Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Εγκαύματα: Μόνο η ομπρέλα δεν φτάνει για προστασία

Πώς να προστατευτείτε από τα ηλιακά εγκαύματα

Η ομπρέλα μόνη της δεν φτάνει για να προστατευτούμε από τα εγκαύματα, ούτε μόνο το αντηλιακό. Σχεδόν οι οκτώ στους δέκα εθελοντές που κάθισαν το μεσημέρι κάτω από ομπρέλες για να προστατευθούν από τον ήλιο εκδήλωσαν ηλιακά εγκαύματα - το ίδιο και ένας στους τέσσερις απ’ όσους κάθονταν κάτω από τον ήλιο και πίστευαν ότι ήσαν προστατευμένοι επειδή ήσαν αλειμμένοι με αντηλιακό με SPF 100.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως, παρότι το αντηλιακό ήταν πιο αποτελεσματικό από την ομπρέλα, καμία από τις δύο μεθόδους δεν είναι επαρκής από μόνη της για την πλήρη προστασία του δέρματος από τον ήλιο, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση JAMA Dermatology. Επομένως, λένε, είναι προτιμότερη μια ολιστική προσέγγιση στο θέμα της ηλιοπροστασίας.

Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 81 άνδρες και γυναίκες, μέσης ηλικίας 41 ετών, οι οποίοι είχαν φωτότυπο δέρματος από 1 έως 3. Φωτότυπος 1 σημαίνει ότι το δέρμα δεν μπορεί να μαυρίσει δίχως να πάθει ηλιακό έγκαυμα, φωτότυπος 2 ότι το δέρμα μπορεί να μαυρίσει αλλά παθαίνει εύκολα έγκαυμα και φωτότυπος 3 ότι μαυρίζει εύκολα αλλά και πάλι μπορεί να πάθει έγκαυμα.

Όπως διαπίστωσαν, οι 38 από τους 41 εθελοντές (το 78%) που είχαν καθήσει όλο το μεσημέρι κάτω από την ομπρέλα είχαν πάθει ηλιακό έγκαυμα σε ένα ή περισσότερα από τα σημεία που εξέτασαν, με τον συνολικό αριθμό των εγκαυμάτων να ανέρχονται σε 142. Αντίστοιχα, στην ομάδα του αντηλιακού παρατηρήθηκε ηλιακό έγκαυμα σε 10 από τους 40 εθελοντές (στο 25%), με τον συνολικό αριθμό των εγκαυμάτων να είναι 17.

Οι επιστήμονες σημειώνουν στο άρθρο τους ότι η αναζήτηση σκιάς το μεσημέρι είναι μία ευρέως χρησιμοποιούμενη τακτική για την προστασία από τον ήλιο, αλλά οι μελέτες που έχουν διεξαχθεί για την αποδοτικότητα της μεθόδου είναι περιορισμένες.

Το σίγουρο είναι ότι μολονότι ο κόσμος νομίζει ότι είναι προστατευμένος όταν έχει σκια πάνω απ’ το κεφάλι του, στην πραγματικότητα προστατεύεται μόνον από την άμεση υπεριώδη ακτινοβολία και όχι από εκείνη που αντανακλάται στις παρακείμενες λείες επιφάνειες, όπως η επιφάνεια της θάλασσας ή η λεπτή άμμος της παραλίας. Αυτός είναι και ο λόγος που μαυρίζουν το καλοκαίρι ακόμα και άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν εκτεθεί καθόλου απ’ ευθείας στον ήλιο.

«Ο ασφαλέστερος τρόπος είναι να αποφεύγει την παραμονή του σε υπαίθριους χώρους το μεσημέρι, ειδάλλως πρέπει να κάθεται στη σκιά, ντυμένος με προστατευτικά ρούχα και έχοντας αλείψει καλά το δέρμα του με αντηλιακό. Μάλιστα το αντηλιακό πρέπει να έχει SPF πάνω από 30, διότι οι περισσότεροι καταναλωτές τυπικά δεν βάζουν όσο πρέπει και σε όλα τα εκτεθειμένα σημεία του σώματος, αλλά πολύ λιγότερο και σε ορισμένα από αυτά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

perifereiakos-flyover
Οδηγός - FlyOver: Ποιες ώρες φρακάρουν τα ΙΧ στον περιφερειακό στη Θεσσαλονίκη
Τι είπε για την κίνηση στο περιφερειακό και το Flyover ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Πάρις Μπίλλιας
Οδηγός - FlyOver: Ποιες ώρες φρακάρουν τα ΙΧ στον περιφερειακό στη Θεσσαλονίκη