Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ο καρχαρίας κρύβει το «μυστικό» ενάντια στη νόσο Πάρκινσον

Ελπίδες για θεραπεία της εγκεφαλικής νόσου

Η σκουαλαμίνη, μια φυσική ουσία που ανακαλύφθηκε στη δεκαετία του '90 σε ένα είδος καρχαρία, δημιουργεί πολλές ελπίδες για τη θεραπεία της νόσου Πάρκινσον καθώς μπορεί να εμποδίσει τον σχηματισμό τοξικών προϊόντων στον εγκέφαλο των ασθενών, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Η σκουαλαμίνη είναι ένα στεροειδές που έχει δοκιμαστεί κατά του καρκίνου και των λοιμώξεων από τον καθηγητή Μάικλ Ζάσλοφ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν, ο οποίος την ανακάλυψε το 1993 και από τότε μελετά τις αντικαρκινικές και άλλες ιδιότητές της.

Στην παρούσα μελέτη, ερευνητές από τη Μ. Βρετανία, τις ΗΠΑ, την Ολλανδία, την Ιταλία και την Ισπανία, με επικεφαλής τον Κρίστοφερ Ντόμπσον του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, έκαναν πειράματα με ζώα και με κυτταρικές καλλιέργειες στο εργαστήριο. Διαπίστωσαν ότι η σκουαλαμίνη καταστέλλει δραστικά τον σχηματισμό και την τοξικότητα της πρωτεΐνης α-συνουκλεΐνης. Η πρωτεΐνη αυτή πυροδοτεί μια αλυσίδα χημικών εξελίξεων στον εγκέφαλο, με κατάληξη τη δημιουργία τοξικών σωματιδίων που καταστρέφουν τα εγκεφαλικά κύτταρα και προκαλούν νόσο του Πάρκινσον.

«Προς μεγάλη μας έκπληξη, παρατηρήσαμε ότι η σκουαλαμίνη όχι μόνο επιβραδύνει τον σχηματισμό των τοξινών που σχετίζονται με τη νόσο Πάρκινσον, αλλά επίσης τις καθιστά λιγότερο τοξικές», εξηγεί ο Δρ Ντόμπσον. «Αν τα επόμενα τεστ αποδειχθούν επιτυχή, τότε είναι δυνατό να δημιουργηθεί ένα φάρμακο που θα θεραπεύει τουλάχιστον μερικά από τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον. Στη συνέχεια θα μπορούσαμε να βελτιώναμε σταδιακά αυτό το φάρμακο», συμπληρώνει.

Αν και τα ευρήματα είναι προκαταρκτικά οι επιστήμονες τα χαρακτηρίζουν ενθαρρυντικά και ήδη ο Δρ Ζάσλοφ σχεδιάζει την πρώτη κλινική δοκιμή σε ασθενείς με νόσο Πάρκινσον στις ΗΠΑ, καθώς πιστεύει ότι θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση μιας νέας θεραπείας για τη νευροεκφυλιστική πάθηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μητσοτάκης από Λέσβο: Η Ελλάδα έχει ανακτήσει την αξιοπιστία που είχε απωλέσει
Επισκέφθηκε το λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου έχει τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή η χορήγηση βίζας με διαδικασία express για επισκέπτες από Τουρκία
Μητσοτάκης από Λέσβο: Η Ελλάδα έχει ανακτήσει την αξιοπιστία που είχε απωλέσει