Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Επιστήμονας ΑΠΘ: Ο κορωνοϊός θα αλλάξει – Μόνο με τεστ οι τουρίστες

Δεν περιμένω δεύτερο «κύμα» κορωνοϊού αναφέρει ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας

Ο κορωνοϊός θα «επιβιώσει» το φθινόπωρο μεταλλαγμένος και θα καταπέσει στην κατηγορία του κοινού κρυολογήματος, δηλαδή με αυξημένη μεταδοτικότητα, αλλά μειωμένη θνητότητα, εκτίμησε μιλώντας στον FOCUS FM 103.6, ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και Διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου, Δημήτρης Κούβελας, κρίνοντας παράλληλα μη αποτελεσματική τη μέθοδο της θερμομέτρησης των τουριστών στα αεροδρόμια.

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Σχολιάζοντας την επικαιρότητα» με τη Δέσποινα Μποτίτση και το Γιάννη Πηλίδη, ο κ.Κούβελας δήλωσε, ότι (18:24) Εγώ ελπίζω, ότι ο ιός στη μετάλλαξή του έχει γίνει λιγότερο φονικός, αυτό συμβαίνει στους κορωνοϊούς. Αυτό περιμένουμε, για αυτό και εγώ δεν περιμένω δεύτερο «κύμα», για να είμαι ειλικρινής. Και μάλιστα πιστεύω, ότι επειδή οι πολύ επιθετικές μορφές του ιού, οι θανατηφόρες, όποιον προσέβαλαν τον σκότωσαν, έχουν θαφτεί μαζί με τον ξενιστή τους. Οι ιοί, οι οποίοι επιβιώνουν είναι οι πιο light σε νοσηρότητα μορφές, επομένως αυτός, που θα προσβληθεί δε θα πεθάνει και αυτός μπορεί να τον μεταδίδει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Άρα ο ιός, που θα επιβιώσει είναι μία μετάλλαξη, θα είναι πιο εύκολο να διασπαρεί, άρα θα αυξηθεί η διασπορά του, αλλά θα μειωθεί η θνητότητα. Είναι αυτό, που λέγαμε από την αρχή κάποιοι: Θα μεταπέσει σε κοινό κρυολόγημα, δε θα το γλιτώσουμε ποτέ, αλλά δε θα είναι αυτή η μορφή, που ξεκίνησε να χτυπάει τις δυτικοευρωπαϊκές χώρες, γιατί η μετάλλαξη της Ευρώπης ήταν χειρότερη από της Κίνας», εξήγησε ο κ.Κούβελας.

Δεν θα έχουμε αποτελεσματικό φάρμακο έγκαιρα- «Χρωστάμε» στην πανδημία

Αναφερόμενος στη φαρμακευτική αγωγή κατά του κορωνοϊού, ο κ.Κούβελας θύμισε την αρχική του θέση, που επιβεβαιώθηκε, ότι (9:25) "Δεν πρόκειται να φερθεί φάρμακο- εγώ συνεχίζω να το λέω- όχι στην αιωνιότητα, αλλά για τον καιρό, που το χρειαζόμαστε, δεν μπορούμε να το βρούμε το φάρμακο, είναι πολύ μακριά το να το βρούμε. Αυτά, που χρησιμοποιούνται κανένα δεν είναι της προκοπής, δεν θεραπεύουν δηλαδή και έχουν μεγάλη τοξικότητα και το εμβόλιο είναι ακόμα παραπέρα. Θα έχει περάσει σίγουρα η επιδημία, όταν θα έρθει το εμβόλιο και στο «βωμό» της επιδημίας αυτοί, που είναι να «φύγουν», χωρίς τα μέτρα, θα «φύγουν» αναγκαστικά. Της το «χρωστάμε» της επιδημίας, δηλαδή αυτό, που γλιτώσαμε και πανηγυρίζουμε, της το χρωστάμε", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρωτοβάθμια περίθαλψη και γρήγορα τεστ για όλους τους τουρίστες

Ο κ.Κούβελας άσκησε κριτική στον τρόπο διαχείρισης των οικονομικών πόρων για την πανδημία, λέγοντας πως έπρεπε να διατεθούν σε δομές υγείας, όχι μόνο σε κλίνες ΜΕΘ και κυρίως στη δόμηση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και φροντίδας για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες, ενώ εμφανίστηκε επικριτικός και για τη θερμομέτρηση στις πύλες εισόδου και τα αεροδρόμια. (7:50) «Προσλήψεις δεν έγιναν, πρωτοβάθμια δε δομήθηκε. Τα μέτρα, που παίρνουμε, το να μετράμε με ένα θερμόμετρο στην είσοδο των αεροδρομίων –και εκείνο δειγματοληπτικά- όπως καταλαβαίνετε δεν είναι και πολύ σοβαρή δουλειά, γιατί αν εγώ έρχομαι από τη Γερμανία διακοπές στην Ελλάδα και δε νιώθω και πολύ καλά, θα έχω πάρει ένα Depon. Όταν κατέβω από το αεροπλάνο δε θα έχω πυρετό. Επομένως δεν έχει νόημα η ανίχνευση της αυξημένης θερμοκρασίας και ο δειγματοληπτικός έλεγχος με rapid test θα έπρεπε να γίνεται σε όλους. Ένα test χοντρικά κοστίζει 10 ευρώ, επομένως και 1 εκ.τουρίστες να περιμένουμε να έρθει, είναι 10 εκ.ευρώ δαπάνη, δλδ θα μπορούσαμε να κάνουμε σε όλους, όχι δειγματοληπτικό έλεγχο. Είναι σωστή διαχείριση των πόρων αν θέλουμε να διαχειριστούμε το πρόβλημα», κατέληξε ο κ.Κούβελας.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ.Δ.Κούβελα στον FOCUS FM, εδώ:

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ