Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ποιοι είναι οι 6 ζάμπλουτοι Έλληνες στη λίστα του Forbes;

Έξι Έλληνοαμερικάνοι στη λίστα με τους 400 πιο πλούσιους ανθρώπους στην Αμερική…

Έντονο άρωμα Ελλάδας αναδύεται από τη λίστα με τους 400 πιο πλούσιους Αμερικανούς, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Forbes». Και αυτό γιατί ανάμεσα στους πλέον ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες των ΗΠΑ φιγουράρουν και έξι ομογενείς επιχειρηματίες, οι οποίοι πλέον έχουν σταθεροποιηθεί στην ελίτ των επιτυχημένων ανθρώπων στη χώρα. Ας δούμε ποιοι είναι αλλά και την περιουσία που έχουν δημιουργήσει, σύμφωνα με την εκτίμηση του έγκυρου «Forbes».

Jim Davis: 4,2 δισ. δολάρια

Ο Jim Davis, ο πλουσιότερος από τους ομογενείς επιχειρηματίες στις ΗΠΑ, βρίσκεται στη θέση 124. Η οικογένειά του έλαβε τη δύσκολη απόφαση να μετακομίσει στην Αμερική όταν εκείνος ήταν ακόμη μικρός. Η πρώτη του εργασία ήταν στον τομέα των πωλήσεων. Κατάφερε, μέσα από τη σκληρή δουλειά, να αναδειχθεί.

Είναι αυτοδημιούργητος και μεταξύ άλλων έχει στην κατοχή του την πολύ γνωστή εταιρεία αθλητικών ειδών «New Balanance». Την απέκτησε το 1972, όταν ακόμη είχε μόλις έξι υπαλλήλους, και τη μετέτρεψε σε απόλυτα επιτυχημένη επιχείρηση με 4.000 εργαζόμενους σε όλον τον κόσμο και πολύ υψηλή κερδοφορία (υπολογίζεται σε περίπου 2,5 δισ. δολάρια σε ετήσια βάση). Έχει φτάσει τα 72 του χρόνια, είναι παντρεμένος, με δύο παιδιά, και κατοικεί στη Μασαχουσέτη.

John Catsimatidis: 3,4 δισ. δολάρια

Ο John Catsimatidis, ο οποίος έχει γεννηθεί στη Νίσυρο, είναι στο νούμερο 182 της λίστας. Ο 67χρονος επιχειρηματίας δραστηριοποιείται σε μία σειρά από τομείς, ωστόσο έχει ρίξει το βάρος στο real estate αλλά και στη διακίνηση πετρελαίου. Επιπλέον, είναι ο ιδιοκτήτης της ελληνοαμερικανικής εφημερίδας «Hellenic Times», που έχει έδρα στο Μανχάταν.

Ο ίδιος είναι γνωστός στους κύκλους της Νέας Υόρκης, καθώς έχει ασχοληθεί με την πολιτική. Συγκεκριμένα, υπήρξε υποψήφιος -με τους Ρεπουμπλικανούς- για τη δημαρχία της πόλης κατά το 2013. Η χρονιά που διανύουμε υπήρξε εξαιρετικά επιτυχημένη για εκείνον και είναι χαρακτηριστικό ότι αναρριχήθηκε από τη 272η στη 182η θέση της λίστας. Η οικογένειά του έφτασε στις ΗΠΑ όταν ήταν μόλις έξι μηνών. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

John Paul DeJoria: 2,9 δισ. δολάρια

Στη θέση 234 συναντούμε τον 71χρονο επιχειρηματία John Paul DeJoria, που ασχολείται με προϊόντα για τα μαλλιά, καθώς και την παραγωγή αλκοολούχων ποτών, με πιο φημισμένη την τεκίλα του. Είναι ο δεύτερος γιος Ιταλού πατέρα και Ελληνίδας μητέρας. Γεννήθηκε στην Καλιφόρνια και πέρασε πολλές δύσκολες στιγμές όταν ήταν νέος. Μάλιστα, για αρκετά χρόνια υπήρξε άστεγος και έβρισκε «καταφύγιο» στο αυτοκίνητό του. Ήταν ακόμη και μέλος συμμορίας, αλλά γρήγορα άλλαξε ζωή.

Από τα εννέα του χρόνια πουλούσε χριστουγεννιάτικες κάρτες και εφημερίδες μαζί με τον αδερφό του, προκειμένου να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά του. Είναι παντρεμένος και έχει τέσσερα παιδιά. Γνωστός και για το φιλανθρωπικό του έργο, ως υποστηρικτής του «Food4Africa». Το 2008 ταξίδεψε στην υποσαχάρια Αφρική για να βοηθήσει το έργο του Νέλσον Μαντέλα να σιτίσει 17.000 ορφανά.

Dean Metropoulos: 2,4 δισ. δολάρια

Στη θέση 279 βρίσκεται ο 69χρονος ομογενής Dean Metropoulos, που από τα δέκα του χρόνια μετακόμισε με την οικογένειά του από την Ελλάδα στις ΗΠΑ. Το... ταλέντο του, χάρη στο οποίο έχει αναδειχθεί σε έναν από τους πλούσιους ανθρώπους στην Αμερική, είναι να αγοράζει εταιρείες που έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο και να τις μετατρέπει σε κερδοφόρες. Στη συνέχεια τις πουλά με εξαιρετικά συμφέροντα οικονομικά ανταλλάγματα. Με τον τρόπο αυτόν έχει αποκομίσει εκατομμύρια δολάρια. Η εταιρεία του έχει συμμετάσχει σε 72 εξαγορές, με το κεφάλαιο που έχει επενδυθεί να ξεπερνάει τα δώδεκα δισ. δολάρια. Είναι παντρεμένος, με δύο παιδιά. Μένει με την οικογένειά του στο Γκρίνουιτς.

Michael Jaharis: 2, 2 δισ.

Πρόκειται για επιχειρηματία που εξακολουθεί να διατηρεί πολύ στενούς δεσμούς με την Ελλάδα, την οποία ενισχύει οικονομικά με γενναίες δωρεές. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2013 ο Michael Jaharis διέθεσε το αστρονομικό ποσό των δύο εκατομμυρίων ευρώ για την ανακούφιση των Ελλήνων από τη φτώχεια. Γενικότερα, έχει αναπτύξει φιλανθρωπική δράση.

Ο 87χρονος βρίσκεται στη θέση 307, λίγο πιο χαμηλά σε σύγκριση με πέρυσι, καθώς ήταν ο 284ος πιο πλούσιος Αμερικανός. Ασχολείται με τη φαρμακευτική βιομηχανία. Είναι ο ιδρυτής των εταιριών «Kos Pharmaceuticals» και «Vatera Healthcare Partners», καθώς και ο συνιδρυτής της «Arisaph Pharmaceuticals». Κατοικεί στη Νέα Υόρκη μαζί με τη σύζυγό του, με την οποία έχει αποκτήσει και δύο παιδιά.

George Argyros: 1,98 δισ.

Η θέση 342 της λίστας του «Forbes» ανήκει στον 78χρονο ομογενή George Argyros, που ασχολείται με το real estate. Παιδί οικογένειας μεταναστών (οι παππούδες του έφυγαν από την Ελλάδα με προορισμό τις ΗΠΑ), γεννήθηκε στο Ντιτρόιτ και μεγάλωσε στην Πασαντίνα. Εργάστηκε ακόμη και ως βοηθός σε σούπερ μάρκετ όταν ήταν νέος. Από το 2001 έως το 2004 διετέλεσε πρέσβης των ΗΠΑ στην Ισπανία και την Ανδόρα.

Το 1981 ασχολήθηκε με το μπέιζμπολ και αγόρασε τους Seattle Mariners, τους οποίους πούλησε οκτώ χρόνια αργότερα. Είχε επιχειρήσει, ανεπιτυχώς, να πάρει και τους San Diego Padres το 1987. Το 2013 δώρισε ένα εκατομμύριο δολάρια για πολιτιστικούς σκοπούς στη γενέτειρα της συζύγου του, Άντριαν, στο Μίτσιγκαν. Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά και επτά εγγόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ