Καθώς η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει να επιδρά κοινότητες σε όλο τον κόσμο, οι ειδικοί σε θέματα υγείας συμβουλεύουν τους ανθρώπους για τους κανόνες υγιεινής που πρέπει να ακολουθήσουν ώστε να παραμείνουν υγιείς. Αυτοί συμπεριλαμβάνουν την κοινωνική αποστασιοποίηση, την απόσταση λίγων μέτρων μακριά από τους συμπολίτες σε δημόσιους και κλειστούς χώρους, την καθαριότητα των προϊόντων από το σουπερμάρκετ και του δέρματος.
Μια πρόσφατη συμβουλή που προέρχεται από Αυστραλή νοσοκόμα αφορά την καθαριότητα των νυχιών και το κόψιμό τους, καθώς μπορεί να αποτρέψουν την εξάπλωση του νέου ιού.
Η γιατρός και ιατρική συντάκτρια Δρα Νέχα Πάθακ μίλησε στο Insider για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να φροντίζουμε τα νύχια μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ποιο είναι το ιδανικό και ασφαλές μέγεθος.
Η Πάθακ δήλωσε ότι τα νύχια μπορεί να αποτελέσουν εστία μικροβίων, όμως από τη στιγμή που ο νέος κορονοϊός ακόμα ερευνάται, δεν είναι γνωστό αν ο COVID-19 μπορεί να ζήσει στα νύχια και στο δέρμα.
«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ακόμα μαθαίνουμε τόσα πολλά γι αυτόν τον νέο ιό. Τον γνωρίζουμε περίπου τέσσερις μήνες, οπότε ο,τι κι αν πούμε, περιορίζεται στη φράση “από όσα ξέρουμε μέχρι στιγμής”», είπε η γιατρός. Εξήγησε όμως ότι τα νύχια μπορούν σίγουρα να αποτελέσουν «φωλιά» μικροβίων και πολύ πιθανόν να προκαλέσουν την εξάπλωση ιών.
«Παρόλο που δεν γνωρίζουμε για πόσο καιρό μπορεί να επιβιώσει ο νέος κορονοϊός στο δέρμα και τα νύχια μας, θα πρέπει να πλένουμε τα χέρια και τα νύχια μας σωστά».
Η γιατρός συμβουλεύει να κόβουμε τα νύχια μας κοντά ώστε το νύχι να μην φτάνει την κορυφή του δαχτύλου. «Τα Κέντρα Επιδημιών και Πρόληψης (Centers for Disease Control and Prevention) συμβουλεύουν τους νοσοκόμους να έχουν κομμένα νύχια. Δεν συνιστούν μακριά ή ψεύτικα νύχια λόγω του ότι τα μικρόβια μπορούν να επιβιώσουν εκεί πάνω, ακόμα κι αν πλένουμε τα χέρια. Είναι πολύ σημαντικό να καθαρίζουμε γύρω και κάτω από τα νύχια».
Η Πάθακ συνιστά επίσης να ξεβάψουμε το ξεφλουδισμένο μανό από τα νύχια, καθώς υπάρχει μεγάλο πιθανότητα να κρύβονται από κάτω μικρόβια. Τώρα που τα κέντρα αισθητικής είναι κλειστά λόγω κορονοϊού, μπορούμε να αφαιρέσουμε το μανικιούρ με ασετόν, δίσκο ντεμακιγιάζ, αλουμινόχαρτο και λίμα νυχιών.
Επιπλέον, στο σπίτι μπορούμε να απολυμάνουμε τα εργαλεία των νυχιών με απολυμαντικά σπρέι, προσοχή όμως: ας βεβαιωθούμε ότι είναι πιστοποιημένα από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος. «Πρώτα θα πρέπει να διαβάσουμε προσεκτικά τις οδηγίες που μας δείχνουν τον σωστό τρόπο χρήσης των προϊόντων». Εκτός όμως από την απολύμανση των εργαλείων νυχιών, είναι σημαντικό να καθαρίσουμε κι άλλα εργαλεία που χρησιμοποιούμε όπως τα πινέλα του μακιγιάζ, τις βούρτσες χτενίσματος και τα σφουγγαράκια και να πετάξουμε τα παλιά προϊόντα που μπορεί να κρύβουν βακτήρια.
Είναι απαραίτητο να σταματήσουμε να τρώμε τα νύχια μας
«Είναι απαραίτητο να σταματήσουμε την κακή συνήθεια να τρώμε τα νύχια μας. Το μικρόβιο του κορονοϊού μπορεί να εισέλθει στο σώμα μόνο αν το αφήσουμε εμείς μέσω των ματιών, της μύτης και του στόματος. Αν πειράζουμε τα νύχια και τις παρανυχίδες ίσως να μας φέρει σε κίνδυνο και να μολυνθούμε», εξήγησε η Πάθακ.
Στην ιστοσελίδα των Κέντρων Επιδημιών και Πρόληψης (Centers for Disease Control and Prevention), έχει οδηγίες για την υγιεινή των νυχιών, οι οποίες μπορεί να μην αφορούν άμεσα στην μόλυνση από τον κορονοϊό, αλλά συμβαδίζουν με τις συμβουλές που έδωσε η Πάθακ.
«Η κατάλληλη υγιεινή των χεριών περιλαμβάνει τη σωστή καθαριότητα και το κόψιμο των νυχιών. Τα νύχια πρέπει να παραμένουν κοντά και το πλύσιμο να γίνεται και από κάτω συχνά με σαπούνι και νερό».
Τέλος, η ιστοσελίδα τονίζει ότι είναι απαραίτητο να σταματήσουμε να τρώμε, δαγκώνουμε, ξεφλουδίζουμε τα νύχια, για να αποφύγουμε οποιαδήποτε μόλυνση.
Μπορούν τα γένια του άντρα να μετατραπούν σε φορέα του κορονοϊού;
Με την ζωή μας να περιστρέφεται συνέχεια γύρω από το θέμα της πανδημίας του κορονοϊού, τελευταία προέκυψε και ένα νέο ερώτημα: Μπορούν άραγε τα γένια του άντρα να αποτελέσουν φορέα του φονικού ιού και να μεταδώσουν τη νόσο; Οχι, είναι η απάντηση που δίνουν οι επιστήμονες. Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον.
Αν και τα γένια είναι πιθανόν να κουβαλούν μικρόβια, το πιο πιθανό είναι πως δεν αυξάνουν τις πιθανότητες για μετάδοση του COVID-19.
Πρόκειται για ερώτημα που έχει απασχολήσει έντονα την επιστημονική κοινότητα και προέρχεται από τις οδηγίες πρόληψης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, των Ηνωμένων Πολιτειών, για τα γένια.
Οπως όμως επισημαίνει στην HuffPost, ο Τόμας Ρούσο, γιατρός στο Ιατρικό Κέντρο του Μπάφαλο στη Νέα Υόρκη και επικεφαλής του τμήματος μολυσματικών ασθενειών στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Μπάφαλο (State University of New York at Buffalo), οι οδηγίες αφορούν όσους εργάζονται στον χώρο των νοσοκομείων - ιατρικών κέντρων και φορούν τις ειδικές μάσκες Ν-95.
«Οσοι παρέχουν ιατρική περίθαλψη, ή εργάζονται σε νοσοκομεία, τα γένια όντως αποτελούν πρόβλημα, αλλά όχι με την έννοια του φορέα και της μετάδοσης του ιού. Ο κίνδυνος έχει κάνει με το γεγονός πως αν κάποιος έχει γένια τότε η μάσκα δεν εφάπτεται σωστά πάνω στο πρόσωπο. Ιδίως αν κάποιος έχει αυτό που θα λέγαμε «πλούσια γενιάδα», τότε το πρόβλημα αυξάνεται, καθώς δεν έχουμε την επιθυμητή προστασία από την μάσκα που φοράμε. Συνεπώς η μάσκα είναι αναποτελεσματική και δεν επιτελεί τον σκοπό της».
Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία ο ιός μεταδίδεται από τα σταγονίδια που προέρχονται από την αναπνοή, το φτάρνισμα και τον βήχα από όταν βρισκόμαστε σε μικρή απόσταση μεταξύ μας.
Ο Τόμας Ρούσο επισημαίνει πως αυτό είναι το πρόβλημα και όχι τα γένια, καθώς αν κάποιος δεν κρατάει την σωστή απόσταση από κάποιον που έχει νοσήσει ή είναι φορέας, τότε δεν είναι τα γένια που θα μεταδώσουν τον ιό, αλλά η λανθασμένη απόσταση ασφαλείας.
«Δεν αποκλείεται να μπορούν τα γένια μας να βοηθούν στον τρόπο μετάδοσης του. Αλλά θα πρέπει να είσαι σε κοντινή απόσταση με αυτό το άτομο, κάτι που καταπατεί τους κανόνες ασφαλείας ούτως η άλλως».
Αλλωστε με τα μέχρι στιγμής στοιχεία μπορεί ο αέρας να βοηθάει στην μετάδοση του COVID-19, αλλά είναι λιγότερο πιθανό απ′ ότι τα σταγονίδια της αναπνοής ή αγγίζοντας κάποια επιφάνεια που ζει ο ιός.
Ανάλογη είναι και η άποψη του επίκουρου καθηγητής στην Σχολή Δημόσιας Υγείας, στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ, στην Καλιφόρνια, Τζον Ζβάρτζμπεργκ, μιλώντας στην εφημερίδα The Los Angeles Times. «Θεωρητικά, τα γένια μπορούν να μεταδώσουν τον κορονοϊό μόνο που μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία επιστημονική μελέτη - έρευνα που να το υποστηρίζει».
Υπάρχει, ωστόσο, επιστημονική βιβλιογραφία για ανάλογα θέματα, όπως είπε στην HuffPost η Λούσι Γουίλσον, καθηγήτρια στο τμήμα Υπηρεσιών Εκτακτης Ανάγκης στο πανεπιστήμιο του Μέριλαντ. Μόνο που οι μελέτες αυτές επικεντρώνονται στα βακτήρια, και όχι σε έναν ιο, σαν τον COVID-19.
Υπάρχουν μελέτες σχετικά με τα γένια που δείχνουν πράγματι μειωμένο κίνδυνο μόλυνσης από βακτήρια σε σχέση με τους άνδρες που ξυρίζονται. Δεν έχω δει μελέτες που εξετάζουν ιούς, αλλά η θεωρία είναι ότι οι εκδορές από το ξύρισμα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο βακτηριακής μόλυνσης».
Ο κανόνας όμως και η βασική οδηγία παραμένει η ίδια, όπως την έχουμε πει επανειλημμένα. Πολύ καλό πλύσιμο των χεριών και καλή σωματική υγιεινή.
«Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι θα μπορούσαμε να έχουμε σταγονίδια στα γένια από φτάρνισμα η βήχα», μας λέει η Λούσι Γουίλσον.
Και συνεχίζει. «Ακουμπώντας τα χέρια μας στο πρόσωπο μας ή στα γένια μας θα πρέπει να μας απασχολεί συνεχώς, καθώς δεν πρέπει ποτέ να το κάνουμε. Πρέπει πάντα να πλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας αφού έτσι μειώνεται και η περίπτωση ο ιός να μεταφερθεί από κάποια επιφάνεια που έχουμε αγγίξει».
«Γι′ αυτό δεν είναι παράλογο όταν επιστρέφουμε σπίτι είτε από το σούπερ μάρκετ, είτε από κάποιον άλλο χώρο να κάνουμε μπάνιο, απομακρύνοντας έτσι την όποια μόλυνση μπορεί να μεταφέρουμε. Το ίδιο ισχύει και με τα γένια».
Πηγή: Huffpost.gr