Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χαλκιδική: Ανοίγουν μαγαζιά, beach bar, ξενοδοχεία – Το μεγάλο ερωτηματικό

Πόλεμος και ενεργειακή κρίση δημιουργούν ρευστή κατάσταση

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Μετά τις 15 με 20 Μαΐου εκτιμάται ότι θα ανοίξει η μεγάλη πλειοψηφία των καταστημάτων αλλά και των ξενοδοχειακών μονάδων στη Χαλκιδική. Ήδη κάθε μέρα ανοίγουν όλο και περισσότερα μαγαζιά, ενώ το Πάσχα δούλεψαν ικανοποιητικά, με την κίνηση που υπήρξε κυρίως το τριήμερο. Αναφορικά με τη θερινή σεζόν οι επιχειρηματίες του τουρισμού στη Χαλκιδική επισημαίνουν ότι ενώ αρχικά περίμεναν μια «καταπληκτική» χρονιά, πόλεμος και ενεργειακή κρίση έχουν δημιουργήσει πλέον μια ρευστή κατάσταση που τους κάνει να περιμένουν να δουν πως θα εξελιχθούν τα πράγματα μέρα τη μέρα. Κάποιες προκρατήσεις υπάρχουν, ωστόσο το ερώτημα που προκύπτει είναι τι θα γίνει με τον οδικό τουρισμό από τα Βαλκάνια αλλά και το αν στο τέλος της σεζόν που οι επιχειρήσεις θα κάνουν «ταμείο» θα υπάρχει κερδοφορία ικανή να τις κρατήσει «ζωντανές» μέχρι την επόμενη.

Τις ημέρες του Πάσχα που πέρασαν, η Χαλκιδική δέχθηκε αρκετό κόσμο, κυρίως Έλληνες, και όσους επισκέφθηκαν τα εξοχικά τους σπίτια, αλλά και ξένους τουρίστες. Άνοιξαν μαγαζιά και  δούλεψαν ικανοποιητικά, όπως επισημαίνεται.

«Κάθε μέρα ανοίγουν και περισσότερα μαγαζιά. Βοηθάει και ο καιρός. Πιστεύω ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από καταστήματα και ξενοδοχειακές μονάδες θα είναι ανοιχτά μέχρι τις 15-20 Μαΐου», τόνισε μιλώντας στο «ΤyposThes» ο κ. Γιάννης Κουφίδης, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής. Μόνο ελάχιστες ξενοδοχειακές μονάδες θα ανοίξουν από 1η Ιουνίου.  Ήδη εδώ και καιρό γίνονται εργασίες ανακαίνισης και συντήρησης σε μαγαζιά και ξενοδοχεία. Ένας πολύ μεγάλος αριθμός είναι ήδη έτοιμος και θα ανοίγουν τις επόμενες ημέρες, όπως σημειώνει. Για το Πάσχα πάντως δεν είναι μεγάλος ο αριθμός των ξενοδοχείων που άνοιξε και μάλιστα αρκετοί που είχαν προγραμματίσει να ανοίξουν δεν το έκαναν και τις κρατήσεις που είχαν τις μετέφεραν σε ξενοδοχεία που άνοιξαν με αποτέλεσμα να σημειωθούν πολύ ικανοποιητικές πληρότητες σε αυτά που άνοιξαν.

Μετά δυο χρόνια πανδημίας, οι επιχειρηματίες ανέμεναν πριν κάποιους μήνες ότι το 2022 θα ήταν μια καταπληκτικά χρονιά, καθώς ο κόσμος θα είχε την ανάγκη να βγει και να διασκεδάσει, έπειτα από τους περιορισμούς. Ωστόσο, ο πόλεμος και η ενεργειακή κρίση δημιουργούν νέα δεδομένα και ρευστότητα.

«Υπάρχουν προκρατήσεις άλλα έχουμε ζημία γύρω στους 100.000 επισκέπτες από Ρωσία και Ουκρανία. Σε άλλες χώρες πάμε καλύτερα, όπως για παράδειγμα στη Δανία αλλά δεν μπορούν να καλύψουν αυτό το κενό», τονίζει ο κ. Κουφίδης.

Το μεγάλο ερωτηματικό θα είναι ο οδικός τουρισμός γιατί βλέπουμε ένα «μούδιασμα» από Ρουμανία και Πολωνία λόγω του πολέμου, προσθέτει. Περιμένουν να δουν πως θα εξελιχθεί η κατάσταση με τον οδικό τουρισμό από τα Βαλκάνια με δεδομένες τις εξελίξεις με τον πόλεμο και την ενεργειακή κρίση και τις τιμές των καυσίμων. «Από τη μία η οικονομική συγκυρία και ο πόλεμος και από την άλλη η ανάγκη του κόσμου να πάει διακοπές μετά τα δυο χρόνια πανδημίας και περιορισμών. Δε ξέρουμε στο τέλος από ποια μεριά θα γύρει η ζυγαριά», τονίζει ο κ. Κουφίδης.

Οι επιχειρηματίες του τουρισμού θεωρούν στο μεταξύ ότι είναι πολύ λογικό να υπάρχουν αυξήσεις λόγω της γενικότερης κατάστασης και των ανατιμήσεων σε βασικά υλικά αλλά εκτιμούν ότι θα είναι σε λογικά πλαίσια.

Ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος όπως λέει ο κ. Κουφίδης που εκτιμά ότι θα είναι πολύ μετρημένες οι αυξήσεις γιατί «τι να το κάνεις να τις πάς τις τιμές στο Θεό και να μη δουλεύεις, όταν έχεις κάνει όλα τα έξοδα για να ανοίξεις και να συντηρήσεις μια επιχείρηση». Οι επιχειρηματίες θα κληθούν να βρουν μια τρομακτική ισορροπία, σημειώνει. Ο ίδιος σημειώνει ότι το μεγάλο ερώτημα δεν είναι «αν θα έρθει κόσμος ή όχι και αν θα έχουμε τζίρο, είναι η κερδοφορία». «Γιατί το να δημιουργήσεις τζίρο αλλά με κόστη αυξημένα από 30-50% στο τέλος ότι κερδοφορία θα είχες δεν θα υπάρχει. Δε ξέρω όταν θα έρθει η ώρα να κάνουμε το «ταμείο» τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, αν θα έχει μείνει κέρδος στις επιχειρήσεις για να μπορέσουν να συντηρηθούν όλο το χειμώνα, να μη χαθούν θέσεις εργασίας και να μπορούν του χρόνου να ξαναεπιχειρήσουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι», τονίζει.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι η Χαλκιδική αναμένει με ανυπομονησία την παράδοση του λεγόμενου «ορφανού» χιλιομέτρου στην Ποτίδαια που δημιουργούσε τεράστια προβλήματα.

«Έστω και μια μέρα νωρίτερα να μπορέσει να δοθεί στην κυκλοφορία θα είναι όφελος για όλους τους πολίτες της Χαλκιδικής και για τους επισκέπτες του νομού», επισημαίνει ο κ. Κουφίδης.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Αλλάζει φάση η πανδημία: «Άχρηστα» τα πιστοποιητικά – Τι ισχύει για μάσκες, τεστ

Η πραγματικότητα για το δήθεν «κόμπλεξ» της Θεσσαλονίκης προς την Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Η μεγάλη επιστροφή στα γυμναστήρια εν όψει του καλοκαιριού

«Άνοιξε» για όλα τα ΑΦΜ η επιδότηση για την βενζίνη – Πού πιστώνονται τα χρήματα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ