Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χαλκιδική: Ήρθαν τουρίστες με γεμάτα «πορτοφόλια» - Χαμόγελα για το sold out

Κοντά στο 100% οι πληρότητες στα ενοικιαζόμενα – Διάθεση για κατανάλωση από τους τουρίστες

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Χαμόγελα προκαλεί στη Χαλκιδική η τουριστική κίνηση που σημειώνεται στην περιοχή. Ο Δεκαπενταύγουστος κινήθηκε πολύ καλά, ενώ σχεδόν γεμάτα είναι τα περισσότερα ενοικιαζόμενα δωμάτια μέχρι τις 25-26 Αυγούστου. Οι επαγγελματίες του τουρισμού εκφράζουν την ικανοποίησή τους, καθώς οι πληρότητες ξεπέρασαν τις αρχικές τους προσδοκίες. Το 45-50% περίπου των τουριστών στα ενοικιαζόμενα αφορά Έλληνες, πολλοί εκ των οποίων εκμεταλλεύθηκαν και τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, ενώ ένα 40% είναι Ρουμάνοι και Σέρβοι. Ακόμη ένα ενθαρρυντικό σημείο για τη φετινή σεζόν είναι ότι φαίνεται ότι οι τουρίστες της Χαλκιδικής είχαν τη διάθεση να καταναλώσουν.

«Μόνο χαμόγελα έχουμε»

 «Μόνο χαμόγελα έχουμε. Φαίνεται ότι πήγε πάρα πολύ καλά για τον Δεκαπενταύγουστο, αλλά και γενικά βλέπουμε ότι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος πήγαν πολύ καλά ενώ υπάρχουν κάποια ενθαρρυντικά μηνύματα και για τον Σεπτέμβριο», αναφέρει χαρακτηριστικά μιλώντας στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο κ. Ιωάννης Κουφίδης, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν βοηθήσουν από τη μία τα επιδημιολογικά δεδομένα και από την άλλη οι καιρικές συνθήκες για να κρατηθεί η ζήτηση υψηλά και για τον Σεπτέμβριο και  ενδεχομένως να υπάρχει κάτι και τον Οκτώβριο, τότε «θα είναι πάρα πολύ καλή η κατάσταση», σε σχέση με το 2019 αλλά και σε σχέση με τις εκτιμήσεις που έκαναν οι επαγγελματίες του τουρισμού στην αρχή της θερινής σεζόν.

 «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι σε σχέση με αυτά που περιμέναμε για φέτος», αναφέρει από την πλευρά του στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο κ. Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων Χαλκιδικής.

Όπως επισημαίνει ο τελευταίος, το ότι έχουν δουλέψει 4-5 εβδομάδες σχεδόν όλοι με 100% πληρότητα είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Περιγράφοντας την εικόνα που επικρατεί, ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρει ότι σε όλη τη Χαλκιδική οι πληρότητες μέχρι τώρα και τουλάχιστον μέχρι και προς το τέλος αυτής της εβδομάδας ξεπερνάνε το 98%. Είναι όλοι γεμάτοι και υπάρχουν ελάχιστα κενά 1 – 2 ημερών γιατί δεν έκατσαν καλά οι κρατήσεις, όπως λέει.

Μέχρι και τις 25 και 26 Αυγούστου οι περισσότεροι είναι σχεδόν γεμάτοι, σημειώνει. Οι πληρότητες ξεπερνούν το 97%. Μια «κοιλιά» στις κρατήσεις παρατηρείται για την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, ενώ και τον Σεπτέμβριο οι πληρότητες κινούνται περίπου στο 50-60% για το πρώτο δεκαήμερο  προς το παρόν, ενώ για το υπόλοιπο διάστημα δεν υπάρχει αυτήν την στιγμή κάτι.

Πληρότητες από Έλληνες

Σε ότι αφορά τις εθνικότητες, σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου, αυτήν την στιγμή το 45-50% των τουριστών στα ενοικιαζόμενα δωμάτια είναι Έλληνες, το 40% είναι κυρίως Ρουμάνοι και Σέρβοι σε ίσο ποσοστό περίπου και το υπόλοιπο 10% αφορά όλες τις άλλες εθνικότητες, Βούλγαρους, γερμανόφωνους κλπ. Το χαρακτηριστικό της χρονιάς σύμφωνα με τον ίδιο είναι οι πληρότητες που υπάρχουν από Έλληνες τουρίστες. «Από τον Ιούλιο μέχρι και τώρα είμαστε με 50% πληρότητες με Έλληνες που δεν είχαμε παλαιότερα στη Χαλκιδική», όπως λέει, σημειώνοντας ότι πολλοί έχουν αξιοποιήσει τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού. Αυτό, όπως αναφέρει έχει βοηθήσει πολύ και τους ίδιους τους τουρίστες να κάνουν διακοπές οικονομικά αλλά και τα καταλύματα να έχουν πληρότητα. Σημειώνεται ότι από τα 2.500 καταλύματα-ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού συμμετείχαν φέτος περίπου στα 300-350 από τη Χαλκιδική. «Είναι γεμάτα και δεν υπάρχει διαθεσιμότητα τουλάχιστον μέχρι τέλος Αυγούστου για κάλυψη τουριστών που θέλουν να αξιοποιήσουν τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού», τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου.

Για αύξηση της παρουσίας και δυτικοευρωπαίων μέσα στον Αύγουστο στη Χαλκιδική, κάνει λόγο από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής. Αναφέρει για παράδειγμα ότι δεν Αμμουλιανή βρέθηκα πολλοί Ιταλοί. «Για τον Αύγουστο μπορούμε να πούμε ότι έχουμε τουρίστες από πολλές χώρες», σημειώνει.

Σε ότι αφορά τις εκτιμήσεις για την τουριστική κίνηση τον Σεπτέμβριο, παραδοσιακά οι διακοπές των Ελλήνων τελειώνουν αλλά και των Ρουμάνων, λόγω του ανοίγματος των σχολείων. Αναμένεται να βρεθούν στην περιοχή λίγοι Σέρβοι, κάποιοι Βούλγαροι και ίσως κάποιοι γερμανόφωνοι τουρίστες. Ωστόσο είναι λίγο νωρίς ακόμα για να υπάρχει ακριβής εικόνα, ενώ όπως πάντα μεγάλο ρόλο θα παίξει και ο καιρός. Πάντως, οι ακυρώσεις είναι ελάχιστες σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου. Για παράδειγμα αναφέρει ότι από Ρουμανία υπήρξαν ακυρώσεις σε ένα ποσοστό περίπου 8% γιατί είμαστε «κόκκινοι» για αυτούς από 2 Αυγούστου. Οι υπόλοιποι έσπευσαν να κάνουν εμβόλια γιατί έχουν καραντίνα για επιστροφή στη Ρουμανία όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί. Συνολικά οι ακυρώσεις δεν ξεπερνούσαν το 8-10%, οι οποίες καλύφθηκαν είτε από Έλληνες είτε από άλλες εθνικότητες.

 Στροφή προς την κατανάλωση

Ακόμη ένα ενθαρρυντικό σημείο για τη φετινή σεζόν είναι ότι φαίνεται ότι οι τουρίστες της Χαλκιδικής είχαν τη διάθεση να καταναλώσουν και έτσι υπάρχει κίνηση σε ταβέρνες, εστιατόρια αλλά και στη διασκέδαση.

«Η εικόνα που έχω από τους επαγγελματίες είναι ότι βλέπουμε ότι υπάρχει στροφή προς την κατανάλωση από τους τουρίστες», όπως λέει ο κ. Κουφίδης. Είναι ενδεικτικό ότι σε ενοικιαζόμενα δωμάτια στην περιοχή της Κασσάνδρας που διαθέτουν μέσα και κουζινάκι, οι επισκέπτες δεν χρησιμοποιούν τις κουζίνες και τρώνε έξω, ενώ τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε η αντίστοιχη εικόνα. Ενδεχομένως, όπως λέει ο κ. Κουφίδης το πολύμηνο lockdown και όλη αυτή η πίεση που ζήσαμε, να οδηγεί τον κόσμο σε αυτή τη διάθεση κατανάλωσης και διασκέδασης. Από την άλλη παρατηρείται ότι δεν έχουν έρθει φέτος στη Χαλκιδική χαμηλού εισοδήματος Βαλκάνιοι τουρίστες. «Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι τα τεστ στα οποία θα έπρεπε να υποβληθούν για να έρθουν στη χώρα μας είναι πιο δαπανηρά και άρα αυτοί οι άνθρωποι που δεν έχουν αυτό το budget προτιμούν να πάνε κάπου αλλού φθηνότερα». Πάντως ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από τους τουρίστες της Χαλκιδικής είναι εμβολιασμένοι και δε χρειάζεται να κάνουν τεστ για επιστροφή στη χώρα τους.

«Έρχονται τουρίστες σε καλό οικονομικό επίπεδο και γι αυτό θέλουν και να καταναλώσουν», όπως σημειώνει ο κ. Κουφίδης.

«Πρέπει όλοι να τηρούν τα μέτρα»

Οι έλεγχοι στο νομό Χαλκιδικής για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων είναι αυστηροί και θα πρέπει να είναι αυστηροί όπως τονίζουν οι επαγγελματίες, προκειμένου να μην βρεθεί η περιοχή αντιμέτωπη με περιοριστικά μέτρα, όπως είχε συμβεί πέρυσι τέτοια εποχή.

«Σκεφτείτε ότι πέρυσι 17 Αυγούστου ήμασταν σε lockdown στη Χαλκιδική», όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κουφίδης, «γιατί κάποιοι δεν τηρούσαν τα μέτρα».

Τα πράγματα τώρα είναι σίγουρα σε καλύτερη κατάσταση, ωστόσο ο κ. Κουφίδης τονίζει ότι θα πρέπει όλοι να τηρούν απαρέγκλιτα τα μέτρα ώστε να μην δημιουργηθεί αντίστοιχη κατάσταση με την περσινή, με δεδομένο μάλιστα ότι οι επαγγελματίες κάνουν προσπάθεια για περισσότερο τουρισμό και τον Σεπτέμβριο για να πάει ακόμη καλύτερα η σεζόν.

«Γίνονται έλεγχοι και θα πρέπει να γίνονται ακόμη περισσότεροι και όπου δεν τηρούνται τα μέτρα θα πρέπει να πέφτουν πρόστιμα, όπως πέφτουν πρόστιμα και όπως κλείνουν καταστήματα», υπογραμμίζει ο ίδιος.

Αναφέρουμε ενδεικτικά ότι στις 14 Αυγούστου στη Χαλκιδική έπεσαν πρόστιμα 10.000 ευρώ σε ιδιοκτήτη κέντρου διασκέδασης με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών. Παράλληλα, σε ιδιοκτήτη καφέ μπαρ στη Χαλκιδική, έπεσε πρόστιμο 2.000 ευρώ με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ