Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Τρίτη συνάντηση για τη βελτίωση των συνθηκών κυκλοφορίας

Στο πλαίσιο του δικτύου URBACT III - Resilient Europe στο οποίο συμμετέχει και ο δήμος Θεσσαλονίκης

Η τρίτη συνάντηση της Ομάδας Τοπικής Υποστήριξης (Urbact Local Group-ULG) της πόλης της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του δικτύου URBACT III - Resilient Europe, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης συμμετέχει από το 2015 στο δίκτυο πόλεων «Resilient Europe» του Προγράμματος URBACT III. Η θεματολογία του δικτύου, βασίζεται στη διαπίστωση ότι οι πόλεις είναι ευάλωτες στις επιδράσεις από χρόνιες ή έκτακτες πιέσεις και απαιτείται επείγουσα αντιμετώπιση και αποφάσεις, ώστε να βελτιώσουν το βαθμό αστικής ανθεκτικότητάς τους, ο οποίος δείχνει κατά πόσο μία πόλη είναι ικανή να διατηρεί και να βελτιώνει το βιοτικό επίπεδο και την ευημερία των πολιτών της.

Υπό αυτό το πρίσμα και με σκοπό την αύξηση των ήπιων μετακινήσεων και τη βελτίωση των συνθηκών κυκλοφορίας και περιβάλλοντος, ο Δήμος Θεσσαλονίκης προωθεί αφενός τη δημιουργία διαδημοτικού (Μητροπολιτικού) δικτύου ποδηλατοδρόμων σε όλο το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης (ΠΣΘ) και αφετέρου την κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης για την προώθηση της ποδηλατικής πολιτικής και κουλτούρας στην πόλη.

Στη συνάντηση πήραν μέρος ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για δράσεις κυκλοφορίας και συντονιστής του ULG, Γιώργος Δημαρέλος, υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου και εκπρόσωποι του ΟΑΣΘ, του ΣΑΣΘ, του

ΑΠΘ, της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης ΑΕ (ως εκπρόσωπος των υπόλοιπων δήμων του ΠΣΘ), του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας του ΕΚΕΤΑ / ΙΜΕΤ, ποδηλατικών οργανώσεων και εταιριών.

Ο Γιώργος Δημαρέλος, παρουσίασε τις εξελίξεις που σχετίζονται με το πρόγραμμα και τα συμπεράσματα από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των εταίρων, στη Γλασκόβη, το Φεβρουάριο του 2016. Παράλληλα, η Ομάδα Τοπικής Υποστήριξης ενημερώθηκε για τη Β’ φάση του προγράμματος «European cities joining forces to improve city resilience», στην οποία αναμένεται να περάσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, μετά την επιτυχή διεξαγωγή της Α΄ φάσης, για την οποία η πόλη μας απέσπασε την καλύτερη αξιολόγηση μεταξύ των εταίρων. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη φιλοσοφία του Urban Living Lab (εργαστηρίου συμμετοχικού σχεδιασμού) που θα αποτελέσει την πιλοτική εφαρμογή του Προγράμματος για τη Θεσσαλονίκη.

Όπως τονίστηκε, στη δεύτερη φάση, η οποία θα ξεκινήσει το Μάιο του 2016, με διετή διάρκεια, θα υπάρξει συνεργασία μεταξύ των Δήμων του ΠΣΘ και του τοπικού γκρουπ υποστήριξης, υπό την αιγίδα της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης ΑΕ, στον προκαταρκτικό σχεδιασμό ενός μητροπολιτικού δικτύου ποδηλατικής υποδομής καθώς και η εφαρμογή σε συγκεκριμένη περιοχή δράσεων με στόχο την ανάδειξη του ποδηλάτου, ως μέσου βασικής μετακίνησης στην πόλη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΑΟΚ: Γιώργος και Νίκος Σαββίδης αγκαλιά με το τρόπαιο – Πότε θα πάει στον Ιβάν
Οι γιοι του προέδρου του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη, δεν αποχωρίζονται το τρόπαιο - Σύντομα θα φτάσει και στα χέρια του
ΠΑΟΚ: Γιώργος και Νίκος Σαββίδης αγκαλιά με το τρόπαιο – Πότε θα πάει στον Ιβάν