Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Παιδοψυχολόγος: 5 συμβουλές για γονείς και παιδιά μετά την καραντίνα

Η παιδοψυχολόγος Κρίστη Πόππη μιλάει στο TyposThes

Του Γιώργου Καλλίνη

Η καραντίνα και το παρατεταμένο lockdown των τελευταίων μηνών είχε αντίκτυπο σε όλους τους πολίτες και φυσικά στα παιδιά. Το «άνοιγμα» της χώρας τις προηγούμενες εβδομάδες, βάζει ξανά τα παιδιά σε μια δύσκολη θέση να διαχειριστούν τις συνεχείς αλλαγές και τους γονείς σε στάσης επιφυλακής, για να στηρίξουν την προσπάθεια τους.

Η ψυχολογική στήριξη των παιδιών για να διαχειριστούν καλύτερα τις ιδιαίτερες συνθήκες που προκύπτουν από την πανδημία, είναι και απαραίτητη και εξαιρετικά σημαντική, όπως τονίζει στο TyposThes η παιδοψυχολόγος, Parent Infant Psychotherapist Κρίστη Πόππη.

«Κατά την καραντίνα, η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι ότι τα παιδιά σε ηλικία που πηγαίνουν σχολείο, προσκολλήθηκαν και πάλι πάνω στους γονείς τους, λόγω συνήθειας. Τώρα που ξανάνοιξαν τα σχολεία, πολλά παιδιά θα βιώσουν το άγχος του αποχωρισμού, θα αλλάξει και πάλι η ρουτίνα τους, θα νιώσουν ανασφάλεια», μας εξηγεί η κ. Πόππη.

«Την περίοδο της πανδημίας, τα παιδιά ζουν μέσα σε ένα χάος, σε μια διαρκή ανασφάλεια και φορτίζονται συναισθηματικά από τις συνεχείς αλλαγές. Αν σκεφτούμε ότι ούτε οι γονείς μπορούν να απαντήσουν με σιγουριά στις ανησυχίες τους, επειδή πολύ απλά δεν ξέρουν και αυτοί τι θα ακολουθήσει όσον αφορά τους περιορισμούς και τα μέτρα προστασίας για τον ιό, τότε όλη αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε άγχος», προσθέτει.

Οι πιο συνηθισμένες μορφές άγχους σε παιδιά 4-12 ετών, σύμφωνα με την παιδοψυχολόγο, μπορεί να αφορούν το άγχος αποχωρισμού, την άρνηση, τη σωματοποίηση της ανησυχίας με πόνους, να χάσει ένα παιδί το κίνητρο, το ενδιαφέρον και την συγκέντρωση του για τις καθημερινές δραστηριότητες ή ακόμη να έχει εκρήξεις θυμού και άλλες διαταραχές στον ύπνο και την διατροφή.

«Οι γονείς και το περιβάλλον του παιδιού παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο για τη διαχείριση της κατάστασης. Όταν ο γονιός προετοιμάζει το παιδί του για κάθε νέα μετάβαση, όπως για παράδειγμα το άνοιγμα των σχολείων, δείχνει σιγουριά και αυτοπεποίθηση και τονίζει τα θετικά, τότε βοηθάει την ομαλή προσαρμογή του», τονίζει η κ. Πόππη και συμπληρώνει ότι «οι γονείς δεν πρέπει να ακυρώνουν τα συναισθήματα των παιδιών τους, πρέπει να τα ακούν και να δείχνουν κατανόηση».

«Τα παιδιά είναι ανθεκτικά και προσαρμόζονται εύκολα. Η παρούσα κατάσταση είναι όντως διαχειρίσιμη, γνωρίζοντας πάντα ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό και έχει διαφορετικές ανάγκες. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουν οι γονείς ότι σε κάθε ηλικία είναι καλό το παιδί να γνωρίζει την αλήθεια, για παράδειγμα για την πανδημία, για να μη δημιουργεί μόνο του ψευδείς εντυπώσεις και υποθέσεις. Όταν δεν ξέρουμε, μπορούμε απλώς να πούμε ότι δεν ξέρουμε και καλό θα ήταν να αποφύγουμε την υπερέκθεση των παιδιών στις ειδήσεις, ειδικά σε ηλικίες που δεν μπορούν να φιλτράρουν τις πληροφορίες».

Αυτές είναι ορισμένες συμβουλές, σύμφωνα με την κ. Πόππη στους γονείς για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αντιμετωπίσουν τις συνεχείς αλλαγές στην καθημερινότητα:

1. Κατανόηση των συναισθημάτων, των αγχών και των φοβιών  των παιδιών

2. Να είναι θετικοί οι γονείς σε κάθε μετάβαση, σε κάθε αλλαγή στη ζωή των παιδιών τους

3. Να βοηθούν τα παιδιά να σκεφτούν θετικά

4. Να δημιουργήσουν μια νέα ρουτίνα για να βρουν τα παιδιά ξανά ασφάλεια μέσα σε αυτή

5. Να παρατηρούν καθημερινά το παιδί τους, για απότομες αλλαγές στη συμπεριφορά του.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τρένο για Θεσσαλονίκη ακινητοποιήθηκε γεμάτο επιβάτες - Φωτιά κοντά στις γραμμές
Η αμαξοστοιχία IC54 (Αθήνα – Θεσσαλονίκη) παραμένει σταθμευμένη στον Σ.Σ Λειβαδιάς, λόγω πυρκαγιάς πλησίον των γραμμών
Τρένο για Θεσσαλονίκη ακινητοποιήθηκε γεμάτο επιβάτες - Φωτιά κοντά στις γραμμές