Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: Πότε θα «χτυπήσει» το δεύτερο κύμα του ιού – Η σταδιακή ανοσία

Η εκτίμηση Τσιόδρα για «κορύφωση» της πανδημίας στην Ελλάδα και η εξήγησή του για τους θανάτους των νέων

Κουράγιο σύστησε σε όλους μας στη χθεσινή του ενημέρωση ο Σωτήρης Τσιόδρας, όταν ρωτήθηκε για το πότε μπορούν να χαλαρώσουν τα μέτρα και επισήμανε ότι «έχουμε κάνει το πρώτο βήμα. Μιλάμε για επιπέδωση της καμπύλης. Είναι σαφες ότι υπάρχει ένα φρένο, μια βραδεία αύξηση, περιμένουμε και μείωση, που σημαίνει ότι τα μέτρα αποδίδουν».

Όπως τόνισε, «είμαστε χαρούμενοι από τα αποτελέσματα που έχουμε μέχρι σήμερα, αλλά είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι είναι δύσκολη η ανάκαμψη από τέτοια μέτρα και ότι αυτό θα γίνει σταδιακά», τονίζοντας ότι τα ενθαρρυντικά αυτά στοιχεία για τη χώρα μας «δεν θέλουμε να ανατραπούν τις επόμενες εβδομάδες», για αυτό και θα πρέπει να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τον αυτοπεριορισμό.

Αναφερόμενος στην ανοσία του πληθυσμού και στην επόμενη μέρα, ο Σ. Τσιόδρας εξήγησε ότι υπήρξαν χώρες που είχαν «ένα δεύτερο κύμα και ετοιμάζονται για ένα τρίτο κύμα της επιδημίας», επισημαίνοντας ότι η πολυπόθητη ανοσία του πληθυσμού δεν είναι κάτι που θα γίνει από τη μία μέρα στην άλλη: «αυτό που θέλουμε είναι να έχουμε σταδιακή έκθεση στον ιό, ώστε να μην επιβαρυνθεί το σύστημα υγείας».

Ειδικότερα, ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε «Πρέπει να χτίσουμε σταδιακά ανοσία στην κοινότητα. Μια καθολική ανοσία θα μεταφραζόταν σε χιλιάδες νεκρούς. Χρειαζόμαστε τη σταδιακή ανοσία ώστε να μην υπερφορτωθεί το Σύστημα Υγείας και να προετοιμαστούμε καλύτερα για ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων. Σε ό,τι αφορά στη χημειοπροφύλαξη, γίνονται πειράματα από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, με διάφορα φάρμακα. Αλλά η καλύτερη προφύλαξη μπορεί να γίνει με ένα εμβόλιο. Εμείς με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουμε, σχεδιάσαμε θεραπευτικά πρωτόκολλα με κάποια φάρμακα και μένει να δούμε αν είναι αποτελεσματικά ή όχι. Χρειάζεται λοιπόν υπομονή. Ελπίζουμε σε μια μείωση των κρουσμάτων, αλλά σαφώς θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, όπως κι αν αυτό έρθει, το φθινόπωρο ή τον επόμενο χειμώνα».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας ενέκρινε το πρωτόκολλο χημειοπροφύλαξης των εργαζομένων στον τομέα της Υγείας. Σύμφωνα με αυτό, γιατροί, νοσηλευτές και άλλοι εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή των δομών που διαχειρίζονται κρούσματα κορωνοϊού έχουν τη δυνατότητα να λάβουν είτε φωσφορική χλωροκίνη, είτε κολχικίνη.

 

Σύψας: Πότε έρχεται δεύτερο κύμα κορωνοϊού στην Ελλάδα

Για την εμφάνιση ενός δεύτερου κύματος κορωνοιού στη χώρα έκανε λόγο μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Νίκος Σύψας, καθηγητής λοιμωξιολογίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών.

"Όσο μπορούμε να προβλέψουμε το καλοκαίρι θα έχουμε μια ύφεση της πορείας του ιού, χωρίς αυτός να έχει εξαφανιστεί και ενδεχομένως το φθινόπωρο να δούμε ένα δεύτερο κύμα, περιέγραψε προσθέτοντας όμως πως κατά το δεύτερο κύμα πολλοί περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν αντισώματα, θα υπάρχουν περισσότερες οροεπιδημιολογικές μελέτες και ενδεχομένως ένα πολύ καλό φάρμακο.

«Επομένως θα ξεκινήσουμε από μια πολύ καλύτερη αφετηρία και δεν θα χρειαστούν να ακραία μέτρα που παίρνουμε τώρα», κατέληξε.

Θα δούμε στην πορεία, δεν έχει τελειώσει τίποτα ακόμα πρέπει να είμαστε απολύτως σαφής, τόνισε ο καθηγητής αναφορικά με το πώς κρίνει τα νεότερα στοιχεία για την πορεία του κορωνοιού στην χώρα.

"Εγώ πιστεύω ότι είμαστε ακόμη στην ανοδική πορεία. Όχι τόσο απότομα ανοδική, όπως στις αρχές, και πρέπει ακόμα λίγο ακόμη να κάνουμε υπομονή για να ξεμπερδέψουμε οριστικά με το πρόβλημα, τόνισε χαρακτηρίζοντας τον μήνα Απρίλιο δύσκολο."

Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο, αν δείξουμε υπομονή μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για τον μήνα Μάιο, όπου και θα ξεμπερδέψουμε από τα μέτρα αλλά σταδιακά.

Όπως εξέφρασε συγκεκριμένα, τα μέτρα πρέπει να αρθούν σταδιακά με σύνεση και φειδώ γιατί αυτό που δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση είναι να υπάρξει δεύτερο κύμα. Κάτι τέτοιο πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία.

Όσον αφορά τις εξελίξεις σχετικά με την πορεία των ερευνών για την κατάλληλη θεραπεία, ο κος Σύψας ανέφερε πως εφόσον όλα πάνε καλά, τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών του φαρμάκου ρεμδεσιβίρη. Σχολίασε πρόκειται για ένα πολύ καλό αντιικό φάρμακο για τους κορωνοιούς. «Ακούω ότι έχει πολύ καλά αποτελέσματα, θα δούμε όμως. Εφόσον, είναι έτσι θα πάρει έγκριση από τον ΕΜΑ και θα αρχίσει να παράγεται μαζικά», είπε συνοψίζοντας πως έτσι μέσα έως τέλος καλοκαιριού θα έχουμε και στη χώρα μας φάρμακο για τους ασθενείς.

Πώς εξηγείται η βαριά εικόνα και οι θάνατοι σε νέους ανθρώπους

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κος Τσιόδρας στην ενημέρωσή του στην συμπεριφορά του ιού σε σχέση με τους νέους, τονίζοντας ότι είναι πολύ δύσκολο να εξηγηθούν οι σπάνιοι θάνατοι σε νέους, καθώς όπως είπε «γνωρίζουμε ελάχιστα για την παθογένεια της νόσου» η οποία όπως είπε είναι ακόμη άγνωστη στην επιστημονική κοινότητα. «Οι επιστήμονες ψάχνουν την πιθανότητα να υπάρχουν ειδικά γονίδια που να ορίζουν ποιος θα πάει ή δεν θα πάει καλά, όπως το γονίδιο του υποδοχέα που χρησιμοποιεί ο ιός για να μας επιτεθεί, της πόρτας δηλαδή για να μπει στον οργανισμό μας. Η πόρτα αυτή βρίσκεται στην εξωτερική επιφάνεια των κυττάρων των πνευμόνων και της καρδιάς» είπε χαρακτηριστικά ο κος Τσιόδρας κι ανέφερε ότι παραλλαγές στο γονίδιο αυτό θα μπορούσαν να κάνουν την πόρτα λίγο πιο ανοιχτή ή λίγο πιο κλειστή ώστε να δυσκολεύεται η είσοδος του κοροναϊού στα κύτταρα νεώτερων ανθρώπων.

Επίσης, όπως είπε, υπάρχει μία ουσία που βοηθά τον πνεύμονα να φουσκώνει και να ξεφουσκώνει. «Φανταστείτε ένα σφουγγάρι. Μέσα στους πνεύμονες υπάρχει αυτή η ουσία και λειτουργεί ως απορρυπαντικό για το σφουγγάρι. Αυτό το συστατικό εμείς οι επιστήμονες το ονομάζουμε επιφανειοδραστικό παράγοντα και μπορεί γρήγορα να εξαντλείται σε ασθενείς που έχουν μολυνθεί με τον κορονοϊό και δεν πάνε τόσο καλά ακόμη κι όταν είναι στον αναπνευστήρα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο του ανοσοποιητικού συστήματος κάποιων νέων ανθρώπων διευκρινίζοντας ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα ίσως λειτουργεί πολύ καλά αλλά «σε μερικούς, ευτυχώς λίγους, υγιείς νέους κατά τα άλλα ανθρώπους ένα πολύ αντιδραστικό ανοσοποιητικό σύστημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μαζική καταιγίδα φλεγμονής που κατακλύει τον πνεύμονα και τα άλλα όργανα» και πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται για ένα εξασθενημένο και ασθενές αμυντικό σύστημα αλλά για ένα αμυντικό σύστημα που λειτουργεί πολύ καλά. Τέλος, πρόσθεσε ότι κάτι άλλο που συμβαίνει στις περιπτώσεις των νέων είναι ότι δεν δίνουν την απαραίτητη προσοχή ενώ εμφανίζουν συμπτώματα.

Ν. Χαρδαλιάς: Ο στόχος επιτυγχάνεται, δεν επιτρέπεται όμως εφησυχασμός. Αν χαλαρώσουμε, δυστυχώς θα το πληρώσουμε

Οι πρώτες εβδομάδες εφαρμογής των μέτρων δείχνουν ότι ο στόχος επιτυγχάνεται, ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα. Όπως είπε, «τα μέχρι στιγμής δεδομένα, μάλλον δικαιώνουν την κοινή μας προσπάθεια και αποδεικνύουν ότι μπορούμε να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού, αρκεί να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα, αρκεί να μείνουμε προσηλωμένοι στο στόχο».

Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε λόγο για δύσκολη μάχη, τονίζοντας ότι «το χειρότερο λάθος που μπορούμε να κάνουμε είναι να υποτιμήσουμε τον εχθρό που αντιμετωπίζουμε», γι' αυτό είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να τηρούμε τις οδηγίες των ειδικών.

Ο Απρίλης, είπε, θα είναι «ο πιο δύσκολος αλλά και ο πιο κρίσιμος μήνας. Δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός, γι' αυτό άλλωστε παρατάθηκαν μέχρις τις 27 Απριλίου τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας. Καλούμαστε να διαφυλάξουμε αυτό που με κόπο κερδίσαμε έως σήμερα. Τα ευρήματα, ο αριθμός των κρουσμάτων, ανά πάσα στιγμή μπορεί να μεταβληθούν, γι' αυτό αν χαλαρώσουμε, δυστυχώς θα το πληρώσουμε».

Αναφερόμενος στο Πάσχα, είπε ότι όλοι προετοιμαζόμαστε να το γιορτάσουμε διαφορετικά. Ωστόσο προβληματισμό, όπως είπε, προκαλούν φαινόμενα όπως αυτά που παρατηρηθήκαν την περασμένη Παρασκευή στην Αγία Βαρβάρα και την Κυριακή στην Αγία Τριάδα της Πάτρας. «Το κράτος έπραξε τα δέοντα για τους διοργανωτές και παρακινητές αυτών των πρωτοβουλιών. Ουδείς μπορεί να λειτουργεί εκτός νόμου, εκτός κανόνων, εκτός μέτρων». Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι αυτά τα φαινόμενα δεν έχουν σχέση με τους πιστούς, αλλά πρόκειται για μεμονωμένες προσπάθειες κάποιων φανατικών, που δρουν αντίθετα και στις αποφάσεις της ηγεσίας της Εκκλησίας. 

Έληξε η καραντίνα σε Δαμασκηνιά και Δραγασιά. Συνεχίζεται του χωριού Εχίνου  

Σήμερα έληξε η καραντίνα των χωριών Δαμασκηνιά και Δραγασιά. Για μία εβδομάδα παρατείνεται η καραντίνα του χωριού Εχίνου, η οποία έληγε αύριο για καθαρά προληπτικούς λόγους, όπως είπε ο υφυπουργός. Η απόφαση βασίστηκε στα ευρύτερα επιδημιολογικά δεδομένα και στις ιδιαιτερότητες της περιοχής. Ο υφυπουργός αναφέρθηκε επίσης, στα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν από σήμερα το πρωί σε Μύκονο και Σαντορίνη.  

30 σκάφη στο Λαύριο

Το υπουργείο Ναυτιλίας ενημερώθηκε από τον Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών για τον κατάπλου 30 ιδιωτικών και επαγγελματικών σκαφών αναψυχής στην Ελλάδα, από το τέλος Μαρτίου και μετά. Από πλευράς νομοθεσίας έχει θεσπιστεί ρητά ο προσωρινός περιορισμός του κατάπλου σε ελληνικά λιμάνια και η αποβίβαση επιβατών. Λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που προβλέπονταν την Πέμπτη 2 Απριλίου, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, δόθηκε κατ' εξαίρεση άδεια για την προσέγγισή τους στη μαρίνα του Λαυρίου. Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μετέβη στο Λαύριο και διενέργησε υγειονομικούς ελέγχους των πληρωμάτων, τα οποία θα παραμείνουν σε καραντίνα εντός των σκαφών για 14 μέρες.

Πρόστιμα για παραβάσεις σχετικά με τον περιορισμό της κυκλοφορίας  

Από την έναρξη εφαρμογής των μέτρων 12 Μαρτίου έως και χθες, είχαν επιβληθεί 21.308 πρόστιμα για παραβάσεις που αφορούν τον περιορισμό της κυκλοφορίας πολιτών. Όσον αφορά την αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων, από τους ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί έχουν διαπιστωθεί 359 παραβάσεις και έχουν γίνει 353 συλλήψεις.

Β. Κοντοζαμάνης: Με τα μέτρα που λάβαμε διατηρήσαμε την μετάδοση του ιού χαμηλά και το σύστημα υγείας λειτουργικό

Με τα μέτρα που έχουμε λάβει έχουμε καταφέρει να διατηρήσουμε την μετάδοση του νέου κορονοϊού σε χαμηλά επίπεδα και το σύστημα υγείας να είναι σε λειτουργική κατάσταση, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών, τόνισε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

«Το Σύστημα υγείας σήμερα λειτουργεί πλήρως σε όλα τα επίπεδα με επάρκεια, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ανάγκες όλων και όχι μόνο των ασθενών με κορονοϊό». Σημείωσε ότι τα Νοσοκομεία εφημερεύουν κανονικά και αντιμετωπίζουν τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά.

Ο κ. Κοντοζαμάνης υπογράμμισε ότι σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν 477 κλίνες ΜΕΘ προκειμένου να αντιμετωπίσουν περιστατικά που δεν σχετίζονται με τον κορονοϊό και από αυτές οι 340 είναι κατειλημμένες και 137 είναι διαθέσιμες. Σε επίπεδο ΠΦΥ είπε ότι 300 και πλέον Κέντρα Υγείας λειτουργούν κανονικά στην επικράτεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο τιμόνι του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας η Ιωάννα Κοσμοπούλου
Ο φορέας έχει στην ευθύνη του έξι δομές, που παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας ανοιχτής και κλειστής περίθαλψης σε άτομα με αναπηρία ή πάσχοντα από...
Στο τιμόνι του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας η Ιωάννα Κοσμοπούλου