Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τι μπορεί να θεραπεύσει το δηλητήριο από… σπάνιο θαλάσσιο σαλιγκάρι;

Εναλλακτική λύση στα οπιοειδή αναλγητικά που δημιουργούν επικίνδυνο εθισμό

Το δηλητήριο από ένα μικρό θαλάσσιο σαλιγκάρι μπορεί να αξιοποιηθεί μελλοντικά ως αναλγητικό για τη θεραπεία του χρόνιου πόνου, αποτελώντας μια εναλλακτική λύση στα οπιοειδή αναλγητικά που δημιουργούν επικίνδυνο εθισμό, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο

Το δηλητήριο του, κωνικού σχήματος, θαλάσσιου σαλιγκαριού Conus regius της Καραϊβικής που παραλύει ή σκοτώνει τα θύματά του, περιέχει την ουσία Rg1A η οποία ανακουφίζει από τον πόνο και μάλιστα έχει μακροχρόνια δράση.

Οι ερευνητές της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου της Γιούτα, με επικεφαλής τον καθηγητή Ψυχιατρικής Μάικλ Μάκιντος, έκαναν πειράματα με αρουραίους, και διαπίστωσαν ότι η αναλγητική του δράση διαρκεί έως και 72 ώρες μετά την εισαγωγή της στον οργανισμό. Αυτό σημαίνει ότι η Rg1A θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και προληπτικά έναντι του πόνου.

Τα περισσότερα υπάρχοντα αναλγητικά για τον μέτριο έως σοβαρό πόνο είναι οπιοειδή και μπλοκάρουν τον πόνο δρώντας στους υποδοχείς οπιοειδών του εγκεφάλου. Η Rg1A ακολουθεί διαφορετικό βιολογικό μηχανισμό, δρώντας σε διαφορετικά τμήματα του νευρικού συστήματος. Οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι ότι μελλοντικά θα αναπτυχθούν νέου τύπου φάρμακα, που θα μειώσουν την εξάρτηση από τα οπιοειδή αναλγητικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ