Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ξενοδοχεία Χαλκιδικής: Στο 50% η μέση πληρότητα για τον Ιούλιο

Οι εθνικότητες που επιλέγουν την περιοχή - Τι θα γίνει με τους Άγγλους

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Στο 50% είναι αυτήν την στιγμή η μέση πληρότητα για τον μήνα Ιούλιο στα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής, ενώ  πανελλαδικά, η εικόνα που επικρατεί ποικίλει από προορισμό σε προορισμό. Προς το παρόν στη Χαλκιδική κυριαρχούν τα Βαλκάνια, αλλά από το τέλος του μήνα φαίνεται ότι θα αρχίσουν και οι Άγγλοι.

Όπως λέει μιλώντας στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής κ. Γρηγόρης Τάσιος, τον Ιούνιο είχε ανοίξει το 80% των ξενοδοχείων με μια μέση πληρότητα της τάξης του 40%. Μπαίνοντας προς τον Ιούλιο έχουν ανοίξει όλα τα ξενοδοχεία και η μέση πληρότητα αυτήν την στιγμή για τον Ιούλιο είναι στο 50%. Αν αναλογιστούμε ότι πέρυσι ήμασταν στο 30% είναι καλά, αλλά υπάρχει περιθώριο για βελτίωση, τονίζει «γιατί ήδη ο Αύγουστος είναι στο 50%».

Σε εποχές covid οι ξενοδόχοι θεωρούν ότι αφού ήδη υπάρχει ένα 50% για τον Αύγουστο, σημαίνει ότι τα πράγματα θα μπορέσουν να πάνε και καλύτερα.  Στόχος είναι να υπάρξει διεύρυνση της τουριστικής σεζόν για τη Χαλκιδική και τον Σεπτέμβριο αλλά και τον Οκτώβριο.

Κυριαρχούν τα Βαλκάνια – Τι θα γίνει με τους Άγγλους

Σε ότι αφορά τις τουριστικές αγορές, τη συγκεκριμένη περίοδο στα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής κυριαρχούν τα Βαλκάνια. Με πρώτους τους Ρουμάνους, ενώ ακολουθούν η Σερβία, η Βουλγαρία και τα Σκόπια. Παράλληλα έχουν ξεκινήσει, με μικρά ποσοστά και οι Γερμανοί καθώς και λίγο οι Ολλανδοί.

Σε ότι αφορά την αγορά της Αγγλίας, ο κ. Τάσιος επισημαίνει ότι οι Άγγλοι φαίνεται ότι θα ξεκινήσουν να έρχονται και στη Χαλκιδική από το τέλος Ιουλίου.  Αυτό θα προσθέσει διανυκτερεύσεις και θα δώσει ώθηση τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Σημειώνεται ότι όπως ανακοινώθηκε από τις 19 Ιουλίου, οι Βρετανοί τουρίστες που έχουν κάνει και τις δυο δόσεις του εμβολίου θα μπορούν να επισκεφθούν χώρες της "amber list" -ανάμεσα τους και η Ελλάδα- χωρίς να χρειαστεί να μπουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους. Τα παιδιά εξαιρούνται επίσης από την καραντίνα.

Από τη Ρωσία, οι αφίξεις είναι ελάχιστες, κάτι που εξάλλου ισχύει για όλη την Ελλάδα και όχι μόνο για τη Χαλκιδική. «Είναι πολύ μικρό το ποσοστό της ρωσικής αγοράς στην Ελλάδα για όλο αυτό το διάστημα, το ίδιο ισχύει και για τη Χαλκιδική», όπως λέει ο κ. Τάσιος. Οι πτήσεις είναι πολύ λίγες αυτήν την στιγμή και «δεν αφήνονται να πολλαπλασιαστούν».

 Ερωτηθείς σχετικά με τις επιπτώσεις που έχουν στη Χαλκιδική οι πρόσφατες εξελίξεις στη Mouzenidis Travel σημείωσε ότι, «σίγουρα όπως σε όλη την Ελλάδα έχει πρώτα από όλα οικονομική επίπτωση, η οποία προέρχεται από το 2019». Ενώ «φυσικά στέρησε ένα σημαντικό κομμάτι κρατήσεων, γιατί ο όμιλος Μουζενίδη ήταν στη Ρωσία, στην Ουκρανία, στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης αλλά και στα Βαλκάνια».

Η εικόνα πανελλαδικά

Ο κ. Τάσιος που είναι και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), αναφερόμενος στην εικόνα που επικρατεί πανελλαδικά, τονίζει ότι τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά από προορισμό σε προορισμό. Σε δημοφιλείς προορισμούς για Άγγλους τουρίστες, όπως τα Ιόνια νησιά και τα νησιά του νοτίου Αιγαίου οι δυσκολίες σύμφωνα με τον κ. Τάσιο είναι αρκετές με τις πληρότητες να μην ξεπερνούν το 40-50%. «Η μέση πληρότητα στην Ελλάδα σιγά – σιγά διαμορφώνεται περίπου στο 55%, αλλά ποικίλει ανά προορισμό», όπως τονίζει. Για παράδειγμα αναφέρει ότι σε νησιά όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος ξεπερνάει το 60%, όπως και το Ηράκλειο της Κρήτης. Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει στις πόλεις, όπου οι τουρίστες είναι ελάχιστοι. Η πόλη της Θεσσαλονίκης κινείται λίγο με Βαλκάνιους τουρίστες  και η Αθήνα με αμερικανούς κατά βάση, γερμανούς και λιγότερο άλλες εθνικότητες.

Η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού, φέρνει αρχικά ένα «μούδιασμα» στην αγορά, όπως λέει ο κ. Τάσιος και αυτό φαίνεται από τις κρατήσεις οι οποίες δεν έχουν ροή για τις επόμενες δέκα ημέρες. Ωστόσο, όπως αναφέρει, πρόκειται για μια μετάλλαξη που είναι παντού στην Ευρώπη, άρα είναι κάτι γνωστό για όλους δεν είναι κάτι καινούριο. «Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να εμβολιαστεί ο κόσμος και να μπορέσουμε να πάμε σε καλύτερες συνθήκες», όπως επισημαίνει. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν είναι από τη μετάλλαξη Δέλτα η έξαρση κρουσμάτων στην Ελλάδα όπως λέει.

Πρόσφατα εξάλλου, η ΠΟΞ έστειλε επιστολή προς τα αρμόδια υπουργεία για να δημιουργηθεί ένα δίχτυ προστασίας για επιχειρήσεις.

«Έχουμε ανοιχτό διάλογο με την κυβέρνηση και βλέποντας πως πηγαίνει η σεζόν είμαστε στη λογική της εξειδίκευσης των μέτρων εκεί όπου υπάρχουν μεγαλύτερα προβλήματα», όπως λέει ο πρόεδρος της ΠΟΞ. «Αναμένουμε στο επόμενο διάστημα πρώτον την έγκριση του κεφαλαίου κίνησης για κάθε επιχείρηση, που είναι το 5% στο τζίρο και το δεύτερο είναι ότι περιμένουμε να δούμε πως τα «δάνεια covid» (πέρυσι δόθηκε το ΤΕΠΙΧ και το Εγγυοδοσίας) θα μπορέσουν να πάνε πιο πίσω, γιατί είναι μόνο 5 ετών. «Χωρίς ταμείο φέτος όπως πρέπει πόσο να πληρώσεις», τονίζει χαρακτηριστικά. Τονίζει πως είναι θέμα Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπουργείου Ανάπτυξης «γιατί το μέτρο πρέπει να είναι οριζόντιο στην Ευρώπη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη εταιρεία έρχεται στην Ελλάδα - Ανοίγει θέσεις εργασίας στη Θεσσαλονίκη
Η Cegeka επεκτείνει την παρουσία της στην Ελλάδα με νέο γραφείο στην Αθήνα - Στα άμεσα σχέδια η λειτουργία γραφείου και στη Θεσσαλονίκη
Μεγάλη εταιρεία έρχεται στην Ελλάδα - Ανοίγει θέσεις εργασίας στη Θεσσαλονίκη