Με το σύνθημα «πείτε όχι, σταματήστε τη βία κατά των γυναικών», η Επίτροπος για τη Δικαιοσύνη και την Ισότητα των Φύλων Βέρα Γιούροβα κηρύσσει σήμερα, 25 Νοεμβρίου, την εκκίνηση εκστρατείας για το 2017, με σειρά πρωτοβουλιών, που περιλαμβάνουν όλους τους θεσμικούς φορείς από τοπική ως διεθνή κλίμακα, αλλά και κάθε ευρωπαίο πολίτη, με σκοπό την εξάλειψη της βίας κατά των κοριτσιών και των γυναικών.
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά της Βίας των Γυναικών, η κ. Γιούροβα απέστειλε ιδιαίτερο μήνυμα, που αφορά την Ελλάδα, συνδέοντας το φαινόμενο της βίας που βιώνουν οι Ελληνίδες με την οικονομική κρίση.
«Οι γυναίκες συχνά υποφέρουν περισσότερο σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Αντιμετωπίζουν την απώλεια θέσεων απασχόλησης και υψηλότερα επίπεδα στρες στις οικογένειές τους. Η καλύτερη προστασία των Ελληνίδων, και από την ενδοοικογενειακή βία, θα αρχίσει με την ανάκτηση της οικονομικής τους ανεξαρτησίας», λέει χαρακτηριστικά.
Η κ. Γιούροβα αναφέρεται, επίσης, στην ανάγκη ιδιαίτερης προστασίας των γυναικών που ζουν στην Ελλάδα ως πρόσφυγες-μετανάστριες, λέγοντας: «Θέλουμε να προστατέψουμε όλες τις γυναίκες στην Ελλάδα από τη βία, αλλά οι μετανάστριες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες τόσο στη βία όσο και στην εμπορία ανθρώπων, οπότε αναλαμβάνουμε δράσεις ευαισθητοποίησης σχετικά με το ζήτημα αυτό. Συνεργαζόμαστε στενά με ελληνικές οργανώσεις που ήδη εργάζονται σκληρά για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών».
Η κ. Γιούροβα παραθέτει τα κραυγαλέα στοιχεία που προκύπτουν από το Ευρωβαρόμετρο «για τη βία που βασίζεται στο φύλο» (Νοέμβριος 2016) και αποτελούν τη βάση για την εκκίνηση της εκστρατείας της Επιτροπής:
-Μία στις 3 γυναίκες έχει εμπειρία σεξουαλικής ή φυσικής βίας ή και τα δύο
-Μία στις 3 έχει δεχθεί καταχρηστική ψυχολογική συμπεριφορά από τον σύντροφό της
-Μία στις 5 έχει υποστεί καταδίωξη
-Μία στις 2 έχει εμπειρία σεξουαλικής παρενόχλησης
-Μεταξύ των γυναικών που κατέχουν διευθυντικά αξιώματα τρεις στις 4 έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση.
-Μία στις 20 έχει βιαστεί.
«Είμαστε στο 2016. Τα κορίτσια και οι γυναίκες πρέπει να μπορούν να συμμετέχουν πλήρως σε όλες τις πλευρές της κοινωνικής ζωής, χωρίς να τις χτυπούν, να τις παρενοχλούν, να τις βιάζουν, να τις καταδιώκουν», δηλώνει η κ. Γιούροβα.
Η Επίτροπος συστρατεύει τα κράτη-μέλη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την ισότητα των φύλων, τα Ηνωμένα Εθνη, τις ΜΚΟ, ακαδημαϊκούς, επιχειρηματίες, συνδικάτα, ΜΜΕ και όλους τους ευρωπαίους πολίτες, άνδρες και γυναίκες που το επιθυμούν «να κάνουμε τη βία κατά των γυναικών παρελθόν», όπως λέει στο μήνυμά της.