Οι ξηροί καρποί είναι εξαιρετικά ωφέλιμοι για τον οργανισμό λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε θρεπτικά στοιχεία και της συμβολής τους στην πρόληψη πολλών ασθενειών.
Αν και τα αμύγδαλα είναι οι ξηροί καρποί που τυγχάνουν της μεγαλύτερης εκτίμησης τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν πολλοί ακόμη καρποί που είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, καλά λιπαρά και μαγνήσιο.
Οι ξηροί καρποί προκαλούν, εκτός των άλλων, αίσθημα κορεσμού και ωφελούν την υγεία των οστών.
Δείτε 7 από τους πιο θρεπτικούς ξηρούς καρπούς:
Καρύδια Βραζιλίας: Είναι πλούσια σε σελήνιο, ένα στοιχείο που εμπλέκεται στην παραγωγή ορμονών του θυρεοειδούς και είναι σημαντικό για την αντιοξειδωτική λειτουργία που προστατεύει από τον καρκίνο. Ωφελούν επίσης την υγεία των μαλλιών και των νυχιών, ενώ μελέτη έδειξε την άμεση επίδρασή τους στη βελτίωση της χοληστερόλης στο αίμα μέσα σε εννέα ώρες από την κατανάλωσή τους. Αρκούν 2-3 καρύδια Βραζιλίας την ημέρα για να αποκομίσετε τα οφέλη. Ανά μερίδα (30 γραμμάρια) παρέχουν: 187 θερμίδες, 19 γραμμάρια λιπαρών (4,5 εκ των οποίων κορεσμένα), 1 χλστγρ. νατρίου, 3 γραμμάρια υδατανθράκων, 0 γραμμάρια σακχάρων, 2 γραμμάρια φυτικών ινών, 4 γραμμάρια πρωτεΐνης.
Κάσιους: Έχουν περισσότερο σίδηρο από οποιοδήποτε άλλο ξηρό καρπό. Ανά 30 γραμμάρια δίνουν 160 θερμίδες, 12 γραμμάρια λιπαρών (2 κορεσμένα), 9 γραμμάρια υδατανθράκων, 1 γραμμάριο σακχάρων, 2 γραμμάρια φυτικών ινών, 5 γραμμάρια πρωτεΐνης.
Καρύδια Μακαντάμια: Είναι πλούσια σε θειαμίνη, δηλαδή βιταμίνη Β1, μαγγάνιο και χαλκό, αλλά και καλά μονοακόρεστα λιπαρά, όπως αυτά που περιέχει το αβοκάντο και το ελαιόλαδο. Ανά 30 γραμμάρια δίνουν 204 θερμίδες, 21 γραμμάρια λιπαρών (0 κορεσμένα), 1 χλστγρ. νατρίου, 3,9 γραμμάρια υδατανθράκων, 1 γραμμάριο σακχάρων, 2 γραμμάρια φυτικών ινών, 2,4 γραμμάρια πρωτεΐνης.
Αράπικα φιστίκια: Παρότι ανήκουν στην οικογένεια των οσπρίων, αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών, πολλών βιταμινών και μετάλλων, όπως το μαγνήσιο και ο φώσφορος. Ανά μερίδα δίνουν 161 θερμίδες, 0,4 γραμμάρια λιπαρών (0 κορεσμένα), 5 χλστγρ. νατρίου, 4,5 γραμμάρια υδατανθράκων, 1 γραμμάριο σακχάρων, 2 γραμμάρια φυτικών ινών και 7 γραμμάρια πρωτεΐνης.
Φιστίκια Αιγίνης: Είναι οι πιο πλούσιοι στα αντιοξειδωτικά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη ξηροί καρποί, γι’ αυτό είναι πολύτιμοι για την όραση. Ανά μερίδα 30 γραμμαρίων δίνουν 159 θερμίδες, 12,8 γραμμάρια λιπαρών (0 κορεσμένα), 0 γραμμάρια νατρίου, 7,7 γραμμάρια υδατανθράκων, 2,1 γραμμάρια σακχάρων, 3 γραμμάρια φυτικών ινών, 5,7 γραμμάρια πρωτεΐνης.
Καρύδια: Είναι εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Αν και δίνουν περισσότερες θερμίδες και λιπαρά από άλλους ξηρούς καρπούς, πρόκειται για καλά λιπαρά που χρειάζεται το σώμα και αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού. Ανά μερίδα 30 γραμμαρίων παρέχουν 220 θερμίδες, 22 γραμμάρια λιπαρών (0 κορεσμένα), 0 χλστγρ. νατρίου, 5 γραμμάρια υδατανθράκων, 1 γραμμάριο σακχάρων, 2 γραμμάρια φυτικών ινών και 5 γραμμάρια πρωτεΐνης.
Καρύδια πεκάν: Αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε και θειαμίνης που εμπλέκεται στον μεταβολισμό. Ανά μερίδα 30 γραμμαρίων παρέχουν: 196 θερμίδες, 20 γραμμάρια λιπαρών (0 κορεσμένα), 0 χλστγρ. νατρίου, 3 γρ. υδατανθράκων, 1 γραμ. σακχάρων, 2 γρ. φυτικών ινών και 2,6 γραμ. πρωτεΐνης.
Πηγή: womenshealthmag.com