Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σαρηγιάννης: Η μετάλλαξη Δέλτα κολλάει σε λιγότερο από ένα λεπτό

Χρειαζόμαστε πάνω από 80% εμβολιασμούς στους ενήλικες για τείχος ανοσίας αλλιώς... πάλι μέτρα

Του Γιώργου Καλλίνη

Η μετάλλαξη Δέλτα έχει προκαλέσει ανησυχία παγκοσμίως, ως μία πολύ πιο μεταδοτική «έκδοση» του κορωνοϊού και ήδη σε πολλές χώρες λαμβάνουν μέτρα για να προλάβουν τη σφοδρότητα του τέταρτου κύματος της πανδημίας.

Πόσο ανησυχητική είναι η νέα μετάλλαξη, όμως, η οποία θα επικρατήσει παγκοσμίως σύμφωνα με τις προβλέψεις μέχρι το τέλος του καλοκαιριού; «Η μετάλλαξη Δέλτα είναι όντως πολύ επικίνδυνη, τουλάχιστον μέχρι να φτάσουμε σε ένα ικανοποιητικό ποσοστό εμβολιασμών. Σκεφτείτε ότι το νέο στέλεχος μπορεί να μεταδοθεί ταχύτητα, ακόμη και με μια επαφή κάτω του ενός λεπτού σε κλειστό χώρο, χωρίς μάσκες, σε αντίθεση με το περσινό στέλεχος που χρειαζόταν ακόμη και 15 λεπτά για να μεταδοθεί», τονίζει ο καθηγητής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης στο TyposThes.

«Εμείς υπολογίζουμε ότι αν μέχρι το τέλος Αυγούστου καταφέρουμε να φτάσουμε πάνω από 80% ενήλικων εμβολιασμένων με δύο δόσεις και ανοσία, τότε το τέταρτο κύμα θα είναι πολύ ήπιο, με την έννοια ότι μετά τον Οκτώβριο θα φτάσουμε περίπου τα 1500 κρούσματα. Αν όμως δεν τα καταφέρουμε, τότε τα κρούσματα θα είναι πολλά παραπάνω, με κίνδυνο να ξεφύγει και πάλι η κατάσταση. Σε μια τέτοια περίπτωση, προφανώς θα έρθουν και πάλι έξτρα μέτρα προστασίας», εξηγεί ο καθηγητής το κακό σενάριο, για ένα ενισχυμένο τέταρτο κύμα.

Μέχρι τη στιγμή που γράφτηκαν αυτές οι γραμμές, περίπου το 35% των ενήλικων στην Ελλάδα έχουν λάβει δύο δόσεις και ο στόχος του 80% μέσα στους επόμενους δύο μήνες, φαντάζει… δύσκολος. «Δυστυχώς, δεν φτάνει να διπλασιάσουμε τα σημερινά ποσοστά, πρέπει να φτάσουμε και να ξεπεράσουμε το 80% για να σταματήσουμε τη μετάλλαξη Δ, πριν γίνει επικίνδυνη. Πρέπει να διατηρήσουμε τα ατομικά μέτρα προστασίας με μάσκες και self test και να αυξήσουμε το ρυθμό που εμβολιαζόμαστε για να προλάβουμε καταστάσεις», τονίζει ο κ. Σαρηγιάννης.

Ήδη σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, οι κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα κατά της μετάλλαξης και η Ελλάδα δεν πρέπει να μείνει πίσω από ένα παρόμοιο σχεδιασμό. «Μετά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, τα κρούσματα θα αυξηθούν στην Ελλάδα λόγω τουρισμού, μπορεί να φτάσουν τα 1000 καθημερινά και υπάρχει η πιθανότητα να είναι και ο Αύγουστος το ίδιο «θερμός» και να παρασύρει μετά και το Σεπτέμβριο. Για αυτό λέμε ότι τώρα είναι ή ώρα να πάρουμε την τύχη στα χέρια μας και να εμβολιαστούμε».

Κλείνοντας, ο καθηγητής Σαρηγιάννης έθιξε το πολύ σημαντικό ζήτημα του να απευθυνθεί η Πολιτεία και στους πολλούς πρόσφυγες και μετανάστες που κατοικούν είτε στα καμπ είτε στις γειτονιές της χώρες, οι οποίοι έχουν μείνει εκτός συστήματος και πλήρως εκτεθειμένοι από τον ιό, ενώ μπορούν να αποτελέσουν πιθανές εστίες διασποράς. «Το σύστημα πρέπει να πάει σε αυτούς, ταχύτατα, για να μην υπάρχει ένα μέγεθος περίπου ενός εκατομμυρίου ανθρώπων που θα είναι ανεμβολίαστοι», καταλήγει.

 

90% πιο μεταδοτική η Ινδική μετάλλαξη

Ακόμη και 90% πιο μεταδοτική είναι η ινδική μετάλλαξη του κορωνοϊού, ή αλλιώς Δέλτα και είναι πολύ πιθανό να επικρατήσει παγκοσμίως μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, εξήγησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Αναφερόμενη στη μετάλλαξη Δ' είπε πως είναι ιδιαίτερης ανησυχίας, έχει καταγραφεί σε 92 χώρες όπως και στη χώρα μας, και σημείωσε πως η παραλλαγή Δ' θα επικρατήσει και θα είναι 90% πιο μεταδοτική, ενώ η διασπορά θα αφορά κυρίως ανεμβολίαστους, τα παιδιά.

Η Μαρία Θεοδωρίδου δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας αγώνας μεταξύ των ανθρώπων και των ιών. Είχαμε μπει σε ένα κλίμα αισιοδοξίας, όμως φαίνεται ότι ο ιός τρέχει γρηγορότερα και πρέπει να τρέξουμε και εμείς, πρόσθεσε αναφερόμενη στη μετάλλαξη Δέλτα.

Η Δέλτα είναι η πιο μεταδοτική από όλες τις παραλλαγές του ιού και έχει επεκταθεί σε περισσότερες από 92 χώρες. 29 στελέχη έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα. Η Δέλτα αναμένεται να είναι το επικρατούν στέλεχος μέχρι τέλος του καλοκαιριού παγκόσμια και από αυτό θα προέρχεται το 90% των νέων λοιμώξεων.

Το συγκεκριμένο στέλεχος έχει 50-70% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από το βρετανικό, το οποίο με τη σειρά του ήταν 50% πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος της Ουχάν. Το στέλεχος Δέλτα αναμένεται να «χτυπήσει» κυρίως ανεμβολίαστους, ανοσοκατεσταλμένους και τα παιδιά.

Η εμφάνιση επιδημικής έξαρσης στο Ισραήλ, δείχνει ότι το ποσοστό ανοσίας 60% που έχει επιτευχθεί εκεί δεν είναι επαρκές για την προστασία από το Δέλτα στέλεχος. Το τείχος πρέπει να  υψωθεί σε ποσοστό που ξεπερνάει το 80%. Σημαντικό είναι ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν αυξήθηκαν οι περιπτώσεις βαριάς νόσησης, γεγονός που επιβεβαιώνει την αξία του εμβολιασμού.

Για το στέλεχος Δέλτα οι δύο δόσεις προστατεύουν έναντι της σοβαρής νόσους σε ποσοστό 96% για το Pfizer και 92% για το AstraZeneca. Ανάλογα ποσοστά αναμένονται και στα άλλα εμβόλια.

Αντίθετα, η προστασία μετά από μία δόση είναι της τάξεως του 30%, επομένως αυτό που χρειάζεται είναι εντατικοποίηση των εμβολιασμών, και με δύο δόσεις. Τα στοιχεία από τις ΗΠΑ δείχνουν ότι το 99% των θανάτων αφορά ανεμβολίαστους.

Η πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στην Ελλάδα είναι ικανοποιητική αλλά όχι μόνο δεν πρέπει να ανακοπεί αλλά να επιταχυνθεί. Αυτοί που πρέπει να πεισθούν είναι οι νέοι, οι αναβλητικοί και «τα άτομα που έχουν μολυνθεί από τον πιο επικίνδυνο ιό, αυτόν της παραπληροφορόρησης». Και ένα αισιόδοξο μήνυμα: Οι επιστήμονες μελετούν εμβόλιο με υβριδική πρωτεΐνη ακίδα το οποίο θα προσφέρει μία ευρεία ανοσία έναντι όλων των κορωνοϊών.

 

«Μπλόκο» κρατών στη Βρετανία λόγω μετάλλαξης Δ

Προβληματισμό προκαλεί η ευρεία διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα στη Μεγάλη Βρετανία, θέτοντας μια σειρά χωρών σε συναγερμό.

Η Πορτογαλία αποφάσισε να επιβάλλει καραντίνα 14 ημερών σε όλους όσοι ταξιδεύουν από τη Βρετανία, εκτός αν παρουσιάσουν πιστοποιητικό ότι έχουν πλήρως εμβολιαστεί τουλάχιστον ένα δεκαπενθήμερο πριν την έλευσή τους. Η κυβέρνηση πρόσθεσε τη Βρετανία στους προορισμούς απ' όπου οι ταξιδιώτες θα πρέπει είτε να παραμένουν για καραντίνα στο σπίτι είτε σε μέρος που θα τους υποδείξουν οι υγειονομικές αρχές. Ο κανόνας τίθεται σε ισχύ από τα μεσάνυχτα και έως τις 11 Ιουλίου οπότε και θα επανεξεταστεί η επιδημιολογική κατάσταση.

Η Πορτογαλία βρίσκεται στην πορτοκαλί λίστα της Βρετανίας, κάτι που συνεπάγεται δύο τεστ κορωνοϊού και καραντίνα 10 ημερών για όσους επιστρέφουν. Για σήμερα έχουν προγραμματιστεί 19 πτήσεις από βρετανικά αεροδρόμια σε αντίστοιχα της Πορτογαλίας.

Κοινή στάση των χωρών της ΕΕ στο ζήτημα των τουριστών από τη Βρετανία ζητά η Άνγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με τους Times, η Γερμανίδα καγκελάριος επίσης θέλει τον περιορισμό των αφίξεων και ζητά να χαρακτηριστεί το Ηνωμένο Βασίλειο ως «χώρα ανησυχίας».

Τα σχέδια θα συζητηθούν από υψηλόβαθμους Ευρωπαίους και εθνικούς αξιωματούχους στην αρμόδια επιτροπή των Βρυξελλών. Ανησυχία για τη διάδοση της μετάλλαξης Δέλτα εξέφρασε και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, λέγοντας ότι θα υπάρξει μέριμνα για το ζήτημα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Τάιμς, αυτή η γερμανική πρόταση θα συζητηθεί από ανώτερους ευρωπαίους και εθνικούς αξιωματούχους στην ευρεία επιτροπή αντιμετώπισης της κρίσης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού και αναμένεται να συναντήσει αντίσταση από πλευράς της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Μάλτας.

Μπλόκο στις επιβατικές πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο βάζει το Χονγκ Κονγκ από την 1η Ιουλίου, θέλοντας να ανακόψει την εξάπλωση της ιδιαιτέρως μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα. Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα χαρακτηριστεί ως περιοχή ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου.

Όσοι έχουν παραμείνει στη Βρετανία για περισσότερο από δύο ώρες δεν θα επιτρέπεται να επιβιβάζονται σε πτήσεις με προορισμό το Χονγκ Κονγκ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αγγελούδης για Γενοκτονία Αρμενίων: Πότε να μην επιτραπεί ξανά τέτοια φρικαλεότητα
«Πρέπει να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος» αναφέρεις ε ανάρτησή του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης
Αγγελούδης για Γενοκτονία Αρμενίων: Πότε να μην επιτραπεί ξανά τέτοια φρικαλεότητα