Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: «Θέμα χρόνου» δεύτερο κύμα στην Ευρώπη - Πόσο σοβαρό θα είναι

«Πολύ πιθανό δεύτερο κύμα κορωνοϊού», λένε CDC και ECDC

Πολύ πιθανό ένα δεύτερο επιδημικό κύμα της νόσου Covid-19 φέτος το φθινόπωρο και χειμώνα θεωρεί ο διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στην βρετανική εφημερίδα FT (Φαϊνάνσιαλ Τάιμς).

Ο Ρέντφιλντ, ο οποίος θεωρεί πιθανό ότι θα χρειαστεί ξανά ένας δεύτερος γύρος περιοριστικών μέτρων (lockdown) μετά το καλοκαίρι, προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ πρέπει να βελτιώσουν γρήγορα μέσα στους επόμενους μήνες τις δυνατότητες ιχνηλάτησης νέων λοιμώξεων για να αποφύγουν άλλη μία κρίση δημόσιας υγείας, καθώς προς το τέλος του έτους η εποχική γρίπη πιθανώς θα συμπέσει με ένα δεύτερο κύμα της Covid-19.

Όπως επισημαίνει ο Ρέντφιλντ, η νόσος εξαπλώνεται τώρα γρήγορα στο νότιο ημισφαίριο, «αλλά όταν τελειώσει εκεί, υποπτεύομαι ότι θα επανακάμψει στο βόρειο».

Η προειδοποίηση έρχεται σε αντίθεση με την «αφήγηση» του Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ότι τα χειρότερα της πανδημίας πέρασαν και αναδεικνύει την αυξανόμενη ένταση ανάμεσα στον Λευκό Οίκο και στο CDC. Ο Ρέντφιλντ παραδέχτηκε ότι οι ΗΠΑ βρέθηκαν σε μειονεκτική θέση όταν «χτύπησε» ο κορονοϊός, αλλά οι ελλείψεις σε τομείς της δημόσιας υγείας προηγούνταν της προεδρίας Τραμπ.

«Αυτός ο απλός παθογόνος αναπνευστικός ιός πραγματικά γονάτισε τη χώρα μου και η πραγματικότητα είναι πως γι' αυτό δεν φταίει κανένας συγκεκριμένος άνθρωπος. Η χώρα μας ήταν απροετοίμαστη γι' αυτό εδώ και δεκαετίες», τονίζει.

Σχετικά με ένα νέο lockdown τον χειμώνα, είπε ότι «δεν μπορώ να εγγυηθώ πως δεν θα ξανασυμβεί… Αυτό που μπορώ να πω, είναι ότι δεσμευόμαστε πως θα χρησιμοποιήσουμε τον χρόνο που έχουμε για να προετοιμάσουμε τη χώρα μας όσο καλύτερα μπορούμε». Πρόσθεσε ότι «εάν έχουμε μία σεζόν γρίπης, όπως είχαμε το 2018, όταν σχεδόν 80.000 άνθρωποι πέθαναν, αυτό από μόνο του θα βάλει σε μεγάλο στρες το σύστημα υγείας μας. Αν μετά προσθέσεις και τον κορονοϊό, μπορεί να δει κανείς το στρες στο σύστημα υγείας».

Για να αποφευχθεί στο μέλλον μία παρόμοια καταστροφή δημόσιας υγείας, επισήμανε ότι «πρέπει να διπλασιαστούν ή να τριπλασιαστούν» οι επενδύσεις στο σύστημα δημόσιας υγείας των ΗΠΑ. Ο ετήσιος προϋπολογισμός του CDC σήμερα φθάνει τα 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια, εμφανίζοντας μείωση 10% σε πραγματικούς όρους μεταξύ 2010 και 2019.

Επίσης, ο Ρέντφιλντ υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστεί η τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και έκανε ειδική αναφορά στις αεροπορικές εταιρείες, τις οποίες κάλεσε να εφαρμόσουν αυστηρότερα μέτρα. «Αν πρόκειται να βρίσκεται στο μεσαίο κάθισμα στριμωγμένος ανάμεσα σε άλλους δύο επιβάτες, αυτό πιθανώς δεν είναι το καλύτερο μέρος για να είσαι», όπως ανέφερε.

Στην ίδια προειδοποίηση προχώρησε και η διευθύντρια του αντίστοιχου Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), Αντρέα Άμον.

Στην εκτίμηση ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη είναι δεδομένο και τα πραγματικά ερωτήματα είναι πότε θα εμφανιστεί και πόσο σφοδρό θα είναι, προχώρησε η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Ασθενειών (ECDC), Αντρέα Αμον. Η Αμον υπογράμμισε ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να θεωρήσουμε ότι ο κορωνοϊός ανήκει στο παρελθόν.

Ερωτηθείσα από την εφημερίδα Guardian αν η πανδημία θα έχει δεύτερο κύμα, όπως συνέβη με την ισπανική γρίπη πριν από έναν αιώνα, η Γερμανίδα λοιμωξιολόγος απάντησε: «Το ερώτημα για το δεύτερο κύμα είναι πότε και πόσο μεγάλο. Κατά την άποψή μου, αυτό πρέπει να ρωτάμε... Κοιτάζοντας τα χαρακτηριστικά του ιού, το γεγονός ότι σε διάφορες χώρες έχουμε ανοσία από 2% έως 14%, σημαίνει ότι τουλάχιστον 85% του πληθυσμού μπορεί ακόμη να νοσήσει. Ο ιός είναι γύρω μας και κυκλοφορεί πολύ περισσότερο από ό,τι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Δεν θέλω να φέρω την καταστροφή, αλλά νομίζω ότι πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Δεν είναι ώρα τώρα να χαλαρώσουμε εντελώς».

Η Αμον επεσήμανε, επίσης, πόσο κομβικό ρόλο στη διάδοση του κορωνοϊού στην Ευρώπη έπαιξαν οι χειμερινές διακοπές του Μαρτίου στα χιονοδρομικά κέντρα της Αυστρίας και της Ιταλίας. «Οι κλειστές καμπίνες των τελεφερίκ είναι ιδανικά μέρη για τη διάδοση του ιού», σημείωσε. Ως προς τις θερινές διακοπές, δήλωσε ότι η ίδια δεν έχει ακόμη κανονίσει τις δικές της και προειδοποίησε τους Ευρωπαίους να μη θεωρούν ότι το καλοκαίρι του 2020 θα κάνουν ό,τι και το καλοκαίρι του 2019.

Η κατεξοχήν χώρα στην οποία το καλοκαίρι θα αργήσει να έρθει είναι η Ισπανία, η οποία προχωρά με εξαιρετικά προσεκτικό τρόπο στην άρση των περιοριστικών μέτρων. Τουλάχιστον έως τις αρχές Ιουλίου, όλοι οι νεοαφιχθέντες στη χώρα θα μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών, ενώ η χρήση μάσκας είναι πλέον υποχρεωτική για όλα τα άτομα μετά την ηλικία των έξι ετών. Η Ιταλία, αντιθέτως, επέσπευσε το άνοιγμα, ανακοινώνοντας ότι από τις 3 Ιουνίου δεν θα υπάρχουν έλεγχοι στις αφίξεις από χώρες της Ζώνης Σένγκεν. Οπως επισημαίνει η ισπανική εφημερίδα El Pais, η ιταλική κυβέρνηση μεταβίβασε την αρμοδιότητα για τον ρυθμό άρσης των μέτρων στις περιφέρειες, με στόχο να τους μεταβιβάσει και την πολιτική ευθύνη σε περίπτωση νέας έξαρσης. Αντιθέτως, στην Ισπανία οι αποφάσεις λαμβάνονται από τη Μαδρίτη και οι προστριβές ανάμεσα στην κεντρική κυβέρνηση και τις περιοχές που επιθυμούν ταχύτερη άρση των περιορισμών είναι έντονες. Τέλος, από τις αποφάσεις για το άνοιγμα των συνόρων εξαιρείται η Σουηδία, η οποία εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται με καχυποψία από τις γύρω χώρες, λόγω του πολλαπλάσιου αριθμού κρουσμάτων και θανάτων σε σχέση με την υπόλοιπη Σκανδιναβία.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ