Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χαλκιδική: Να μη χαθεί ούτε μια μέρα - Νέα καμπάνια στις αγορές

Νέα επικοινωνιακή καμπάνια θα "τρέξει" άμεσα σε ξένες χώρες

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Τεράστιες είναι οι ζημίες που υπέστησαν οι επαγγελματίες της Χαλκιδικής από τη φονική κακοκαιρία της περασμένης Τετάρτης, ωστόσο στέλνουν το μήνυμα ότι πλέον "κοιτάμε μπροστά" για να μη χαθεί ούτε μια μέρα για τον τουρισμό της περιοχής, καθώς βρισκόμαστε στην καρδιά της τουριστικής περιόδου. Πρώτο μέλημα ήταν, όπως είναι φυσικό, η αποκατάσταση των προβλημάτων στις υποδομές, την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση και πλέον δίνεται έμφαση σε κάθε κλάδο ξεχωριστά και σε κάθε άνθρωπο ξεχωριστά που υπέστη ζημιές "για να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να έχουν μέλλον, να ξαναλειτουργήσουν τα καταστήματά τους, να ξανακαλλιεργήσουν τα χωράφια τους", όπως λέει χαρακτηριστικά μιλώντας στον Τύπο Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κ. Ιωάννης Κουφίδης. Εξάλλου, ετοιμάζεται να "τρέξει" άμεσα ειδική επικοινωνιακή καμπάνια που θα στέλνει το μήνυμα ότι η Χαλκιδική είναι ανοιχτή και δεν υπάρχει πλέον πρόβλημα στην περιοχή ήταν κάτι που ξεπεράστηκε.

"Έχει αποκατασταθεί στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής η ηλεκτροδότηση και μόνο λίγες εξακολουθούν να μην έχουν ακόμη ρεύμα", δήλωνε χθες το μεσημέρι ο κ. Κουφίδης, ο οποίος συμμετείχε νωρίτερα στη σύσκεψη που έγινε στα Μουδανιά, επισημαίνοντας ότι σε περιπτώσεις που η βλάβη ήταν σε δύσβατο σημείο δίνεται ρεύμα μέσω διακλαδώσεων. Συνέπεια της αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης είναι και η αποκατάσταση της υδροδότησης, αφού δουλεύουν τα αντλιοστάσια και οι γεωτρήσεις. Σε όσες περιοχές δίνεται ρεύμα αποκαθίσταται σταδιακά η υδροδότηση. Παράλληλα, ο ίδιος επεσήμανε ότι το οδικό δίκτυο είναι σε πολύ καλή κατάσταση και τα λίγα προβλήματα που έχουν μείνει είναι ενδεχομένως κλαδιά που έχουν κοπεί και μαζεύονται σταδιακά από τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας.

 

Άρχισαν οι αιτήσεις αποζημιώσεων

Στο μεταξύ άρχισαν από την Πέμπτη οι αιτήσεις αποζημιώσεων από κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής που έχουν πληγεί και ήδη αρκετοί είχαν σπεύσει να καταθέσουν τα απαραίτητα. Σημειώνεται ότι η δήλωση ζημιών στους δήμους πρέπει να συνοδεύεται και από τις απαραίτητες φωτογραφίες. "Υπάρχουν παραθαλάσσια καταστήματα τα οποία έχουν κυριολεκτικά "εξαφανιστεί" , επιχειρήσεις που έχουν ζημιές σε τραπεζοκαθίσματα, κιόσκια κ.λπ", λέει ο κ. Κουφίδης περιγράφοντας την κατάσταση που άφησε πίσω της η θεομηνία. Εξάλλου καταστήματα έχουν υποστεί ζημιές και λόγω της διακοπής του ρεύματος.

Ο κ. Κουφίδης κάλεσε όλους τους πληγέντες να δηλώσουν τις ζημιές και σημείωσε ότι μόλις τελειώσει αυτή η διαδικασία στο διάστημα των επόμενων 3-4 ημερών, σε συνεννόηση με τον υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή θα συγκληθεί όργανο με άλλους συναρμόδιους υπουργούς ώστε να οριστεί το ποσοστό των αποζημιώσεων αφού διαπιστωθεί το μέγεθος των ζημιών.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι και το Επιμελητήριο Χαλκιδικής σε συνεννόηση με την ΚΕΕΕ και τον πρόεδρο του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας κ. Μιχάλη Ζορπίδη, θα εξετάσουν από τη μεριά τους πώς μπορούν να βοηθήσουν τα μέλη τους.

Σε ότι αφορά τους αγρότες και εκεί έχουν αρχίσει οι πρώτες αποτυπώσεις των ζημιών από κλιμάκια του ΕΛΓΑ και αναμένεται σύντομα να ξεκινήσουν οι δηλώσεις των αγροτών. Στόχος είναι εντός 10-15 ημερών τα κλιμάκια να ελέγξουν όλες τις περιπτώσεις και μετά ο ΕΛΓΑ και το αρμόδιο υπουργείο να προχωρήσουν στις αποζημιώσεις. "Θέλω να πιστεύω ότι θα είναι γενναίες οι αποζημιώσεις και προς τους αγρότες γιατί υπάρχουν μεγάλες ζημιές και σε φυτικό κεφάλαιο. Έχουν ξεριζωθεί πολλά δένδρα και ελαιόδεντρα και βερυκοκιές και αμπέλια και άλλες καλλιέργειες και κηπευτικά και σε συνδυασμό με τις ζημιές που έχουν πάθει οι επαγγελματίες και με τον τουρισμό, είναι πάρα πολλά τα χρήματα που χάνονται από την οικονομία της Χαλκιδικής", όπως τονίζει ο κ. Κουφίδης. Σημειώνεται ότι ο δήμος Ν. Προποντίδας ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα 15-7-2019 κι έως τις 26-7-2019 θα γίνεται αναγγελία ζημιών στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ.

Επικοινωνιακή καμπάνια

Την επόμενη ημέρα της κακοκαιρίας κάποιοι τουρίστες που είχαν φτάσει οδικώς στη Χαλκιδική και τουρίστες από τα Βαλκάνια αποφάσισαν να φύγουν  από την περιοχή, ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Κουφίδη ακυρώσεις κρατήσεων από αεροπορικές αφίξεις δεν υπάρχουν. Ενδεχομένως να υπάρχουν ορισμένες ακυρώσεις από τουρίστες που έρχονται οδικώς "αλλά στόχος είναι αυτό να σταματήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται", τονίζει.

"Δεν θέλουμε να χαθεί και δεν πρέπει να χαθεί ούτε μια μέρα μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού για την Χαλκιδική. Να μη χαθεί καμία χώρα και κανείς επισκέπτης. Όλοι να ενημερωθούν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στην περιοχή", υπογραμμίζει.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης επισκέφθηκε την περιοχή και συμμετείχε σε σύσκεψη με φορείς του τουρισμού και διαπίστωσε ότι "ο ελληνικός τουρισμός άντεξε. Οι ειδικές υποδομές επέδειξαν ανθεκτικότητα και δε σημειώθηκαν μαζικές αναχωρήσεις".

Όπως αποφασίστηκε, η εικόνα ανθεκτικότητας του ελληνικού τουρισμού και η ταχύτατη αποκατάσταση της ομαλότητας θα επικοινωνηθεί  στις αγορές του εξωτερικού με ειδική καμπάνια  που θα ξεκινήσει άμεσα. "Αυτό το μήνυμα θέλουμε να περάσει και στις πιο ώριμες δυτικές αγορές, όπου ευτυχώς δεν είχαμε προβλήματα με ακυρώσεις  αλλά και στις πιο ευμετάβλητες αγορές όπως είναι οι ανατολικές και τα Βαλκάνια, από όπου οι τουρίστες έρχονται οδικώς και είναι πιο εύκολη η απόφαση να πάρει κάποιος τα πράγματά του και να φύγει" είπε ο υπουργός", είπε ο υπουργός σε δηλώσεις του.

Ταυτόχρονα στο πλαίσιο της καμπάνιας γίνεται ήδη ενημέρωση σε tour operators και Μέσα Ενημέρωσης του εξωτερικού για την Χαλκιδική ως δυναμικό τουριστικό προορισμό. Μάλιστα έχουν προσκληθεί δημοσιογράφοι του τουρισμού από ξένες χώρες να επισκεφθούν την περιοχή.

Κατά την διάρκεια των επαφών που είχε ο υπουργός με τους τοπικούς φορείς του τουρισμού καθώς και εκπροσώπους μεγάλων tour operators  διαπιστώθηκε  ότι τα μηνύματα είναι θετικά και πώς οι μεγάλες αγορές αντέδρασαν με ψυχραιμία.

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και τα γραφεία εξωτερικού του ΕΟΤ τα οποία  με εντολή του υπουργού κ. Θεοχάρη και του υφυπουργού κ. Κόνσολα συμβάλλουν  στην ενημέρωση των tour operators για την ταχύτατη επαναφορά της ομαλότητας στην περιοχή της Χαλκιδικής.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Κλειστά μαγαζιά 2 ώρες πιο νωρίς για 3 μέρες – Ποιοι θα το τηρήσουν
Πρόταση για νέο ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων έκανε ο ΕΣΘ με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας - Τι απαντά ο πρόεδρος του ΕΣΘ στο...
Θεσσαλονίκη: Κλειστά μαγαζιά 2 ώρες πιο νωρίς για 3 μέρες – Ποιοι θα το τηρήσουν