Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αίτημα για υποχρεωτικό εμβολιασμό γιατρών - Προειδοποίηση για 7000 κρούσματα

«Είναι θέμα της Πολιτείας να προστατεύσει τη Δημόσια Υγεία»

Την άποψη πως εφόσον υπάρξουν πολλοί υγειονομικοί πρώτης γραμμής που θα αρνηθούν να κάνουν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό θα πρέπει να καταστεί υποχρεωτικό γι’ αυτούς εξέφρασε μιλώντας στην εκπομπή «Χωρίς Μάσκα» με το Νίκο Παναγιωτόπουλο στον Alpha 98,9 ο Αχιλλέας Γραβάνης Καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κρήτης.

Παράλληλα, τόνισε πως αν δεν προσέξουμε ιδιαίτερα μέχρι να εκκινήσουν οι μαζικοί εμβολιασμοί θα μπορούσαμε να έχουμε μέχρι και επτά χιλιάδες κρούσματα την ημέρα με τους ανάλογους θανάτους.

«Δεν είναι υποχρεωμένος ο κάθε πολίτης να έχει την απαραίτητη γνώση και μάλιστα τόσο εξειδικευμένη γνώση, πολύ υψηλής τεχνολογίας για να αποδεχθεί τη νέα αυτή τεχνολογία στο σώμα του. Αυτό είναι δουλειά και υπευθυνότητα κατ' αρχάς του θεράποντος ιατρού, γι' αυτό ο θεράπων γιατρός καθενός από εμάς έχει κεντρικό ρόλο στο να πείσει και να συζητήσει μαζί μας, να μας δώσει τα στοιχεία και να μας πείσει ότι το εμβόλιο είναι πολύ σημαντικό για τα επόμενα χρόνια της ζωής μας. Ξέρετε τα φάρμακα, γιατί τα εμβόλια είναι φάρμακα - προληπτικά φάρμακα - τα φάρμακα τα παίρνουμε από τον γιατρό μας σε συμφωνία με τον γιατρό μας. Δεν μας επιβάλλεται τίποτα. Πρέπει να μας πείσει ο γιατρός ότι αυτό είναι καλό για εμάς και κατά συνέπεια είναι στην ιατρική κοινότητα να πείσει ότι το εμβόλιο είναι σημαντική προσπάθεια να πάρουμε πίσω τη ζωή μας. Τώρα, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπως εμείς ο κόσμος της ιατρικής, και μάλιστα οι γιατροί οι οποίοι είναι στην πρώτη γραμμή, οι νοσηλευτές, οι εργαστηριακοί που είναι στην πρώτη γραμμή της πανδημίας που δυστυχώς δεν έχουν επιλογή να αρνηθούμε το εμβόλιο. Και ο λόγος είναι καθαρά βιοηθικός. Ξέρετε οι ιατροί είναι στο χώρο για να αντιμετωπίσουν την ασθένεια. Όταν οι ίδιοι μετατρέπονται σε διάδοση της ασθένειας τότε αυτοαναιρούνται. Κατά συνέπεια νομίζω ότι τουλάχιστον στον χώρο της ιατρικής και της υγείας όλοι μας θα πρέπει να εμβολιαστούμε σαν μία πράξη υπευθυνότητας και επαγγελματικής συνείδησης. Δεν μπορούμε να αρνηθούμε τον εμβολιασμό», σημείωσε.

Σε ερώτηση αν πρέπει να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τις προαναφερθείσες κατηγορίες σημείωσε: «Εάν κ. Παναγιωτόπουλε δούμε μεγάλη άρνηση νομίζω ότι δεν είναι θέμα μόνο ατομικής ευθύνης, ξαναλέω των συναδέλφων της πρώτης γραμμής, είναι θέμα της Πολιτείας να προστατεύσει τη Δημόσια Υγεία».

«Έτεινα να λέω εδώ και μήνες ότι ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει αρχές του χρόνου μέχρι τότε θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Να εφαρμόζουμε όλα τα μέτρα που ξέρουμε ότι μπορούν να περιορίσουν τη λοίμωξη στην κοινότητα. Αυτά που γνωρίζουμε. Την απόσταση, τη μάσκα, την υγιεινή. Και ξέρετε ο εμβολιασμός αν ξεκινήσει καλώς εχόντων των πραγμάτων μέσα Ιανουαρίου - μαζικός λέω, όχι μόνο οι υγειονομικοί - θα πάρει τριάντα με σαράντα ημέρες να περάσει αυτό το πράγμα στην κοινότητα. Γιατί η ανοσία μετά την πρώτη χορήγηση χρειάζεται τουλάχιστον τρεις - τέσσερις εβδομάδες για να μπορέσει να εκφραστεί αποτελεσματικά υπό την έννοια ότι θα έχουμε αντισώματα που θα περιορίζουν και θα αδρανοποιούν τον ιό. Άρα μιλάμε για μετά τις αρχές του Μαρτίου ότι το εμβόλιο θα αλλάξει πολλά πράγματα στην κοινότητα», σημείωσε.

«Αλλά μέχρι τότε πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Πολύ προσεκτικοί. Μπορούμε να αναπαράξουμε αυτό που έγινε το καλοκαίρι δηλαδή να έχουμε όπως είχαμε το Νοέμβριο 4,5,6,7 χιλιάδες κρούσματα την ημέρα και βέβαια ανάλογους θανάτους. Αυτό είναι καθαρά στο δικό μας χέρι των πολιτών και της πολιτείας ώστε να μη φτάσουμε πέντε λεπτά, δέκα λεπτά πριν τον μαζικό εμβολιασμό να θρηνούμε συμπολίτες μας λόγω της ολιγωρίας μας», κατέληξε.

Πηγή: newpost

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μητσοτάκης από Λέσβο: Η Ελλάδα έχει ανακτήσει την αξιοπιστία που είχε απωλέσει
Επισκέφθηκε το λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου έχει τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή η χορήγηση βίζας με διαδικασία express για επισκέπτες από Τουρκία
Μητσοτάκης από Λέσβο: Η Ελλάδα έχει ανακτήσει την αξιοπιστία που είχε απωλέσει