγεται καθηγητής στην έδρα Χαρτογραφίας του ίδιου Τμήματος, όπου και διδάσκει μέχρι το 2009 ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων (χαρτογραφικοί άτλαντες, περιβαλλοντική Χαρτογραφία, ιστορία της Χαρτογραφίας, σύνθεση και παραγωγή χαρτών, θέματα θεωρίας, χαρτογραφικής σύνταξης και γραφισμού). Επισκέπτης-καθηγητής στο ITC της Ολλανδίας (1973-1995) και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του για 22 χρόνια. Διδασκαλία σε πλήθος σεμιναρίων και επιμορφωτικών χαρτογραφικών προγραμμάτων σπουδών στην Ολλανδία και παγκόσμια.

Για μεγάλο διάστημα (1975-1995, 1997-2003) επικεφαλής του Ολλανδικού χαρτογραφικού περιοδικού Kartografisch Tijdschrift. Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ολλανδικής Χαρτογραφικής Εταιρείας (1975-1997) και πρόεδρός της (1995-1997). Μέλος της εκδοτικής ομάδας του Ολλανδικού περιοδικού Geo-Info και πρόεδρος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού ιστορίας της Χαρτογραφίας Caert-Thresoor.

Μέλος της συντακτικής ομάδας του Ολλανδικού Εθνικού Άτλαντα και γραμματέας της 'Ενωσης Εθνικού Άτλαντα της Ολλανδίας. Από το 1985 μέλος της Επιτροπής Εθνικών και Περιφερειακών Ατλάντων στην Διεθνή Χαρτογραφική Ένωση (ICA). Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής για την Εκπαίδευση και Κατάρτιση της ICA (1987-1999) και διοργανωτής περίπου 20 σχετικών εκπαιδευτικών σεμιναρίων παγκοσμίως. Γενικός Γραμματέας της ICA για δύο θητείες (1999-2003, 2003-2007). Από το 2007 μέλος της Επιτροπής Καταστατικού της ICA και μέλος της Ομάδας Εργασίας της για το Διεθνές Έτος Χαρτών 2015-2016. Πρόεδρος της συμβουλευτικής επιτροπής για τα γεωγραφικά ονόματα στη Βασιλική Ολλανδική Ακαδημία Επιστημών (από το 1995). Πρόεδρος της επιτροπής ξενόγλωσσων γεωγραφικών ονομάτων της Ένωσης για τη Γλώσσα των Κάτω Χωρών και αντιπρόσωπος της Ολλανδίας στην Ομάδα Εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών για τα γεωγραφικά ονόματα, όπου και επικεφαλής της ομάδας εργασίας εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τα τοπωνύμια. Εκλεγμένος αντιπρόεδρος στην Ομάδα Εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών για τα Γεωγραφικά Ονόματα (UNGEGN) για τις περιόδους 2007-2012 και 2012-2017.

Εκτός από τα τοπωνύμια, τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την οπτικοποίηση της ποιότητας δεδομένων, την παραγωγή ατλάντων και την ιστορία της Χαρτογραφίας. Κύριο ερευνητικό ενδιαφέρον του υπήρξε ο συγκερασμός χαρτογραφικών και τηλεπισκοπικών δεδομένων και η επεξεργασία προδιαγραφών για λογισμικά χαρτογράφησης με τη βοήθεια γνωσιακών συστημάτων –στο πλαίσιο αυτό δημιουργεί το 1983 στην Ουτρέχτη ευρύ ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο Ολοκληρωμένα Χαρτογραφικά Συστήματα. Από το 1993 και εξής διηύθυνε τη συμβολή του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης στο μεγάλο διαπανεπιστημιακό ερευνητικό πρόγραμμα Δημιουργία συστήματος οπτικής υποστήριξης αποφάσεων για την διαχείριση χωρο-χρονικών δεδομένων. Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η συμμετοχή του στο πρόγραμμα Cartotech (Cartographic Heritage Enhancement Using New Technologies) για την υποστήριξη της Χαρτογραφικής Κληρονομιάς με τη χρήση Νέων Τεχνολογιών, που εγκρίθηκε από τη 10η Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υλοποιήθηκε υπό την καθοδήγηση του ΑΠΘ.

Μέλος (1987) της International Eurasian Academy of Sciences. Επίτιμο μέλος της Χαρτογραφικής Εταιρείας της Ολλανδίας (2001) και της Χαρτογραφικής Επιστημονικής Εταιρείας Ελλάδας (ΧΕΕΕ) το 2008. Ιππότης του τάγματος Oranje-Nassau (2007) και αποδέκτης του Plancius Medal, της υψηλότερης τιμητικής διάκρισης της Βασιλικής Γεωγραφικής Ακαδημίας της Ολλανδίας. Το 2009 τιμάται από την ICA με τη μέγιστη χαρτογραφική διάκριση παγκοσμίως, το μετάλλιο Carl Mannerfelt. Επίτιμος διδάκτορας του Eötvös Lorand University της Βουδαπέστης (2013).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Στις 26 Μαΐου η Νέα Παραλία γίνεται ροζ - Μεγάλη γιορτή για την πρόληψη
Έρχεται το 1ο “Pink Together”, η μεγαλύτερη ενημερωτική εκστρατεία στη Β. Ελλάδα για την Πρόληψη και Έγκαιρη Διάγνωση του Καρκίνου του Μαστού
Θεσσαλονίκη: Στις 26 Μαΐου η Νέα Παραλία γίνεται ροζ - Μεγάλη γιορτή για την πρόληψη