Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: Φόβοι για εκρηκτική αύξηση - Γιατί «έπεσαν» τα λύματα στη Θεσσαλονίκη

Φόβοι των λοιμοξιολόγων για εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων μετά τον 15Αύγουστο

Σε υψηλά επίπεδα εξακολουθούν να παραμένουν οι νέες μολύνσεις στη χώρα, με το αποτύπωμα του κορωνοιού στα  αστικά λύματα να προοιωνίζεται έναν δύσκολο Αύγουστο.

Ο αριθμός των ασθενών που χρειάστηκε να εισαχθούν για νοσηλεία ήταν ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί μέσα στο καλοκαίρι. Έγιναν 217 νέες εισαγωγές, με τον μικρότερο σε ηλικία ασθενή να είναι 22 ετών.

Οι επιστήμονες εκφράζουν φόβους ότι, έως το τέλος του χρόνου, θα δούμε πολύ μεγαλύτερο αριθμό νεκρών από τις 13.000, ενώ, σύμφωνα με τον ιατρό ερευνητή των ΗΠΑ, κ. Γιώργο Παυλακάκη, μετά τον 15Αύγουστο θα έχουμε εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων.

Στη δημιουργία τείχους ανοσίας, συμβάλλουν πλέον και τα παιδιά, 12 έως 15 ετών, με τον εμβολιασμό τους. Μέχρι στιγμής, η προσέλευση αυτής της ηλικιακής ομάδας, είναι ικανοποιητική.

Να εμπιστευτούν τους παιδιάτρους τους και να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, παροτρύνει τους γονείς η πρόεδρος της Εταιρείας Κοινωνικής Παιδιατρικής βόρειας Ελλάδας, κ. Σοφία Καραγιαννοπούλου.

Σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 26 Ιουλίου – 1 Αυγούστου, το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα του Λεκανοπεδίου παρουσίασε σταθεροποιητικές τάσεις, με την αύξηση κατά 16% να μην αξιολογείται ως σημαντική.

Πτωτική τάση παρουσιάζει η Θεσσαλονίκη κατά 11%, γεγονός όμως που αποδίδεται στις καλοκαιρινές εξορμήσεις των κατοίκων της προς τη Χαλκιδική.

Δείτε το ρεπορτάζ της ΕΡΤ:

Αυτό είναι το νέο «προφίλ» των ασθενών με κορωνοϊό – Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία

Οι γιατροί στις ΗΠΑ, αλλά και σε άλλες χώρες, αναφέρουν ολοένα πιο συχνά ότι οι ασθενείς με κορωνοϊό στα νοσοκομεία τους δεν είναι πια ίδιοι με εκείνους το 2020.

Πρόκειται για ανθρώπους σχεδόν πάντα ανεμβολίαστους, νεότερους (πολλούς εικοσάρηδες και τριαντάρηδες), που είναι πιο σοβαρά άρρωστοι σε σχέση με τους νέους πέρυσι και των οποίων η κατάσταση επιδεινώνεται επίσης πιο γρήγορα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Κέντρων Ελέγχων και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ, στο τέλος Ιανουαρίου φέτος οι μισοί νοσηλευόμενοι ασθενείς λόγω κορονοϊού ήταν άνω των 65 ετών και εκείνοι κάτω των 50 ήταν μόνο το 22%. Σήμερα η κατάσταση έχει αντιστραφεί και οι ασθενείς 18 έως 49 ετών είναι το 41%, ενώ εκείνοι άνω των 65 ετών περίπου το 25%. Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών στα νοσοκομεία συνεχώς πέφτει. Κι ενώ το 2020 πολλοί ασθενείς που εισάγονταν σε αυτά λόγω Covid-19, είχαν υποκείμενα νοσήματα (διαβήτη, υπέρταση, παχυσαρκία κ.α.) που δικαιολογούσαν την επιδείνωση της κατάστασής τους, αρκετοί νεαρότεροι νοσηλευόμενοι ασθενείς το 2021 δεν έχουν κανένα υποκείμενο νόσημα.

Ορισμένοι γιατροί και επιστήμονες υποπτεύονται ότι για το νέο «προφίλ» των ασθενών του κορονοϊού παίζει ρόλο η παραλλαγή Δέλτα, η οποία έχει κυριαρχήσει σε πολλές χώρες, εκτοπίζοντας τα προηγούμενα στελέχη του ιού. Κάποιες μελέτες παρέχουν ενδείξεις ότι η Δέλτα πιθανώς προκαλεί πιο σοβαρή νόσο, όμως δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία που να δείχνουν ότι όντως η «ινδική» παραλλαγή είναι χειρότερη για τις νεαρές ηλικίες, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

Μερικοί επιστήμονες θεωρούν ότι το νέο δημογραφικό «προφίλ» οφείλεται κυρίως στα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στους νεότερους, ενώ άλλοι αποδίδουν το πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό στο ότι οι νέοι είναι πιο απρόσεχτοι στη συμπεριφορά τους, ιδίως μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων και της – συχνά ανεξέλεγκτης- ανάγκης τους να διασκεδάσουν μαζικά χωρίς προφυλάξεις.

Στοιχεία του CDC δείχνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των νοσηλευόμενων ασθενών λόγω Covid-19 (το 97%) είναι ανεμβολίαστοι. Ενώ το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στην ηλικιακή ομάδα 65 έως 74 ετών ξεπερνά το 80%, σε εκείνους 18 έως 39 ετών είναι κάτω του 50%, πράγμα που αφήνει τους τελευταίους πιο εκτεθειμένους στη Δέλτα. Για την τελευταία οι επιστήμονες συμφωνούν ότι είναι πιο μεταδοτική, αλλά δεν έχουν καταλήξει αν είναι και πιο επικίνδυνη ως προς τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της. Είναι πιθανό ότι απλώς, καθώς περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται από τη Δέλτα (ιδίως οι ανεμβολίαστοι, όπως είναι ακόμη πολλοί νέοι), είναι αναμενόμενο να αυξηθεί και ο αριθμός των βαριά ασθενών μεταξύ των νεότερων ηλικιών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η ίδια η παραλλαγή είναι πιο φονική.

«Προς το παρόν δεν νομίζω ότι υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία κατά πόσο η Δέλτα προκαλεί πιο σοβαρή νόσο. Το πρόβλημα μπορεί να είναι συμπεριφορικό: ένας συνδυασμός του γεγονότος ότι ανοίγουμε τα πάντα και σε μερικά μέρη δεν υπάρχουν καθόλου μάσκες, κάτι διαφορετικό σε σχέση με πέρυσι», δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Άνταμ Ράτνερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

«Δεν έχω δει στοιχεία ότι η Δέλτα στοχεύει επιλεκτικά τα παιδιά, τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες. Η εντύπωσή μου είναι ότι αυτή η παραλλαγή του ιού είναι τόσο πολύ μεταδοτική που ο κάθε ανεμβολίαστος πρόκειται να μολυνθεί και αυτό περιλαμβάνει και τους νέους», ανέφερε ο δρ Πίτερ Χότεζ του Ιατρικού Κολλεγίου Μπέιλορ του Τέξας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χατζηδάκης: Έρχεται «πάγωμα» επιτοκίων στις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών
Νομοθετική ρύθμιση σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών
Χατζηδάκης: Έρχεται «πάγωμα» επιτοκίων στις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών