Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Οδηγίες για εγκύους και παιδιά από την αποπνικτική ατμόσφαιρα από φωτιές

fotia-1

Όσα πρέπει να προσέξουν οι έγκυες και τα παιδιά

Στις πυρόπληκτες περιοχές η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική και αυτό επιβαρύνει περισσότερο τόσα τα μικρά παιδιά όσο και τις εγκύους.

Όσα πρέπει να προσέξουν οι έγκυες, σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών

Οι έγκυες γυναίκες χρειάζεται  να προσέχουν ιδιαίτερα σε  περίπτωση εκδήλωση πυρκαγιάς  και οπωσδήποτε να προστατεύονται από τον καπνό της πυρκαγιάς  αν πλήξει την περιοχή στην οποία βρίσκονται ανεξάρτητα από το πόσο μακριά είναι η εστία της πυρκαγιά.

  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε προμηθευθεί τα συνταγογραφούμενα και τα απαραίτητα για σας φάρμακα, 7 έως 10 ημερών,  και τις βιταμίνες για προγεννητική υποστήριξη που σας έχει συστήσει ο γιατρός σας  και φυλάξτε τα σε αδιάβροχο, αεροστεγές  δοχείο ή σκεύος για να πάρετε μαζί σας εάν χρειαστεί να εκκενώσετε τον χώρο που βρίσκεστε ή την κατοικία σας.
  • Κρατήστε μια συσκευασμένη τσάντα στο χέρι με ρούχα τόσο για εσάς αλλά και για το μωρό, για την περίπτωση που έρθει η στιγμή του τοκετού ή υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρου τοκετού.
  • Αποφύγετε το μαγείρεμα, γιατί το τηγάνισμα ή η ψηστιέρα μπορεί να επιδεινώσουν τη ρύπανση του εσωτερικού αέρα. Αγοράστε έτοιμα τρόφιμα ή κονσέρβες ώστε να μη χρειαστεί να μαγειρέψετε.

Κατά τη διάρκεια έκθεσης σε καπνό από την εκδήλωση πυρκαγιάς

  • Παρακολουθείτε συστηματικά τις δημόσιες ενημερώσεις για την ποιότητα του αέρα και του καπνού μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς. Ακολουθήστε τις οδηγίες σχετικά με την άθληση, και την κυκλοφορία στις περιοχές όπου υπάρχει καπνός.
  • Ακολουθήστε τις συμβουλές του γιατρού σας, και διατηρείτε έστω και τηλεφωνική επαφή με τον γυναικολόγο σας. Συνεχίστε με την προγεννητική φροντίδα σας. Αλλάξτε το σχέδιο τοκετού αν χρειαστεί, αν πλησιάζετε στις ημέρες σας, μπορεί για λόγους ασφαλείας να είναι καλύτερα να εισαχθείτε στο μαιευτήριο. Να βρίσκεστε σε ετοιμότητα εάν χρειάζεται να εκκενώσετε την οικία την περιοχή σας.
  • Να γνωρίζετε τα πρόδρομα συμπτώματα του τοκετού και του πρόωρου τοκετού  Εάν έχετε τα συμπτώματα, καλέστε τον θεράποντα ιατρό σας ή το 166 ή πηγαίνετε αμέσως στο μαιευτήριο εάν είναι ασφαλές να μετακινηθείτε.
  • Αποφασίστε να εκκενώσετε την περιοχή σας εάν έχετε δυσκολία στην αναπνοή ή άλλα συμπτώματα που επιμένουν.
  • Εάν μετακινηθείτε σε κέντρο διάσωσης πυρόπληκτων βεβαιωθείτε ότι οι υπάλληλοι και ο εθελοντές γνωρίζουν ότι είστε έγκυος.

Μετά την πυρκαγιά:

  • Μην επιστρέφετε στο σπίτι μέχρι να σας ανακοινωθεί ότι είναι ασφαλές να το πράξετε.
  • Ο καπνός μπορεί να παραμείνει στον αέρα μέσα σε κτίρια και σε εξωτερικούς χώρους για λίγες μέρες μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών, συνεπώς συνεχίστε να ελέγχετε την τοπική ποιότητα του αέρα και συνεννοηθείτε με τον γιατρό σας.
  • Προστατεύστε τον εαυτό σας από τη στάχτη. Αποφύγετε την άμεση επαφή με τη στάχτη και ξεπλύνετε το δέρμα, το στόμα και τα μάτια σας όσο πιο γρήγορα μπορείτε.

Όσα πρέπει να ξέρετε για τα παιδιά, σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών

Λάβετε ιδιαιτέρα μέτρα  για την προστασία των παιδιών από τον καπνό που προκαλείται από τις πυρκαγιές. Τα παιδιά με άσθμα, αλλεργίες ή χρόνια προβλήματα υγείας μπορεί να έχουν μεγαλύτερη δυσκολία στην αναπνοή όταν υπάρχει καπνός από τις πυρκαγιές.

Προστατεύστε το παιδί σας από τον καπνό που προέρχεται από την εκδήλωση πυρκαγιάς:

  • Παρακολουθείτε συστηματικά τις δημόσιες ενημερώσεις για την ποιότητα του αέρα και του καπνού μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς. Συμβουλευθείτε τον παιδίατρό σας σχετικά με την άθληση, και την ασφάλεια στις περιοχές όπου υπάρχει καπνός.
  • Θυμηθείτε ότι οι απλές μάσκες, οι χειρουργικές μάσκες, τα μαντήλια και η αναπνοή μέσα από υγρό πανί  δεν μπορούν να προστατευόσουν επαρκώς το  παιδί σας την ώρα που η ατμόσφαιρα είναι επιβαρυμένη από τον καπνό και τα αιωρούμενα σωματίδια.
  • Σκεφτείτε την εκκένωση εάν το παιδί σας έχει προβλήματα με την αναπνοή ή άλλα συμπτώματα που δεν βελτιώνονται.
  • Εάν το παιδί σας έχει σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια, εμφανίζει υπνηλία ή δεν έχει διάθεση για φαγητό ή υγρά, επικοινωνήσετε άμεσα με τον παιδίατρο και φροντίστε ώστε να του παρασχεθεί ιατρική βοήθεια το δυνατόν συντομότερα.

Μετά την πυρκαγιά:

  • Μην επιστρέφετε στο σπίτι μέχρι να σας πω ότι είναι ασφαλές να το πράξετε.
  • Ο καπνός μπορεί να παραμείνει τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε υπαίθριους χώρους για μεγάλη διάρκεια ημερών μετά τη λήξη των πυρκαγιών, συνεπώς συνεχίστε να ενημερώνεστε  για  την ποιότητα του αέρα στην περιοχή σας.
  • Τα παιδιά δεν πρέπει να κάνουν καθόλου εργασίες καθαρισμού.
  • Κρατήστε τα παιδιά μακριά από τη στάχτη και τα αποκαΐδια. Αποφύγετε την άμεση επαφή με τη στάχτη και ξεπλύνετε το δέρμα και το στόμα του παιδιού σας και τα μάτια του όσο το δυνατόν συντομότερα από την εκδήλωση καπνού.
  • Προσέξτε για τυχόν συμπτώματα. Επικοινωνήστε με παιδίατρό σας εάν το παιδί σας έχει πρόβλημα με αναπνοή, δύσπνοια, βήχα που εν υποχωρούν  ή άλλα συμπτώματα που επιμένουν. Καλέστε το 166 ή πηγαίνετε αμέσως σε ένα τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ