Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έλληνας καθηγητής Imperial: Οι 7 «χρυσές εντολές» κατά του κορωνοϊού

«Τους επόμενους 2 μήνες θα τους θυμόμαστε για όλη μας τη ζωή», αναφέρει ο Χριστόφορος Αναγνωστόπουλος

Ο Έλληνας πρώην ερευνητής του πανεπιστημίου του Cambridge και καθηγητής του πανεπιστημίου Imperial στο Λονδίνο Χριστόφορος Αναγνωστόπουλος με ανάρτησή του στο Facebook αναλύει τι ισχύει με τον κορωνοϊό και γιατί οφείλουμε όλοι να λάβουμε απαραίτητα μέτρα ώστε να προστατέψουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας.

Μάλιστα, δίνει και 7 «εντολές» κατά του κορωνοϊού.

Διαβάστε αναλυτικά την ανάρτηση.

«Οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι κρίσιμοι. Θα τους θυμόμαστε για όλη μας τη ζωή. Θα ήθελα να προσφέρω μερικά κομμάτια πληροφοριών, υπό το βάρος της επαγγελματικής μου ικανότητας ως στατιστικολόγος που εργάζεται στο μοντέλο και την προσομοίωση κρίσεων, καθώς και την πρόσθετη επιβάρυνση της έλλειψης των δεδομένων που έχουμε για αυτόν τον νέο ιό.

Η καλύτερη τρέχουσα εκτίμηση μας για το ποσοστό θνησιμότητας του Covid-19 είναι περίπου 1 %, με εύρος 0.5 %- 2 % (πηγή στο πρώτο σχόλιο). Αυτό διαφέρει από το λεγόμενο στιγμιότυπο CFR που επιτυγχάνεται με τη διαίρεση του αριθμού των θανάτων με τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και που κυμαίνεται μεταξύ 2 %- 5 % ή περισσότερο ανά περιοχή. Το στιγμιότυπο CFR είναι πραγματικά ακριβές, αλλά όχι πολύ προβλέψιμο, οπότε ας τρέξουμε με 1 % ως μέση προσδοκία. Αυτό εξακολουθεί να είναι τουλάχιστον 20 φορές χειρότερο από τη γρίπη. Η πεποίθηση ότι "η γρίπη σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους κάθε χρόνο" σύντομα θα αποδειχθεί λανθασμένη Η σχετική πεποίθηση ότι "ίσως οι περισσότεροι το έχουμε ήδη πιάσει και δεν το είχαμε συνειδητοποιήσει" είναι επίσης απίθανο να αποδειχθεί σωστή: ο ιός είναι πράγματι ήπιος στο 80 % περίπου των περιπτώσεων, αλλά, συντηρητικά, για κάθε 95 ήπια περιπτώσεις, τουλάχιστον 5 επιπλέον σοβαρά κρούσματα θα είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο και ως εκ τούτου θα εξεταστεί, και ως εκ τούτου θα γίνουν γνωστά. Παρόλο που είμαστε εξαιρετικά αβέβαιοι για τον απόλυτο αριθμό των ήπιων περιπτώσεων, έχουμε καλές αποδείξεις ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού δεν έχει ακόμη αρρωστήσει, και, συνεπώς, τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη. Ο ιός είναι πιθανώς δύο φορές πιο μεταδοτικός από τη γρίπη, και σχεδόν σίγουρα μεταδοτικός πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα.

Έτσι, τα γεγονότα, όπως είναι, υποδεικνύουν ότι το COVID-19 είναι χειρότερο από τη γρίπη, πιο μεταδοτικό από τη γρίπη, και ήδη διαδεδομένο, αλλά καθόλου αρκετά διαδεδομένο ώστε να έχουμε δει το χειρότερο. Η κατάσταση στην Ευρώπη (και αλλού) πρόκειται να χειροτερέψει, πολύ χειρότερη, και γρήγορα. Το μόνο πράγμα που μπορούμε να ελέγξουμε είναι πόσο γρήγορα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, επαναλαμβάνω, οι επόμενοι δύο μήνες είναι κρίσιμοι. Είμαστε ακόμα εντός του περιθωρίου της ευκαιρίας επιβράδυνσης του ιού - δεν μπορούμε πλέον να τον σταματήσουμε, αλλά μπορούμε να τον επιβραδύνουμε. Πολλά. Αυτό είναι γνωστό ως "ισοπέδωση της καμπύλης": η προσπάθεια καθυστέρησης της κορυφής της εστίας, και μείωση του ύψους της διαδίδοντάς το σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε ο αριθμός των κρίσιμα ασθενών ασθενών να παραμείνει εντός της ικανότητας του το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ο μόνος μοχλός που μπορούμε να τραβήξουμε τώρα για να επιτύχουμε αυτό είναι η αλλαγή συμπεριφοράς: καλύτερη υγιεινή και κοινωνική απόσταση, την οποία επεξεργάζομαι παρακάτω. Πριν το κάνω, επιτρέψτε μου να οδηγήσω σπίτι γιατί αξίζει να το κάνετε αυτό, καθώς συνηθίζεται να υποστηρίζω " γιατί να ασχολείστε; Γιατί να διατηρήσουμε το οικονομικό κόστος; Αφού όλοι θα το πάρουμε έτσι κι αλλιώς και η πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι ήπιες?".

Να γιατί. Σύμφωνα με πρόσφατη καταμέτρηση, έχουμε περίπου 5 K κρεβάτια ΜΕΘ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Για κάθε θάνατο είναι λογικό να αναμένουμε περίπου 3 έως 5 ασθενείς με κρίσιμα ασθενείς που απαιτούν κρεβάτι ΜΕΘ για περίπου 4 εβδομάδες. Ας πάμε με το χαμηλότερο όριο του 3. Αν η αναλογία θανάτου είναι σωστή στο 1 %, και αν το 10 % του πληθυσμού πάθει αυτόν τον ιό μέσα στην ίδια περίοδο 4 εβδομάδων, θα το κάνουμε απαιτούν κρεβάτια ΜΕΘ 180 Κ. Έχουμε 5 χιλιάρικα. Αυτό είναι πάνω από 30 φορές υψηλότερο από τη διαθέσιμη χωρητικότητα. Εάν οι ασθενείς κρίσιμα ασθενείς πρέπει να μείνουν στο σπίτι, χωρίς μηχανικό αερισμό, θα υποκύψουν στην ασθένεια με μεγαλύτερο αριθμό. Η θνησιμότητα θα αυξηθεί. Η μεταδοτικότητα θα αυξηθεί καθώς οι αγαπημένοι θα πρέπει να προσπαθήσουν και να φροντίσουν τους κρίσιμα ασθενείς στο σπίτι. Το κοινωνικό τραύμα θα αυξηθεί καθώς οι ασθενείς πεθαίνουν στα σπίτια τους.

Ως εκ τούτου, είναι σαφές ότι η καθυστέρηση αυτού του ιού αποτελεί πλέον δημόσια υπηρεσία. Και η καθυστέρηση αυτού του ιού είναι δύσκολο, αλλά απλό: βάλτε τα δυνατά σας για να μην τον αποκτήσετε. Αυτό μπορείτε να το πετύχετε με αναγκαία μέτρα ατομικής υγιεινής και μέτρια μέτρα κοινωνικής αποστάσεως:

  • Πλύνε τα χέρια σου προσεκτικά. Σαν να έχετε μόλις κόψει πιπεριές τσίλι και πρόκειται να αφαιρέσετε τους φακούς επαφής σας. Χρησιμοποιήστε υγρό σαπούνι ή διάλυμα με βάση το αλκοόλ. Κάν ' το 10 φορές την ημέρα.
  • Αντιμετωπίστε κάθε επιφάνεια ως πιθανώς μολυσμένη, και το τηλέφωνό σας ως πιάτο Petri Εάν είναι δυνατόν, κρατήστε το κάπου ασφαλές με τα κλειδιά και το πορτοφόλι σας και μην το χρησιμοποιείτε σε εσωτερικούς χώρους ή κοντά στο κρεβάτι σας.
  • Εξ ορισμού, ακύρωσε τα πάντα. Μειώστε όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια, όλες τις μη ουσιαστικές κοινωνικές αλληλεπίδραση. Περάστε χρόνο με τα παιδιά σας μέσα. Δούλεψε από το σπίτι αν μπορείς. Ή να είσαι έξω, κρατώντας τουλάχιστον 6 μέτρα απόσταση ανάμεσα στην οικογένειά σου και τους άλλους ανθρώπους.
  • Μην δίνεις τα χέρια. Αποφύγετε τις συναντήσεις σε κλειστούς χώρους αν μπορείτε.
  • Αλλά συνέχισε να δουλεύεις, αν μπορείς. Υποστηρίξτε την οικονομική σας συνεισφορά τόσο τη ζήτηση όσο και την πλευρά της προσφοράς όσο περισσότερο μπορείτε, χωρίς να εκθέτετε σωματικά τον εαυτό σας. Μην βλέπετε τηλεόραση και ελέγχετε τη ροή σας στο Facebook κάθε πέντε λεπτά. Να είστε ασφαλείς, συνεχίστε να δουλεύετε.
  • Υπάρχουν λίγα και αμφισβητούμενα στοιχεία ότι οι μάσκες βοηθούν ένα υγιές άτομο, αλλά είναι βέβαιο ότι βοηθούν όταν χρησιμοποιούνται από επαγγελματίες της ιατρικής και όταν φοριούνται από ανθρώπους που είναι άρρωστοι. Αφήστε μάσκες για αυτούς που τις χρειάζονται.
  • Οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν ιδιαίτερα, πράγμα που δεν είναι συνηθισμένο σε όλους τους ιούς. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για τους ηλικιωμένους γείτονες και συγγενείς σας είναι να τους βοηθήσετε να μείνουν μέσα (ψωνίστε για αυτούς), αλλά αποφύγετε να τους δείτε από κοντά αν μπορείτε.

Και να θυμάστε αυτό: οι δημοκρατίες αντιμετωπίζουν έκτακτες ανάγκες βασιζόμενοι στην προσωπική ευθύνη και την εθελοντική αλλαγή συμπεριφοράς. Πάρτε σοβαρά αυτή την ευθύνη. Και να επιδείξουμε την ηγεσία. Είναι κοινή παρανόηση ότι η ηγεσία βρίσκεται μόνο στην κυβέρνηση. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Η ηγεσία είναι παντού. Κάθε εργοδότης, κάθε διευθυντής, κάθε δάσκαλος, κάθε δημόσιος υπάλληλος, κάθε γονιός είναι ηγέτης. Όλοι όσοι παίρνουν αποφάσεις εκ μέρους άλλων ανθρώπων είναι ηγέτης. Κάθε χειραψία είναι μια απόφαση. Αν είσαι νέος και υγιής και αρρωστήσεις, πιθανότατα θα είσαι εντάξει. Αλλά ο καλύτερος τρόπος να προστατεύσετε τις ομάδες που κινδυνεύουν, όπως οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν χρόνιες παθήσεις, είναι να μην κολλήσετε μόνοι σας τον ιό Αρνήσου του την ευκαιρία να χρησιμοποιήσεις το σώμα σου ως φορέα. Πάλεψε το.

Τα παραπάνω ακούγονται ανησυχητικά, και είναι γραφτό να γίνουν. Αλλά δεν είναι κάλεσμα για πανικό. Ο πανικός δεν είναι μόνο άχρηστος, είναι και αδικαιολόγητος. Μην αδειάζετε τα σούπερ μάρκετ. Δεν πρέπει να αναμένουμε ελλείψεις σε προϊόντα με βάση, γι ' αυτό μην διασκεδάζετε αυτή την αυτοεκπληρούμενη προσδοκία. Η συμβουλή του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι λογική: αποθηκεύστε αρκετή τροφή σε περίπτωση που χρειαστεί να αυτοκαραντίνα για δύο εβδομάδες. Κάντε το υπεύθυνα: απλά ψωνίστε διπλάσια σε κάθε επίσκεψη, και σε περίπου μια εβδομάδα θα είστε έτοιμοι. Δεν υπάρχει λόγος πανικού. Είναι πολύ απίθανο η αλυσίδα εφοδιασμού να καταρρεύσει ως αποτέλεσμα αυτού του ιού. Η θνησιμότητα του είναι υψηλή, αλλά όχι τόσο υψηλή, και τείνει να διαθέσει το δημογραφικό που είναι πιο κρίσιμο για ένα έθνος να λειτουργήσει: ενήλικες μεταξύ 20 και 40, που είναι η πλειοψηφία των αστυνομικών μας, των στρατιωτών μας, των πυροσβεστών μας , τους υπαλλήλους μας, τους γιατρούς μας και τους νοσηλευτές μας. Ακόμα και αν όλοι πιάσουμε αυτόν τον ιό, η απολύτως συντριπτική πλειοψηφία όσων από εμάς πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για το έθνος για να αποφύγει την κατάρρευση θα επιβιώσει Αυτό δεν μειώνεται από την τραγική επίδραση που θα είχε αυτό στους πληθυσμούς που κινδυνεύουν. Αλλά είναι ένας κυνικός αν και ορθολογικός λόγος για να μην πανικοβάλλεσαι και να μην φοβόμαστε την κατάρρευση.

Γι ' αυτό να είσαι πολύ απαισιόδοξος βραχυπρόθεσμα. Αλλά να είσαι αδιάκοπα αισιόδοξος για μακροπρόθεσμα. Ένα εμβόλιο είναι εξαιρετικά απίθανο να μας φτάσει τους επόμενους 12 μήνες, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα το κάνει σε 18-24 μήνες - η τεχνολογία είναι καλά κατανοητή, καλά σε εξέλιξη και δεν υπάρχουν θεμελιώδη μπλοκ. Εν τω μεταξύ, τα αντιιικά (που ισοδυναμεί με αντιβιοτικά, αλλά για τους ιούς) θα φτάσουν πολύ νωρίτερα · με λίγη τύχη, μπορεί να είναι διαθέσιμα μέσα στο 2020. Όταν φτάσουν, πιθανότατα θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στη θνησιμότητα και τη Το ξέρω. Και πάρτε παρηγοριά στο γεγονός ότι ο ιός γλιτώνει παιδιά κάτω των 9 ετών (0 θάνατοι μέχρι στιγμής). Υπάρχει κάποια δικαιοσύνη ακόμα και σε αυτή την τραγωδία. Υπάρχει επίσης η ελπίδα, και κάποιες αδύναμες ενδείξεις, ότι ο ιός μπορεί να αποδειχθεί εποχιακός, όπως η γρίπη, οπότε η άφιξη του καλοκαιριού θα μας δώσει ένα διάλειμμα για να γλείψουμε τις πληγές μας, και να επιτρέψουμε το σύστημα υγείας και την επιστημονική κοινότητα Για να προετοιμαστείτε για τον χειμώνα που έρχεται.

Η επιστήμη έχει ενωθεί με πρωτόγνωρο τρόπο για την καταπολέμηση αυτής της επιδημίας. Παρακολουθώ αυτό να εξελίσσεται από την πρώτη εβδομάδα, και θυμάμαι την καρδιά μου να βυθίζεται όταν, στις αρχές Φεβρουαρίου, παρατηρήθηκε ότι ο ιός είναι μεταδοτικός πριν εμφανιστούν συμπτώματα, αυτό το χαρακτηριστικό χαρακτηριστικό των ιών πανδημίας. Αλλά επίσης με άγγιξε βαθιά το ρεκόρ αφού έσπασαν τα ρεκόρ από επιστήμονες σε όλο τον κόσμο. Η ανθρωπότητα έχει πολεμήσει πολύ πιο άσχημα έντομα από αυτό, και νικούσε, κάθε φορά. Θα κερδίσουμε και αυτή τη φορά. Κοινοποιήστε στα social media, ενημερώστε τους φίλους σας, προστατέψτε τις ομάδες που κινδυνεύουν, μείνετε στο σπίτι, συνεχίστε να εργάζεστε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ