Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Η 4η Γιορτή της Πολυγλωσσίας στην πόλη με 220 δράσεις!

Από τις 27 έως τις 29 Μαΐου στους χώρους του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης

Θεατρικά και μουσικά δρώμενα, εκπαιδευτικά πρότζεκτ, ερευνητικά προγράμματα, βιωματικές δραστηριότητες διαπολιτισμικού χαρακτήρα, παρουσιάσεις γλωσσών, ιστορικές καταγραφές των γλωσσικών διαδρομών της πόλης, εργαστήρια καλλιγραφίας, δημιουργία κόμικς και εκθέσεις φωτογραφίας, στους χώρους του Δημαρχείου είναι μερικές μόνο από τις δράσεις που θα γίνουν από 27 έως τις 29 Μαΐου 2016 στην 4η Γιορτή Πολυγλωσσίας, που διοργανώνει από τις ο Δήμος Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τη Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας (ΔΕΠΘΕ).

Συνολικά στις εκδηλώσεις θα πάρουν μέρος 105 φορείς και θα παρουσιάσουν 220 διαφορετικές δράσεις.

Τη στήριξή της στην προσπάθεια που γίνεται για να πετύχει αυτή η μεγάλη συνάντηση εξέφρασε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού, Έλλη Χρυσίδου, ενώ είπε πως το περιεχόμενο των εκδηλώσεων είναι  αξιόλογο και πως η γιορτή αυτή ενισχύει την επικοινωνία ανάμεσα σε αξιόλογους φορείς της πόλης.

«Μέσα από αυτή τη γιορτή ο κόσμος έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τους ανθρώπους που μένουν και δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη, ενώ έχει αποδειχθεί ότι ενισχύεται το πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των φορέων, των ομάδων και των ιδρυμάτων» τόνισε η ίδια και συμπλήρωσε: «Είναι σημαντικό με αφορμή τη γλώσσα, αυτό το ιδιαίτερο εργαλείο επικοινωνίας, να διοργανώνονται ανάλογες συνεργατικές δράσεις. Για μας δεν περισσεύει κανείς. Όσοι ζουν στην πόλη πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτή θα τους δεχτεί, θα τους ακούσει, θα συνεργαστεί μαζί τους και θα προβάλει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους» επισήμανε η Έλλη Χρυσίδου.

Από την πλευρά του ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για Δράσεις Παιδείας, Αναστάσιος Τελίδης, μίλησε για μια μεγάλη γιορτή που εξελίσσεται σε θεσμό για την πόλη, η οποία για ένα τριήμερο μετατρέπεται σε μια πολύχρωμη παλέτα ανθρώπων, αναπτύσσοντας ένα σύνολο δραστηριοτήτων που κεντρίζει το ενδιαφέρον ενηλίκων και ανηλίκων. «Βασικός στόχος της Γιορτής Πολυγλωσσίας, είναι να γνωρίσουμε όλες τις αλλόγλωσσες ομάδες και κοινότητες της πόλης, να αντιληφθούμε την αλληλεπίδρασή τους και να δώσουμε βήμα σε όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να προβάλλουν το έργο τους, σε συνεργασία με ένα σύνολο θεσμικών φορέων που έχουν την καλύτερη εικόνα για την πολυπολιτισμικότητα  της κοινωνίας μας».

Ο Διευθυντής της ΔΕΠΘΕ, Φίλιος Στάγκος, χαρακτήρισε το Μάιο ως το μήνα της Πολυγλωσσίας, μιας συνθήκης, που όπως είπε, βρίσκεται στο DNA αυτής της πόλης. «Αν η Θεσσαλονίκη είναι ένα αστικό κέντρο για περισσότερους από 23 αιώνες, αυτό σημαίνει ότι συνυπάρχουν περισσότερες από μία γλωσσικές ομάδες και δεν θα μπορούσε η όλη προσπάθεια για την ανάταξη και την εξωστρέφεια αυτής της πόλης να αγνοεί το συγκεκριμένο γεγονός. Τα Δημοτικά Μέσα Ενημέρωσης στηρίζουν την εξωστρέφεια», τόνισε ο ίδιος και κατέληξε με την εκτίμηση ότι η γνωριμία με τον άλλο, ενισχύει κατ’ ουσία τη σχέση με τον εαυτό μας.

Η επιστημονική συνεργάτιδα της Επιτροπής και των φορέων που παίρνουν μέρος στη διοργάνωση, Αργυρώ Μουμτζίδου, επισήμανε από την πλευρά της ότι η πρωτοτυπία και η καινοτομία της Γιορτής Πολυγλωσσίας έχει ήδη αναγνωριστεί σε εγχώριο αλλά και διεθνές επίπεδο. «Ήδη μας προσκαλούν για παρουσιάσεις και εκτός της χώρας μας και τούτο γιατί οργανώνουμε μια γιορτή που δε βασίζει τα χαρακτηριστικά της απλώς στο να έχουμε μία δράση δίπλα στην άλλη, αλλά με παρεμβάσεις μέσα και έξω από τα σχολεία καθώς και με τα περίφημα καφέ της πολυγλωσσίας, τα οποία λειτουργούν ως ενδιάμεσοι χώροι διαβούλευσης και συνεκπαίδευσης πολιτών, εκπαιδευτικών και παιδιών. Η προσπάθειά μας έχει αναγνωριστεί από αντίστοιχες διοργανώσει και σε άλλες ελληνικές πόλεις, όπως η Κοζάνη και η Λάρισα, οι οποίες έχουν επιζητήσει τη συνεργασία και τη δικτύωση μαζί μας» κατέληξε η κ. Μουμτζίδου.

Για το πρόγραμμα πατήστε εδω

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κύπρο επιλέγει το παγκόσμιο πορνό - Εταιρείες «κολοσσοί» με έδρα στο νησί
Διεθνείς κολοσσοί παραγωγής και διανομής διαδικτυακού πορνό, όπως η Pornhub και η xHamster, έχουν έδρα τη Λευκωσία και τη Λεμεσό
Κύπρο επιλέγει το παγκόσμιο πορνό - Εταιρείες «κολοσσοί» με έδρα στο νησί