Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

ΠOY: Μία από τις 10 μεγαλύτερες απειλές -παγκοσμίως- το αντιεμβολιαστικό κίνημα

Προειδοποίηση για καλύτερη ενημέρωση μέσα στο 2019

Οι ειδικοί εκτιμούν πως πρόκειται για μια από τις 10 σημαντικότερες προκλήσεις του 2019 για την Υγεία. Διεθνή υγειονομική απειλή χαρακτηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) το εντιεμβολιαστικό κίνημα.

Η προειδοποίηση έρχεται με αφορμή την αλματώδη έξαρση της ιλαράς, κατά το 2018. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, παγκοσμίως καταγράφηκε αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς σε ποσοστό πάνω από 30%. Πρόκειται για μια ασθένεια που θα έπρεπε να θεωρείται ξεχασμένη, αφού προλαμβάνεται με τον εμβολιασμό.

Κι όμως, τη χρονιά που πέρασε, η Ευρώπη κατέγραψε ρεκόρ ιλαράς, με πάνω από 45.000 κρούσματα και τουλάχιστον 37 θανάτους. Περιστατικά ιλαράς αναφέρθηκαν ακόμη και σε χώρες, που μέχρι πέρυσι είχαν μηδενικές αναφορές.

Όπως εκτιμούν οι ειδικοί του ΠΟΥ, η ραγδαία εξάπλωση της ιλαράς οφείλεται σε σημαντικό βαθμό, στην αντίστοιχη «εξάπλωση» αντιεμβολιαστικών απόψεων, οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα να «σπάσει» το φράγμα της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και κυρίως των παιδιών. Για να θεωρείται μια χώρα καλυμμένη ενάντια σε νοσήματα όπως η ιλαρά, θα πρέπει το 95% του πληθυσμού της να έχει εμβολιαστεί. Σε κάποιες χώρες, όπως η Βρετανία, το ποσοστό αυτό έπεσε πέρυσι και κάτω από το 87%.

Με την σημερινή παγκόσμια εμβολιαστική κάλυψη, τα εμβόλια μπορούν να αποτρέψουν 2-3 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, ενώ με τη περεταίρω κάλυψη του πληθυσμού, μπορούν να προληφθούν επιπλέον 1,5 εκατομμύρια θάνατοι.

Για το 2019, ο ΠΟΥ σχεδιάζει ειδικά προγράμματα ευαισθητοποίησης για ασθένειες που προλαμβάνονται μέσω του εμβολιασμού.

 

Άλλοι δύο νεκροί από γρίπη στην Ελλάδα

Δύο θάνατοι ασθενών από τη γρίπη καταγράφηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ την εβδομάδα 14–20 Ιανουαρίου 2019, ενώ όπως σημειώνει το Κέντρο, αυτές τις ημέρες, οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν περαιτέρω αύξηση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Με τους δύο θανάτους της προηγούμενης εβδομάδας, ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τη γρίπη αυτόν τον χειμώνα ανέρχεται σε έξι, εκ των οποίων οι πέντε αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ και ένας σε ασθενή χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.

Το επίμαχο διάστημα στα Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 173 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία. Τα 94 (54,3%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τον ιό γρίπης τύπου Α. Τα 81 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν και εξ΄ αυτών τα 17 (21%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 64 (79%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.

Συνολικά από την αρχή του χειμώνα, μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, καταγράφηκαν 65 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 64 με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.. Εξ' αυτών εμβολιασμένα ήταν τα 9 (14%).

Όπως τονίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ, «με βάση τα ανωτέρω, η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει σε αυξημένα επίπεδα. Επικρατών υπότυπος είναι ο Α(Η1Ν1)pdm09. Τονίζεται η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Έργα και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Μουδανιών – Σε ποια σημεία
Συνεργεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζουν και σήμερα τις εργασίες αποκατάστασης κατεστραμμένων μεταλλικών στηθαίων ασφαλείας
Θεσσαλονίκη: Έργα και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Μουδανιών – Σε ποια σημεία