Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

SOS για τις νοσοκομειακές λοιμώξεις στην Ελλάδα

Επιστήμονες υπογραμμίζουν την ανάγκη για νέα αντιοβιοτικά και εκπαίδευση

H ιδιαίτερα αυξημένη συχνότητα των νοσοκομειακών λοιμώξεων που οδηγούν σε βαρύτατες νοσήσεις και θανάτους και το χαμηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης ανησυχούν τους επιστήμονες, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου άλλη μια φορά, επισημαίνοντας την ανάγκη εκπαίδευσης των γιατρών στη σωστή χρήση των νεότερων αντιβιοτικών και λήψης μέτρων για τη σημασία των εμβολίων.

Σύμφωνα με αυτή, τα βακτήρια, που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά ευθύνονται για τον θάνατο τουλάχιστον 33.000 ανθρώπων (στοιχεία για το 2015) στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ παγκοσμίως ο αριθμός τους αυξάνεται στα 700.000 άτομα ετησίως. Οι περισσότεροι από τους θανάτους λόγω των λοιμώξεων αφορούν μωρά μικρότερα των 12 μηνών και άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Στην Ελλάδα χάνονται κάθε χρόνο λόγω των λοιμώξεων περίπου 1.600 άνθρωποι, αριθμός τρομακτικός αν αναλογιστούμε τη θεραπευτική φαρέτρα που είναι διαθέσιμη σήμερα για την αντιμετώπιση των βακτηρίων.

Τρία είναι τα πιο επικίνδυνα μικρόβια στην Ελλάδα για τις ανθεκτικές νοσοκομειακές λοιμώξεις: η κλεμπσιέλλα, το acetobacter και η ψευδομονάδα. Και σύμφωνα με τους ειδικούς της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων, στα ελληνικά νοσοκομεία βασικό «όχημα» διασποράς των βακτηρίων αποτελούν τα ράντζα.

«Τα ποσοστά λοιμώξεων θα ήταν χαμηλά στη χώρα μας εάν τηρούνταν κάποιες στοιχειώδεις προδιαγραφές στη λειτουργία του συστήματος υγείας. Για παράδειγμα, αν δεν υπήρχαν τα ράντζα (σσ είναι κανόνας στο ΕΣΥ, ιδίως σε μεγάλα νοσοκομεία) και οι επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας που συνεπάγεται η ύπαρξή τους, αν υπήρχαν Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας επαρκώς στελεχωμένες με την αναλογία γιατρών-νοσηλευτών- ασθενών όπως ορίζουν τα διεθνή στάνταρντ και όχι υποστελεχωμένες, η εικόνα θα ήταν πολύ διαφορετική» αναφέρει ο κ. Παναγιώτης Γαργαλιάνος- Κακολύρης, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων.

«Είναι τουλάχιστον απογοητευτικό να βρισκόμαστε στις πρώτες θέσεις σε συχνότητα προβληματικών νοσοκομειακών λοιμώξεων με δραματικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία και την εθνική οικονομία» επισήμαναν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, με αφορμή το 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων, που πραγματοποιείται 1-3 Μαρτίου στην Αθήνα.

Για το πρόβλημα των νοσοκομειακών λοιμώξεων στο πλαίσιο του συνεδρίου οργανώνεται ειδικό πρόγραμμα – κλινικό φροντιστήριο για γιατρούς και νοσηλευτές με θέμα «Πρόληψη και έλεγχος των νοσοκομειακών λοιμώξεων στα ελληνικά νοσοκομεία», όπου θα συζητηθούν τα αίτια και οι τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος (συστηματική καταγραφή, εκπαίδευση προσωπικού, μέτρα πρόληψης, νομοθετικό πλαίσιο κ.λπ.).

Επίσης, συζητούνται οι ιδιαιτερότητες στην αντιμετώπιση προβληματικών λοιμώξεων από πολυανθεκτικά παθογόνα με περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές, καθώς και η αντιμετώπιση λοιμώξεων σε ειδικούς πληθυσμούς (π.χ., σε ασθενείς με ανοσοκαταστολή).

Έμφαση θα δοθεί και στα θέματα των εμβολιασμών σε παιδιά και ενήλικες, σε συνάρτηση με την τρέχουσα επιδημία της γρίπης και την πρόσφατη επιδημία ιλαράς.

«Ανησυχητικό είναι το μικρότερο από το επιθυμητό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, ακόμα και μεταξύ των εργαζομένων στην υγεία» τόνισαν οι επιστήμονες, υπογραμμίζοντας ότι είναι προτεραιότητα του συστήματος υγείας της χώρας η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των γιατρών, αλλά και των πολιτών για τη σημασία των εμβολίων.

 

Με σύνεση η χρησιμοποίηση των νέων αντιβιοτικών

Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί, επίσης, στην παρουσίαση νεότερων αντιβιοτικών που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ή πρόκειται να κυκλοφορήσουν στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Λόγω της αυξανόμενης αντοχής των μικροβίων στα διαθέσιμα αντιβιοτικά υπάρχει ανάγκη για νέα και ασφαλή φάρμακα, τόνισαν οι ειδικοί επιστήμονες, τα οποία μπορεί πραγματικά να σώσουν ασθενείς.

«Αρκετά νέα αντιβιοτικά διαφορετικών ομάδων όπως νεογλυκοσίδες, συνδυασμοί β-λακταμικών με αναστολείς, άλλα β λακταμικά, τετρακυκλίνες έχουν ήδη κυκλοφορήσει και άλλα που αναμένονται σύντομα».

Υπογράμμισαν όμως με έμφαση ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν με σύνεση εκεί όπου είναι πραγματικά απαραίτητα, επειδή διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να χάσουν και αυτά τη δραστικότητά τους λόγω περαιτέρω αύξησης της μικροβιακής αντοχής.

Επιπροσθέτως, θα παρουσιαστούν νεότερα δεδομένα για τη θεραπεία της πολυανθεκτικής φυματίωσης. Πρόκειται για όχι συχνό, αλλά πολύ δύσκολο στην αντιμετώπιση νόσημα με επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, όπως είπαν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει στο μέλλον σοβαρά προβλήματα στη χώρα, ιδίως εάν δεν ενισχυθούν οι δημόσιες δομές υγείας.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ