Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Καρκίνος του πνεύμονα: Σύγχρονα «όπλα» για την αντιμετώπιση της νόσου

karkinos-pneymona

Ποια συμπτώματα θα πρέπει να μας «υποψιάσουν»

O καρκίνος του πνεύμονος εξακολουθεί να στοιχίζει τη ζωή πολλών ανθρώπων παγκοσμίως εξαιτίας της απουσίας συμπτωμάτων σε αρχόμενα στάδια, με αποτέλεσμα η διάγνωσή του να μην γίνεται έγκαιρα. Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της διενέργειας τακτικών προληπτικών εξετάσεων, οι οποίες θα πρέπει να αποτελούν μέρος του ετήσιου check up μας μετά την ηλικία των 40 ετών. Στις γραμμές που ακολουθούν, θα έχετε την ευκαιρία να ενημερωθείτε από τον Θωρακοχειρουργό Κωνσταντίνο Μαρκόπουλο για τα σύγχρονα «όπλα» που διαθέτει σήμερα η ιατρική στη μάχη έναντι του καρκίνου του πνεύμονος, καθώς και για τους ελπιδοφόρους δρόμους που «ανοίγει» η φωτοδυναμική θεραπεία.

 

Ποια συμπτώματα θα πρέπει να μας «υποψιάσουν»

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο συχνότερος καρκίνος στην Ελλάδα με 10.000 νέα περιστατικά κάθε χρόνο και δυστυχώς είναι και ο πρώτος σε θνησιμότητα. Η αιτία για την οποία έχει αυξημένη θνησιμότητα είναι το γεγονός ότι ο καρκίνος του πνεύμονα στο πρώτο ή δεύτερο στάδιο της νόσου δε δίνει συμπτωματολογία. Ο πνεύμονας δεν έχει αισθητική νεύρωση, επομένως δεν τον “νιώθουμε”. Έτσι, ένας καρκίνος 1-3 εκατοστά δε δίνει κανένα σύμπτωμα. Έχουμε δει και όγκους 10 εκατοστών σαν τυχαίο εύρημα. Ωστόσο, ευρήματα και συμπτώματα που μπορούν να μας βάλουν σε υποψία είναι: 1.επίμονος βήχας συνήθως ξηρός, 2. μια μικρή δύσπνοια στη βάδιση ή στο ανέβασμα μιας σκάλας ή ύπαρξη ελάχιστης ποσότητας αίματος στα πτύελα, 3. ο πόνος στο θώρακα, 4. η ανορεξία καθώς και 5. η απώλεια βάρους. Όλα ανεξαιρέτως τα συμπτώματα-ενδείξεις έχουν αφετηρία τις έμμεσες ζημιές που κάνει ένας όγκος. Αν δηλαδή φράξει έναν βρόγχο ή αν παράγει πολύ υγρό ή αν διηθήσει ένα αγγείο κλπ. Για αυτόν το λόγο, όλοι ανεξαιρέτως αλλά ιδιαίτερα οι καπνιστές πρέπει μετά τα 35-40 να υποβάλλονται περιοδικά ανά 1 με 2 χρόνια σε μια απλή ακτινογραφία θώρακος.

 

Η αξία της εξειδικευμένης ιατρικής ομάδας

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι έτσι και αλλιώς επικίνδυνος. Δεν υπάρχει “καλός” καρκίνος στον πνεύμονα. Ωστόσο, υπάρχει μια κατηγορία, ο μικροκυτταρικός καρκίνος, ο οποίος είτε χειρουργηθεί και αφαιρεθεί είτε όχι δεν έχει διαφορά στο αποτέλεσμα και προτιμάμε να τον αντιμετωπίζουμε μόνο με χημειοθεραπεία και ακτινοβολία. Αυτό το είδος είναι το 15% των καρκίνων του πνεύμονος. Το υπόλοιπο 85% έχει διάφορες υποομάδες με διαφορετικές συμπεριφορές, ωστόσο η οριστική λύση είναι η αφαίρεση, όταν είναι εφικτό. Η σύγχρονη ιατρική έχει κατορθώσει, ερευνώντας την ανοσολογική συμπεριφορά των καρκινικών κυττάρων, να δημιουργήσει ειδικά και διαφορετικά πρωτόκολλα αντιμετώπισης για όλα τα είδη καρκίνων. Έτσι για καρκίνους μετά το πρώτο ή δεύτερο στάδιο έχει μεγάλη αξία ή αντιμετώπιση από μικτή ομάδα: πνευμονολόγος, ογκολόγος και θωρακοχειρουργός, ώστε να χαραχθεί κοινή στρατηγική για καλύτερο αποτέλεσμα.

 

Αντιμετώπιση

Η χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονος είναι η πλέον αποτελεσματική και η ζητούμενη από την ιατρική επιστήμη. Υπάρχουν πολλά είδη επεμβάσεων στον πνεύμονα ανάλογα την εντόπιση, το μέγεθος του όγκου, αλλά και την ηλικία του ασθενούς. Μπορούμε να αφαιρέσουμε μόνο τον όγκο, μπορούμε να αφαιρέσουμε τον λοβό του πνεύμονος ή και ολόκληρο τον πνεύμονα, αν είναι απαραίτητο, αλλά και εφόσον είναι εφικτό να ζει ο ασθενής με έναν πνεύμονα, κάτι το οποίο το έχουμε ελέγξει από πριν. Κάποιες από τις επεμβάσεις πραγματοποιούνται και θωρακοσκοπικά χωρίς δηλαδή, τη διάνοιξη του θώρακα. Η τεχνολογία έχει εφοδιάσει τη χειρουργική με πολλά όπλα, ώστε να είναι περισσότερο αποτελεσματική με την λιγότερη ταλαιπωρία του ασθενούς, με μικρότερη νοσηλεία και χωρίς ιδιαίτερο πόνο.

 

Ανεγχείρητος όγκος στον πνεύμονα: Το μεγάλο στοίχημα της ιατρικής

Ο “ανεγχείρητος” καρκίνος πνεύμονος δυστυχώς αποτελεί το 40-50% των νέων περιπτώσεων και αυτό οφείλεται δυστυχώς στη μηδενική πρόληψη που υπάρχει στην Ελλάδα, αλλά και στο γεγονός ότι ο καρκίνος του πνεύμονα αναπτύσσεται ύπουλα στα πρώτα στάδια, δηλαδή χωρίς συμπτώματα. Ο ανεγχείρητος καρκίνος είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την ιατρική. Εννοώ, δηλαδή, τη συνδυαστική θεραπεία ώστε να καταστεί χειρουργήσιμος, κάτι το οποίο μπορεί να συμβεί στο 20% των ανεγχείρητων όγκων. Προϋποθέτει επιθετική χημειοθεραπεία με ή χωρίς ανοσοθεραπεία και στενή παρακολούθηση του ασθενούς. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις ο όγκος αντιμετωπίζεται με δύο στόχους. Πρώτον να μην αυξηθεί άλλο το μέγεθος του όγκου και δεύτερον να μην κάνει απομακρυσμένες μεταστάσεις.

 

Φωτοδυναμική θεραπεία:  Αλλάζοντας τα δεδομένα στην αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονος

Πρόκειται για παλαιά μέθοδο με καινούρια προοπτική στον καρκίνο του πνεύμονος (του μη μικροκυτταρικού). Ο τρόπος δράσης είναι ο εξής: ενδοφλέβια χορήγηση μιας ουσίας που έχει την ιδιότητα σε 48 ώρες να εγκαθίσταται αποκλειστικά στα καρκινικά κύτταρα. Στη συνέχεια εισάγουμε ενέργεια, μέσω βελόνας, στον όγκο με ακτίνα Laser σε συγκεκριμένο μήκος κύματος. Η ενέργεια διασπά την ουσία που λέγεται φωτοπορφυρίνη και απελευθερώνεται μοριακό οξυγόνο το οποίο καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα. Το αποτέλεσμα είναι μείωση του όγκου κατά 30-70%. Ασφαλώς προϋποθέτει ειδικό πρωτόκολλο σχεδιασμού και έχει ιδιαίτερες ενδείξεις και αντενδείξεις. Είναι πρωτοποριακή, αλλά πολλά υποσχόμενη μέθοδος που ανοίγει νέους ορίζοντες και ελπίδα για τον καρκίνο του πνεύμονος. 

 

Για περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση καλέστε στο 693 747 4174 , ο Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, Θωρακοχειρουργός – Αγγειοχειρουργός είναι στη διάθεση σας για όποια συμβουλή και χρήσιμη οδηγία.

 

Διεύθυνση Ιατρείων: 

Άντερσεν 1, Ψυχικό/Αθήνα 115 25

Ελ. Βενιζέλου 40, Χαλκίδα 34100

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ