Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χαλκιδική: «Ανεβαίνουν» οι κρατήσεις σε ενοικιαζόμενα για Ιούλιο – Αύγουστο

Οι Βαλκάνιοι τουρίστες, ο κοινωνικός τουρισμός και η διαμαρτυρία γιατί μένουν "εκτός" ενισχύσεων

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Από τις 20 Ιουνίου και μέχρι τις αρχές Ιουλίου αναμένεται ότι θα ανοίξει η πλειοψηφία των επιχειρήσεων ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων και δωματίων σε Χαλκιδική και ανατολική Θεσσαλονίκη, καθώς προς το παρόν η προσέλευση τουριστών είναι μικρή. Οι επαγγελματίες του κλάδου αναμένουν ότι η τουριστική κίνηση θα είναι συγκρατημένη όλο τον Ιούνιο και περιμένουν βελτίωση τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Ήδη υπάρχουν προκρατήσεις για τους δυο αυτούς καλοκαιρινούς μήνες, οι οποίες σε αρκετά καταλύματα φτάνουν και το 40%, ωστόσο περιλαμβάνουν και τα περσινά vouchers. Η μόνη αγωνία τους είναι  να μην πάει κάτι στραβά και «κοκκινίσουμε» ως προορισμός. Παράλληλα, οι μικρές επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων διαμαρτύρονται προς την κυβέρνηση ότι «μένουν εκτός» των επιδοτήσεων λόγω κριτηρίων.

Τους δυο κύριους λόγους για τους οποίους οι πληρότητες στα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα αυτήν την στιγμή είναι πολύ χαμηλές συγκριτικά με άλλες χρονιές, προ covid, εξηγεί μιλώντας στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων που έχει μέλη σε Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη κ. Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου.

Όπως λέει, οι κύριοι πελάτες τους είναι Βαλκάνιοι που έρχονται για οικογενειακές διακοπές και έτσι πρέπει να λάβουμε υπόψιν το γεγονός ότι τα σχολεία κλείνουν και σε αυτές τις χώρες περίπου στις 26 Ιουνίου.

Από την άλλη, οι περισσότεροι βαλκάνιοι αυτό το διάστημα επιδιώκουν να κάνουν low budget διακοπές και διαμαρτύρονται για το κόστος του pcr τεστ για τα παιδιά. «Τα 140 ευρώ επιπλέον για έναν Σέρβο για δυο παιδιά όταν δίνει 300 ευρώ για 10 ημέρες καταλαβαίνετε ότι είναι πάρα πολλά», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαϊωάννου, αν και επισημαίνει ότι ο ίδιος προσωπικά είναι υπέρ των τεστ.

«Ας έρθει στη Χαλκιδική όποιος είναι εμβολιασμένος ή όποιος μπορεί να καλύψει το κόστος του Pcr test  για να μη ρισκάρουμε καθόλου το καλοκαίρι. Γιατί αν « κοκκινίσουμε» θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Θα σημαίνει «λουκέτο», όπως λέει χαρακτηριστικά και αυτό γιατί για να φύγει μετά ένας τουρίστας και να επιστρέψει στην πατρίδα του θα πρέπει να πληρώσει για μοριακό τεστ να μπει καραντίνα κλπ. Για μια οικογένεια το κόστος είναι υψηλό και αυτό αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα, τονίζει.

Εγχώριο ενδιαφέρον για κοινωνικό τουρισμό

Όσον αφορά τον εγχώριο τουρισμό, φαίνεται ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για Ιούλιο και Αύγουστο και κυρίως για καταλύματα που συνεργάζονται με τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού. Για ένα πρόγραμμα που θα βοηθήσει πολύ τον εγχώριο τουρισμό κάνει λόγο ο κ. Παπαϊωάννου, ενώ αναφέρει ότι η Χαλκιδική έχει ξεκινήσει προωθητικές ενέργειες για την προβολή του προορισμού στην Ελλάδα.

Όσο για το προσεχές τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, τα πράγματα δεν έχουν «καμιά σχέση» με την εικόνα που υπήρχε προηγούμενα έτη, καθώς ο κόσμος είναι «κουμπωμένος» και «διστακτικός», όπως επισημαίνει ο κ. Παπαϊωάννου, ενώ ίσως δεν υπάρχει και η οικονομική ευχέρεια.

Παράλληλα δεν βοηθάει ιδιαίτερα και ο καιρός των τελευταίων ημερών. Το περασμένο Σαββατοκύριακο υπήρξαν πολλές αυθημερόν επισκέψεις κυρίως από Θεσσαλονίκη αλλά όχι και αρκετές διανυκτερεύσεις. Σε ότι αφορά τις τιμές αυτές ξεκινούν από 30 ευρώ αυτό το διάστημα για ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα ωστόσο υπάρχουν επιλογές για όλα τα βαλάντια, ανάλογα με τις παροχές. Για Ιούλιο και Αύγουστο μπορεί να κυμαίνονται από 60-70 και να ανεβαίνουν αρκετά, ανάλογα με το αν προσφέρεται πρωινό κλπ. 

Διαμαρτυρία για αποκλεισμό από τις επιδοτήσεις

Για ουσιαστικό αποκλεισμό από τις επιδοτήσεις λόγω των κριτηρίων που έχουν τεθεί, διαμαρτύρονται οι μικρές επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης.

«Με τη θέσπιση αυτών των κριτηρίων, όλα τα κονδύλια για την «Επιδότηση παγίων δαπανών» και το «Μη επιστρεπτέο κεφάλαιο κίνησης», θα κατευθυνθούν στις μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, που στηρίζουν εδώ και δεκαετίες τον φιλόξενο τουρισμό μας, θα βρεθούν εκτός κριτηρίων και επιλεξιμότητας, με αποτέλεσμα οι χιλιάδες οικογενειακές επιχειρήσεις μας να αντιμετωπίζουν την υπάρχουσα κρίση της δεκαεξάμηνης πανδημίας χωρίς ουσιαστική οικονομική στήριξη», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων «Ο Αριστοτέλης», μέλη της οποίας είναι κυρίως επιχειρήσεις της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης, προς τους αρμόδιους υπουργούς.

Όπως επισημαίνει μιλώντας στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου το πρόγραμμα που αφορά την ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων, αφήνει ουσιαστικά όλες τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα εκτός.

Στην επιστολή τους αναφέρουν συγκεκριμένα ότι τα κριτήρια για την υπαγωγή των τουριστικών επιχειρήσεων στο μέτρο ενίσχυσης με τη μορφή επιδότησης για την παροχή κεφαλαίου κίνησης για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών κατά τους πρώτους μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους -που είναι παρόμοια με αυτά των παγίων δαπανών έχουν δύο κριτήρια που θέτουν αυτόματα «εκτός επιδότησης», το σύνολο των μικρών επιχειρήσεων των Τουριστικών καταλυμάτων:

1. όσες δραστηριοποιούνται ενεργά και επί της ουσίας (Κύριος ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα) ως τουριστικές επιχειρήσεις παροχής φιλοξενίας.

2. όσες απασχολούσαν τουλάχιστον έναν (1) εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης ή δύο (2) εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, με σχέση εξαρτημένης εργασίας, κατά την 1η Αυγούστου 2020 ή κατά την 28η Οκτωβρίου 2020 ή κατά την 1η Μαΐου 2021.

 «Τα περισσότερα μικρά τουριστικά καταλύματα μας (ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα) είναι παραρτήματα (άρα δεν είναι ο κύριος ΚΑΔ) και με περιορισμένο τζίρο (άρα δεν είναι ο ΚΑΔ με μεγαλύτερα έσοδα) επίσης είναι συνήθως οικογενειακές επιχειρήσεις χωρίς υπαλλήλους, με αυτοαπασχόληση όλων των μελών της οικογένειας. Επιπρόσθετα σας αναφέρουμε ότι οι κρατήσεις για την φετινή σεζόν συνεχίζουν να μην είναι ικανοποιητικές, το 40% των επιχειρήσεων της Χαλκιδικής έχει αποκλειστεί από τα Προγράμματα ενίσχυσης της Περιφέρειας για τους ίδιους προαναφερόμενους λόγους και τα προβλήματα στις πύλες εισόδου για τους τουρίστες που έρχονται από τα Βαλκάνια συνεχίζονται», επισημαίνεται ακόμη στην επιστολή.

Ο Ομοσπονδία προτείνει να αναγνωρίζεται 1 Ε.Μ.Ε. (Ετήσια Μονάδα Εργασίας) στους επιχειρηματίες των μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων, όπως αναγνωρίστηκε και προγενέστερα και δόθηκε λύση για την συμμετοχή του κλάδου σε προγράμματα  εκσυγχρονισμού, με αποτέλεσμα να απορροφά ο κλάδος το 100% των διαθέσιμων πόρων.

 «Δεν μας μετράει ως Μονάδα Εργασίας εμάς τους επιχειρηματίες. Είμαστε μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις 2-3 άτομα, το πολύ να υπάρχουν και 1-2 υπάλληλοι, αλλά επειδή δουλεύουν εποχιακά δεν «βγαίνει» η 1 Ε.Μ.Ε. που ζητείται, άρα στην πράξη βγήκε ένα πρόγραμμα που μας «πετάει απ’ έξω». Δεν θα επιδοτηθεί κανείς», όπως λέει.

Ο κ. Παπαϊωάννου τονίζει ότι το θέμα αφορά μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων. «Στη Χαλκιδική και στην ανατολική Θεσσαλονίκη που δραστηριοποιούνται τα μέλη μας μιλάμε για 2.300 επιχειρήσεις και 3.200 καταλύματα, το νούμερο είναι μεγάλο». Από αυτές, μόνο 4-5 από ότι φαίνεται πληρούν τα κριτήρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί
Ο Απρίλιος θεωρείται ο πιο ζεστός και ξηρός μήνας στην Ταϊλάνδη, αλλά φέτος ο καύσωνας επιδεινώθηκε από το Ελ Νίνιο
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί