Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πότε είναι καλό να δω ψυχολόγο

Πότε πρέπει να σκεφτούμε να πάμε σε έναν ψυχολόγο

Μια χαρά είμαι έτσι, καλύτερα να μην ψαχτώ …

Έχω φίλους, δεν χρειάζομαι ψυχολόγο

Δεν έχω προβλήματα

Πάω σε πνευματικό

Βρίσκω μόνος/η μου τις λύσεις

Αυτές κι άλλες παρόμοιες είναι οι απαντήσεις που θα πάρεις όταν συστήσεις σε κάποιον φίλο/φίλη να επισκεφθεί κάποιον ειδικό.

Όμως …

Η Αγγέλα εξακολουθεί να ζει με τον άνδρα της και τα παιδιά της ενώ είναι σε διάσταση πάνω από 15 χρόνια και κοιμούνται σε ξεχωριστό δωμάτιο

Ο Γιώργος ζει με την μαμά του ενώ έχει συμπληρώσει το 50 έτος της ηλικίας του.

Η Κατερίνα έχει παραιτηθεί από την ζωή από τότε που έχασε τον άνδρα της.

Ο Κλεάνθης βασανίζεται σε μία δουλειά που την απεχθάνεται γιατί που θα βρει άλλη ..

Η Ελένη είναι τόσο «δεμένη» με την κόρη της που τηλεφωνιέται πάνω από πέντε φορές την ημέρα για να πάρει πλήρη αναφορά.

Η Αντωνία θέλει να γίνεται η «μαμά» σε όλες τις φίλες της και να τις χειρίζεται.

Η Γεωργία δεν ξέρει πώς να πει στην Αντωνία ότι δεν θέλει μαμά.

Ο Αλέξανδρος έχει ξεχάσει ότι έχει «δική του» ζωή και ότι κάνει το κάνει (έτσι λέει)  για τα παιδιά του.

Η Μαριάνα έχει να πάει διακοπές πάνω από 15 χρόνια γιατί ποιος θα ταϊζει τον σκύλο ?

Η Γιούλη έχει φτάσει σχεδόν τα 100 κιλά γιατί όταν βαριέται τρώει και όταν στενοχωριέται τρώει αλλά και όταν πετυχαίνει τον στόχο της και είναι χαρούμενη τρώει.

Ο Μανώλης δεν χωρίζει γιατί θα στενοχωρήσει τον γιό του.

Ο Τάκης μένει υποχρεωτικά με την οικογένεια ώσπου να μεγαλώσουν τα παιδιά και να πάνε στο Πανεπιστήμιο. (220)

Η Ζωή δεν αντέχει τα παιδιά της γιατί της απορροφούν όλο τον χρόνο και δεν έχει δική της ζωή.

Η Μαριέττα θεωρεί ότι έχει μείνει άνεργη γιατί έτσι το θέλησε η «ζωή» και κάθεται στο σπίτι περιμένοντας δεν ξέρει κι εκείνη τι ..

Ο Δημήτρης νομίζει ότι η «ζωή» καθώς και όλοι οι υπόλοιποι του «χρωστάνε» και αν δεν του κάνεις το χατίρι απλά σου κόβει την καλημέρα.

Η Κλεονίκη ασχολείται όλη την μέρα βλέποντας πρωινάδικα και διαβάζοντας περιοδικά για την ζωή των σταρ.

Η Μαριαλένα έχει αγοράσει όλα τα παραφάρμακα,  φόρμες αδυνατίσματος και ότι άλλο πουλάνε στις διαφημιστικές εκπομπές.

Ο Ανδρέας συνέχεια καυχιέται για το πόσο σημαντικός είναι στην δουλειά του και για όλες τις (ανύπαρκτες) εφευρέσεις του.

Ο Βαγγέλης όλα του τα έσοδα τα δίνει για τα παιδιά του με αποτέλεσμα να μην έχει πάει ούτε για έναν καφέ εδώ και 10 χρόνια.

Ο Νίκος δημιουργεί συνέχεια παράλληλες σχέσεις γιατί όταν πιάνει το πόδι της γυναίκας του είναι σαν να πιάνει το δικό του.

Η  Έφη δεν κάνει σχέση και δεν πάει διακοπές γιατί ποιος θα φροντίζει την μαμά της.

Ο Σωτήρης έχει βρει διέξοδο στα ναρκωτικά γιατί του φέρθηκε άδικα η ζωή.

Ο Άγγελος παίζει τζόγο γιατί κάποια στιγμή .. που θα πάει θα κερδίσει, θα γίνει πλούσιος και θα απολαύσει την ζωή που δεν έζησε ποτέ.

Η Αγγελική είναι αθυρόστομη, αρνητική και μόνιμα γκρινιάρα και στραβωμένη.

Ακόμα κι αν δεν ανήκεις σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες, σίγουρα θα ανήκεις σε κάποια άλλη.  Όχι … δεν είσαι τρελός/ή.  Είσαι άνθρωπος που ζει ανάμεσα σε κόσμο, επικοινωνεί και συνδιαλέγεται καθημερινά.  Προβλήματα μπορούν να εμφανιστούν ανά πάσα στιγμή.  Μπορείς όταν είσαι ήρεμος να ελιχθείς και να συνεχίσεις.  Εάν όμως έχεις ένταση τότε θα τα μεγαλοποιήσεις και θα γεμίσεις άγχος.

Το ποτήρι γεμίζει με ένα- ένα προβληματάκι τόσο δα μικρό ή ακόμα πιο μεγάλο και όταν θα φτάσει στο χείλος θα πέσει η σταγονίτσα.  Εκείνη η σταγονίτσα που θα σε κάνει να ξεσπάσεις σε όποιον βρεις μπροστά σου, που θα νοιώσεις ότι χάνεις τα λογικά σου, που θα νομίζεις ότι χάνεις την γη κάτω από τα πόδια σου, που θα ιδρώσει το σώμα σου, που δεν θα μπορείς να αναπνεύσεις,  που θα τρέμουν τα χέρια σου κλπ κλπ ..

Αν λοιπόν θέλεις να ξεφύγεις και δεν μπορείς, θέλεις να ζήσεις άλλη ζωή γιατί αυτή δεν σου κάνει, τότε πήγαινε σε έναν ψυχοθεραπευτή.  Θα νοιώσεις πολύ πιο ελαφρύς, θα μάθεις να κατανοείς τι σου συμβαίνει και γιατί,  θα καταλαβαίνεις γιατί ο άλλος συμπεριφέρεται κάπως αλλιώς και όχι όπως εσύ θέλεις.  Θα δεις ότι οι σχέσεις μπορούν να είναι ισότιμες και να μην υπάρχει φόβος για να εκφραστείς και να πεις την άποψή σου.  Θα είσαι ενήλικας μέσα σε κάθε είδους σχέση και όχι το παιδί, ο γονέας, το θύμα ή ο θύτης. Θα πετάξεις όλα τα αχρείαστα πράγματα μέσα από το σπίτι που τα κρατάς γιατί σε δένουν με το παρελθόν (που ήταν ωραίο).  Θα νοιώσεις ευεξία, θα σταθείς στα πόδια σου, θα βρεις ενέργεια και δύναμη για να κάνεις πολλά από αυτά που σ’ ευχαριστούν και δεν έχεις χρόνο τώρα ή που νομίζεις ότι δεν έχεις γιατί φοβάσαι.  Φοβάσαι ίσως τι θα πουν οι άλλοι και πως θα σε χαρακτηρίσουν.

Θα μεγαλώσεις καλύτερα τα παιδιά σου αφήνοντάς τους τον χώρο να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν την δική τους προσωπικότητα, να αναπτύξουν τα δικά τους ταλέντα, να πετάξουν σε ξένα μέρη μακριά από εσένα.

Δεν σου λέω ότι η ζωή σου θα γίνει ρόδινη και ότι στο τέλος θα ζήσουν όλοι καλά κι εσύ καλύτερα από εκείνους.  Σίγουρα όμως θα είσαι καλύτερα από τώρα.

Και να θυμάσαι … ότι και οι ψυχοθεραπευτές είναι άνθρωποι και έχουν κι εκείνοι προβλήματα, οι οποίοι με την σειρά τους προσπαθούν να επιλύσουν. (Απλά βεβαιώσου ότι θα πας σε κάποιον με πτυχίο ανώτατης σχολής με ειδίκευση και όχι σε κάποιον που το παίζει life coach επειδή έχει διαβάσει δυο βιβλία πάνω στο θέμα)

«Έχω μια καλύτερη ζωή»

Aπό την επλιστημονική ομάδα του διατροφολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ