Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χαλκιδική: Διακοπές σε βίλες, σπίτια και ξενοδοχεία – Πού «κλείνουν» οι τιμές

Γιατί οι ξενοδόχοι λένε ότι συνολικά για τον κλάδο «το καλοκαίρι έχει τελειώσει»

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

Μ.Κ.

Μπορεί να μπήκαμε στον Αύγουστο, τον παραδοσιακό μήνα διακοπών για την Ελλάδα, ωστόσο η φετινή τουριστική χρονιά δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες λόγω της υγειονομικής κρίσης του νέου κορωνοϊού και ο κλάδος του τουρισμού στρέφει πλέον το βλέμμα στο 2021 και στο πως θα καταφέρει να επιβιώσει.

Σύμφωνα με τους ξενοδόχους μέχρι τις 20 Αυγούστου περίπου υπάρχει κινητικότητα για την εσωτερική αγορά, ωστόσο «από εκεί και πέρα όμως η σεζόν έχει τελειώσει». Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής κ. Γρηγόρης Τάσιος σε ότι αφορά τώρα τις τιμές στα καταλύματα, σε πρόσφατή δήλωση του στον Τύπο Θεσσαλονίκης, είχε πει ότι οι ξενοδόχοι εξέταζαν 5ήμερα πακέτα με έκπτωση μέχρι 20% για Έλληνες τουρίστες. Ο ίδιος είχε αναφέρει ότι οι τιμές των ξενοδοχείων παραμένουν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν καταλύματα διαφόρων κατηγοριών ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του καθενός.  Οι τιμές για τα καταλύματα όντως ποικίλουν όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς σε μια πρόχειρη αναζήτηση στο διαδίκτυο, ανάλογα με τα αστέρια, τις παροχές, την τοποθεσία, την απόσταση από τη θάλασσα κλπ.

Τι τιμές υπάρχουν στη Χαλκιδική

Εμείς, σε μια αναζήτηση που κάναμε στη σελίδα booking, εντοπίσαμε για την εβδομάδα πριν τον Δεκαπενταύγουστο (10-16 Αυγούστου, 6 βράδια), για μια τετραμελή οικογένεια, στη Χαλκιδική τετράστερο ξενοδοχείο στη Νέα Σκιώνη από 560 ευρώ, «τετράστερο» διαμέρισμα 2 υπνοδωματίων στη Ν. Ποτίδαια για περίπου 330, αλλά και ολόκληρη παραθεριστική κατοικία στο Ν. Μαρμαρά για 960 ευρώ.

Τριάστερο ξενοδοχείο στην Κρυοπηγή από 450 ευρώ περίπου, ενώ ανάλογα με τις παροχές του ξενοδοχείου η τιμή μπορεί να ανεβαίνει και κοντά στα 800 ευρώ.

Μια βίλα 2 υπνοδωματίων μπορεί να ξεκινάει από κάτι λιγότερο από 400 ευρώ περίπου στα Φλογητά για 6 βράδια αλλά μπορεί να ξεπερνάει και τις 2.000 ευρώ ανάλογα με τα τ.μ., τις παροχές κλπ.

Στην Νικήτη μπορείτε να βρείτε βίλα με περίπου 550 ευρώ για τα 6 βράδια, ενώ στο Πολύχρονο βίλα με 3 δωμάτια και θέα στη θάλασσα διατίθεται προς 810 ευρώ για τα 6 βράδια. Στην Αγία Παρασκευή διαμέρισμα που μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 4 άτομα διατίθεται προς 273 ευρώ. Στην Φούρκα standart τετράκλινο δωμάτιο διατίθεται προς περίπου 300 ευρώ για 6 βράδια.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με αναζήτηση σε δημοφιλή πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης για την ίδια περίοδο για μια οικογένεια, μπορεί κανείς να βρει ολόκληρο σπίτι για περίπου 60-90 ευρώ τη βραδιά, ενώ ενοικιάζονται και σπίτια με 300 και 400 ευρώ τη βραδιά. Για παράδειγμα βίλα που μπορεί να φιλοξενήσει έως και 8 άτομα στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής με ιδιωτική πισίνα, ενοικιάζεται προς περίπου 300 ευρώ τη βραδιά.

Εξάλλου, στην ιστοσελίδα spitogatos μπορεί να βρει κανείς στούντιο και διαμερίσματα ανά ημέρα, εβδομάδα, ανά μήνα ή για σεζόν. Όπως διαπιστώνουμε μπορεί κανείς να βρει κανείς γκαρσονιέρα από 30 ευρώ την ημέρα, 40 ή 50. Διαμέρισμα 50 τ.μ. στο πρώτο πόδι για τον Σεπτέμβριο διατίθεται προς 500€/μήνα.

Για παράδειγμα υπάρχει κατάλυμα στη Ν. Ηράκλεια προς 57 ανά διανυκτέρευση, στην Ν. Καλλικράτεια 65 ευρώ ανά διανυκτέρευση, στο Καλαμίτσι και στην Κρυοπηγή με 71 ευρώ. 

Καταλύματα δεν άνοιξαν λόγω πληρότητας

Ο κ. Τάσιος εξάλλου, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΡΤ είπε χαρακτηριστικά για την σημερινή κατάσταση στον κλάδο: “με αριθμούς μιλώντας, συνολικά για το κλάδο, το καλοκαίρι έχει τελειώσει. Το κάθε ξενοδοχείο που άνοιξε προγραμματίζει ήδη το πότε θα κλείσει ανάλογα με την πληρότητα που έχει, ενώ υπάρχουν και ξενοδοχεία που έχουν ήδη πάρει αυτή την απόφαση και έχουν κλείσει μέσα στο καλοκαίρι”. Επανέλαβε πως από τα 6.800 καταλύματα τα οποία ζήτησαν και έλαβαν υγειονομικά πρωτόκολλα προκειμένου να επαναλειτουργήσουν, περίπου 1000 από αυτά τελικά δεν κατάφεραν να ανοίξουν λόγω μικρής ή ανύπαρκτης πληρότητας. Σχετικά με την κίνηση του Αυγούστου, ο κ. Τάσιος ανέφερε ότι οι μεγαλύτερες πληρότητες αγγίζουν το 50% σε ορισμένα νησιά, αλλά μόνο για ένα 20ήμερο, ενώ και ο Σεπτέμβριος δεν δείχνει να έχει δυναμική. Σημείωσε ότι για τη Βόρεια Ελλάδα ήταν απόλυτα καθοριστικό το κλείσιμο των συνόρων με τα Βαλκάνια, όπως και το υποχρεωτικό τεστ για τους επισκέπτες αυτούς, οδηγώντας μάλιστα σε μαζικές ακυρώσεις και μεταθέσεις κρατήσεων για την επόμενη χρονιά. Σε άλλη συνέντευξή του ο κ. Τάσιος είχε πει ότι η μέση πληρότητα παραμένει πανελλαδικά πέριξ του 25 – 30%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θανατηφόρο τροχαίο στην Ημαθία – Το ΙΧ έφυγε από την πορεία του και έπεσε σε δέντρο
Η επίσημη ανακοίνωση από την αστυνομία σχετικά με το δυστύχημα στο οποίο έχασε τη ζωή του ένας 35χρονος
Θανατηφόρο τροχαίο στην Ημαθία – Το ΙΧ έφυγε από την πορεία του και έπεσε σε δέντρο