Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: Πότε θα φανεί η μείωση στα κρούσματα - Νωρίς για χαλάρωση μέτρων

thessaloniki-maskes

Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα για την αποτύπωση της μείωσης των κρουσμάτων που θα δώσει ανάσα στο σύστημα υγείας

Αρνητικό ρεκόρ με 108 νεκρούς σε μόλις μία ημέρα κατέγραψε χθες Σάββατο η χώρα με 2.311 νέα κρούσματα και 522 διασωληνωμένους ασθενείς. Την ίδια στιγμή ειδικοί τονίζουν ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να φανούν τα αποτελέσματα των μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού, ενώ είναι νωρίς ακόμη να μιλάμε για χαλάρωση των μέτρων, με την πίεση στο σύστημα υγείας να συνεχίζεται.

«Πιέζονται οι ΜΕΘ σε όλη τη χώρα. Όλοι οι συνάδελφοι και το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό κάνουν το παν για να έχουν όλοι οι ασθενείς ένα κρεβάτι ΜΕΘ. Συνεχώς ανοίγουν νέα κρεβάτια και κάνουν το αδύνατο δυνατό», σχολίασε σε αυτό το μήκος κύματος η καθηγήτρια πνευμονολογίας – εντατικής θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών Αναστασία Κοτανίδου στο χθεσινοβραδινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και συνέχισε:

«Πρώτα θα δούμε μείωση των κρουσμάτων κα αργότερα μείωση των κρουσμάτων που χρειάζονται ΜΕΘ. Αν συνεχίσουμε καλά, στο τέλος της εβδομάδας θα πρέπει να δούμε καλύτερους δείκτες και στις μονάδες και στις νοσηλείες».

Είναι νωρίς να μιλάμε για οποιαδήποτε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, τόνισε από τη μεριά του ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής παθολογίας λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Ο καθηγητής είπε ότι πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή, είναι αναμφισβήτητα η ασφαλής, αποτελεσματική και ισότιμη αντιμετώπιση των ασθενών που βρίσκονται όχι μόνο ΜΕΘ αλλά και στις απλές κλίνες COVID.

Εξήγησε ότι παρατηρείται επιπέδωση της καμπύλης των κρουσμάτων αλλά η αντανάκλασή της στην ελάττωση του αριθμού των νοσηλευομένων ακολουθεί μετά από περίπου μια εβδομάδα, καθώς χρειάζονται επτά ημέρες για να εμφανιστούν τα βαριά συμπτώματα της νόσου. 

«Χρειάζονται 15 ημέρες οπωσδήποτε, για να δούμε τη μείωση στη βδομάδα και άλλη μια εβδομάδα για να δούμε την επίδραση στο σύστημα υγείας και να έχουμε μια καλή νοσηλεία», σημείωσε ο κ. Γώγος.

Με αυτά τα δεδομένα, τόνισε ότι η επόμενη εβδομάδα είναι κρίσιμη και πως αν παρατηρηθεί πτώση της καμπύλης στα 1.000 με 2.000 κρούσματα αυτό θα σημαίνει ότι «μπορούμε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τη χαλάρωση των πρώτων μέτρων όπως είναι τα σχολεία – τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, τα γυμνάσια και τα λύκεια μετά και το λιανεμπόριο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή θα μπορούσε να ακολουθήσει μετά η εστίαση αλλά με την έννοια των εστιατορίων και με τη λειτουργία εξωτερικών χώρων με θερμαντικές συσκευές.

Για το ενδεχόμενο κυλιόμενων lockdown είπε ότι είναι ένα τελικό μέτρο που δεν περνά και το σωστό μήνυμα στους πολίτες. Αυτό που χρειάζεται με τη λήξη του lockdown είναι όπως είπε να συμμορφωθούν οι πολίτες και το κράτος να ανοίξει με ασφάλεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Στη Θέρμη τα νέα εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης
Το νέο σχολικό συγκρότημα θα ανεγερθεί σε οικόπεδο 20 στρεμμάτων στο Νέο Ρύσιο – Τι ανακοινώθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Θέρμης
Θεσσαλονίκη: Στη Θέρμη τα νέα εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης