Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Φάρμακο… έκπληξη γλυτώνει τις γυναίκες από τον καρκίνο του μαστού

Νέα θεραπεία για τον «γονίδιο-καρκίνο της Angelina Jolie» προέκυψε από φάρμακο για την οστεοπόρωση

Οι επιστήμονες ίσως βρήκαν μία μη επεμβατική θεραπεία ενάντια στον καρκίνο του μαστού για τις γυναίκες με υψηλό κίνδυνο για τη νόσο, με τη βοήθεια ενός φαρμάκου που ήδη χορηγείται για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης και των οστικών μεταστάσεων, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Το εγκεκριμένο φάρμακο για την οστεοπόρωση λέγεται δενοσουμάμπη (denosumab) και σε μελέτη στο εργαστήριο διαπιστώθηκε ότι εμποδίζει την ανάπτυξη του καρκίνου σε προκαρκινικά κύτταρα μαστού που φέρουν το ελαττωματικό γονίδιο BRCA1. «Αν το φάρμακο αυτό αποδειχθεί αποτελεσματικό, τότε ελπίζουμε ότι θα μπορούμε πλέον να καθυστερούμε ή να νικάμε τον καρκίνο του μαστού στις γυναίκες με το συγκεκριμένο γονίδιο, γλυτώνοντας τες από τη μαστεκτομή», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Jane Visvader.

Ο καρκίνος του μαστού είναι πάρα πολύ συχνός στις γυναίκες, περίπου το 12% των γυναικών στις ΗΠΑ θα διαγνωστούν με τη νόσο στη διάρκεια της ζωής τους. Όμως, σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού National Cancer Institute, περίπου το 65% των γυναικών με το μεταλλαγμένο γονίδιο BRCA1 θα αναπτύξουν με καρκίνο του μαστού μέχρι τα 70. Το γονίδιο αυτό αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών, με τις γυναίκες-φορείς κάποιες φορές να έχουν έως και 87% πιθανότητες να παρουσιάσουν τη νόσο.

Έτσι πολλές φορείς, όπως η διάσημη αμερικανίδα ηθοποιός Αντζελίνα Τζολί, επιλέγουν να υποβληθούν σε προφυλακτική μαστεκτομή και ωοθηκεκτομή, με την ελπίδα ότι θα αποφύγουν τον καρκίνο. Αν όμως τα νέα, εργαστηριακά ευρήματα επιβεβαιωθούν και σε μελέτες με γυναίκες, τότε ίσως υπάρξει μία αξιόπιστη εναλλακτική λύση στις εγχειρήσεις, λένε οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών «WalterandElizaHall» - το παλαιότερο ιατρικό ινστιτούτο της Αυστραλίας (ιδρύθηκε το 1915).

Μπορεί να εγκριθεί μέσα στα επόμενα 10 χρόνια

Όπως εξηγούν στην επιθεώρηση «Nature Medicine», ανέλυσαν δείγματα μαστικού ιστού από εθελόντριες-φορείς του γονιδίου BRCA1 και εντόπισαν εκείνα που βρίσκονταν ήδη σε προκαρκινικό στάδιο και θα εξελίσσονταν σε καρκίνο. Τα κύτταρα αυτά είχαν ήδη αναπτύξει χαρακτηριστικά όμοια με αυτά του επιθετικού καρκίνου του μαστού, καθώς πολλαπλασιάζονταν γρήγορα και ήταν ευάλωτα στην ανάπτυξη βλαβών στο DNA τους - δύο χαρακτηριστικά σημαντικά για την μετάβασή τους από την προκαρκινική κατάσταση στον καρκίνο.

Συνεχίζοντας την ανάλυση των προκαρκινικών κυττάρων, οι επιστήμονες με επικεφαλής την καθηγήτρια Τζέιν Βίσβεϊντερ, διευθύντρια του Τομέος Βλαστοκυττάρων & Καρκίνου στο Hall, ανακάλυψαν ότι παρήγαγαν μία πρωτεΐνη που λέγεται RANK.

Η ανακάλυψη αυτή ήταν εξαιρετικά σημαντική, διότι η συγκεκριμένη πρωτεΐνη είναι γνωστή εδώ και χρόνια, και μάλιστα αποτελεί τον στόχο της δενοσουμάμπης η οποία είναι εγκεκριμένη για την οστεοπόρωση αλλά και για τις οστικές μεταστάσεις του καρκίνου του μαστού. Όταν οι ερευνητές εξέθεσαν τα προκαρκινικά κύτταρα στη δενοσουμάμπη, το φάρμακο απενεργοποίησε το γονίδιο της κυτταρικής ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να πάψει η εξέλιξή τους.

Το εύρημα αυτό επιβεβαιώθηκε σε πειράματα με ποντίκια και τώρα έχουν ήδη αρχίσει οι δοκιμές του φαρμάκου σε γυναίκες, ενώ οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι η νέα θεραπεία μπορεί να εγκριθεί μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Αν αποδειχθεί ότι αποδίδει και σε αυτές, η διαδικασία της έγκρισής του θα είναι πολύ ταχύτερη απ’ ό,τι αν οι επιστήμονες είχαν αναπτύξει ένα νέο φάρμακο το οποίο θα χρειαζόταν μακροχρόνιες μελέτες ασφαλείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ