Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Εμμηνόπαυση μία νέα αρχή»: Δωρεάν οδηγός θα κυκλοφορήσει από την Άνοιξη

Παράθυρο ευκαιρίας τα πρώτα δέκα χρόνια μετά την εμμηνόπαυση

  «Εμμηνόπαυση μία νέα αρχή» τιτλοφορείται ο οδηγός που πρόκειται να κυκλοφορήσει από την Άνοιξη του 2022 από την Ελληνική Εταιρεία Κλιμακτηρίου και Εμμηνόπαυσης, ο οποίος θα διανέμεται δωρεάν κυρίως από όλες τις μαιευτικές γυναικολογικές κλινικές που έχουν ιατρεία εμμηνόπαυσης στην Ελλάδα. Την είδηση έδωσε σε συνέντευξη της στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» η καθηγήτρια Μαιευτικής-Γυναικολογίας και Στείρωσης, Διευθύντρια στην Γ' Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του ΕΚΠΑ, στο Αττικό Νοσοκομείο, και αντιπρόεδρος της Ελληνικής εταιρείας Κλιμακτηρίου και Εμμηνόπαυσης Σοφία Καλανταρίδου. Η κύρια σκέψη μας, ανέφερε η διακεκριμένη γυναικολόγος, ήταν ότι η πρώτη αιτία θανάτου στις γυναίκες είναι τα καρδιαγγειακά. Και επειδή έχουν παράγοντες κινδύνου που μπορούν να τροποποιηθούν, σκοπός μας είναι να ενημερώσουμε τις Ελληνίδες για να προχωρήσουν στις απαιτούμενες αλλαγές. «Επειδή η γυναίκα περνάει το ένα τρίτο της ζωής της σήμερα στην εμμηνόπαυση μπορεί και παραπάνω από το 1/3 λόγω του ότι έχει αυξηθεί το προσδόκιμο επιβίωσης, θεωρούμε ότι η εμμηνόπαυση δεν είναι μία παύση στη ζωή της, αλλά μία νέα αρχή. Και θέλουμε να το τονίσουμε αυτό μέσα από αυτό το βιβλίο, το οποίο θα απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες που είναι στην εμμηνόπαυση, ή πρόκειται σύντομα να μπουν. Θα εμπεριέχει οδηγίες για το πώς θα περάσουν αυτή την περίοδο της ζωής τους με υγεία, δημιουργικά, και κάνοντας καινούργια πράγματα. Και για να γίνει αυτό θα πρέπει να ξέρουν πώς θα πρέπει να διαμορφωθεί η διατροφή τους, από τι κινδυνεύουν, ποια θα πρέπει να είναι η άσκηση που θα πρέπει να κάνουν, πώς θα βοηθήσουν όλα τα συστήματα του οργανισμού τους να δουλεύουν εξίσου καλά με τα χρόνια που οι ωοθήκες προστάτευαν τον οργανισμό τους. Ακολουθώντας αυτές τις μικρές και απλές συμβουλές ζητούμενο είναι οι αναγνώστριες να φτάσουν μέχρι τα βαθιά τους γεράματα και να είναι σε εξαιρετική κατάσταση».

   Θεραπεύοντας τις εξάψεις μειώνεται ο καρδιαγγειακός κίνδυνος

   Η καθηγήτρια μίλησε στο Πρακτορείο Fm με αφορμή το πρόσφατο 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλιμακτηρίου & Εμμηνόπαυσης, στο οποίο συζητήθηκε μεταξύ άλλων και το θέμα των εξάψεων, από τις οποίες υποφέρει σημαντικός αριθμός γυναικών στην εμμηνόπαυση. «Οι εξάψεις είναι ένας δείκτης καρδιαγγειακού κινδύνου και δικές μας μελέτες έχουν δείξει ότι θεραπεύοντας τις εξάψεις, μειώνεται αυτός ο κίνδυνος στο φυσιολογικό. Η νούμερο 1 θεραπεία για όσο διάστημα οι γυναίκες έχουν εξάψεις, είναι να κάνουν ορμονική θεραπεία υποκατάστασης, που μπορεί να γίνει με τρόπο ασφαλή και δεν περιέχει κινδύνους». Ωστόσο μέχρι σήμερα αυτό που αποτελούσε κοινή γνώση για τις περισσότερες γυναίκες ήταν ότι ελλοχεύει κινδύνους για καρδιαγγειακά προβλήματα και γυναικολογικούς καρκίνους και ότι χρησιμοποιείται υπό προϋποθέσεις, με την ευθύνη πάντα, και τον τελευταίο λόγο να ανήκει στην ίδια τη γυναίκα που αποφασίζει να προβεί σε αυτή τη θεραπεία. Η κ. Καλανταρίδου διατυπώνει όμως μία άλλη άποψη: «Αυτό που είχε γίνει μέχρι τώρα γνωστό και δυστυχώς έχει κάνει πολύ κακό στην υγεία των γυναικών προέρχεται από μεγάλη μελέτη που είχε γίνει σε γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 62 έτη, οι οποίες δεν είχαν εξάψεις και είχαν ήδη πάνω από δέκα χρόνια στην εμμηνόπαυση. Και αυτή η κατηγορία γυναικών πραγματικά αν πάρει ορμονική θεραπεία υποκατάστασης έχει κίνδυνο να πάθει έμφραγμα.

   Παράθυρο ευκαιρίας τα πρώτα δέκα χρόνια μετά την εμμηνόπαυση

   Όμως θα πρέπει να ενημερώσουμε τις γυναίκες ότι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας, που είναι τα πρώτα 10 χρόνια μετά την εμμηνόπαυση, που θα πρέπει να πάρουν και ορμονική θεραπεία υποκατάστασης, αλλά όχι μόνο αυτό. Να τις ενημερώσουμε και για τους άλλους παράγοντες κινδύνου: Για το σωματικό τους βάρος, την άσκηση, τον κίνδυνο να κάνουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, να ελέγξουμε γυναίκες για παράδειγμα που όταν ήταν έγκυες είχαν κάνει προεκλαμψία, ή είχαν εμφανίσει σακχαρώδη διαβήτη της κύησης. Αυτές οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση έχουν συγκεκριμένους αυξημένους παράγοντες κινδύνου. Οπότε έχοντας τη σωστή ενημέρωση για τη σωστή θεραπεία, αυτές που τη χρειάζονται και για όσο τη χρειάζονται, μπορούν να ζήσουν περισσότερο και καλύτερα».

   Ήπια αντικαταθλιπτικά για τις εξάψεις σε γυναίκες που έχουν περάσει έμφραγμα

   Οι γυναίκες που έχουν περάσει έμφραγμα δεν θα πρέπει να παίρνουν θεραπεία υποκατάστασης, γιατί έχουν παράγοντες κινδύνου εάν κάνουν αυτή τη θεραπεία να πάθουν νέο έμφραγμα, αναφέρει η κ. Καλανταρίδου, για να επισημάνει στη συνέχεια ότι η συγκεκριμένη κατηγορία γυναικών, θα πρέπει να είναι σε εντατική καρδιολογική αντιμετώπιση στην περίοδο της εμμηνόπαυσης, και αν έχει εξάψεις θα πρέπει να πάρει άλλες θεραπείες, όπως πχ κάποια ήπια αντικαταθλιπτικά. Θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης δεν επιτρέπεται επίσης να κάνουν γυναίκες που έχουν περάσει καρκίνο μαστού, αλλά και όσες έχουν κάνει κολπική αιμόρροια στην εμμηνόπαυση και δεν έχει ελεγχθεί η αιτία της αιμορραγίας, λέει η καθηγήτρια. Όσον αφορά τις γυναίκες που έχουν ιστορικό καρκίνου μαστού, τονίζει ότι εξατομικεύεται η κάθε περίπτωση. «Υπάρχουν κάποια προγράμματα στα οποία βάζουμε τους παράγοντες κινδύνου που υπάρχουν και βγαίνει βάσει προγράμματος από τις μελέτες που υπάρχουν μέχρι τώρα, εάν υπάρχει χαμηλός, ενδιάμεσος, ή υψηλός κίνδυνος, έτσι ώστε να προχωρήσουμε αναλόγως».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ