Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: Αυτός είναι ο μεγάλος φόβος για το 2022 μετά την «Όμικρον»

xristougenna-agora

Επέλαση της «Όμικρον» στη χώρα μας - Κίνδυνος μόλυνσης και από άλλες μεταλλάξεις

Η Ελλάδα κατέγραψε νέο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού σήμερα, Παραμονή Πρωτοχρονιάς με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 40.560 μολύνσεις. Δυστυχώς όμως φαίνεται πως βρισκόμαστε μόνο στην αρχή αυτού του κύματος.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως η αυξητική τάση στα κρούσματα θα συνεχιστεί, καθώς εκτιμάται ότι το πέμπτο κύμα θα κορυφωθεί μέσα στον Ιανουάριο του 2022. Παράλληλα, τονίζουν ότι δεν έχουμε… ξεμπερδέψει από τη μετάλλαξη Δέλτα, ενώ είναι υπαρκτός ο κίνδυνος νόσησης και από άλλες μεταλλάξεις, μετά τη… σαρωτική Όμικρον. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του TyposThes αυτός φαίνεται πως είναι και ο μεγαλύτερος φόβος των Ελλήνων επιστημόνων για το νέο έτος και μετά την επέλαση της "Όμικρον". Μία νέα παραλλαγή η οποία θα "παρακάμπτει" ακόμη παραπάνω τα εμβόλια και με δεδομένο ότι για να κυκλοφορήσει νέο εμβόλιο χρειάζονται, σύμφωνα με την Pfizer, 3 μήνες. Aυτό το κύμα αναμένεται να φέρει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κρούσματα, νοσηλείες και θανάτους που κανονικά θα βλέπαμε μέσα σε μήνες κάνοντας αντιληπτό ότι βρισκόμαστε για ακόμη μία φορά σε "μάχη" με τον χρόνο. 

Όλα αυτά την ώρα που αναμένονται την άνοιξη τα φάρμακα κατά του κορωνοϊού ενώ "ασπίδα" προστασίας (ειδικά από βαριά νόσηση) υψώνουν προς το παρόν τα εμβόλια και ειδικά η 3η δόση.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, σχολιάζοντας στο MEGA, τους τρομακτικούς αριθμούς κρουσμάτων τα τελευταία 24ωρα, τόνισε πως, «είναι πραγματικό “τσουνάμι”, είναι απρόσμενο. Ακόμη και οι απαισιόδοξοι μιλούσαν για νούμερα της τάξεως των 15.000 κρουσμάτων. Τα μεγέθη θα αυξηθούν, είμαστε στην αρχή ακόμα της αύξησης. Το 35 μπορεί να γίνει 40 και 50. Στην πραγματικότητα τα κρούσματα είναι περισσότερα από όσα δηλώνονται. Πολλοί είναι ασυμπτωματικοί όποτε η πραγματικότητα μπορεί να είναι διαφορετική και τα νούμερα να είναι πολύ πιο μεγάλα».

Για την μετάλλαξη Όμικρον, επισήμανε ότι «δεν έχουμε ξεμπερδέψει με τη Δέλτα, αυτή τη στιγμή μπορεί η Όμικρον να είναι στο 70%, ωστόσο υπάρχει ένα 30% εξίσου επικίνδυνο που αφορά την Δέλτα. η οποία σιγά σιγά υποκαθίσταται από την Όμικρον. Η Δέλτα θα καθυστερήσει να φύγει, είναι πολύ μολυσματική και σοβαρή νόσος, όπως έχουμε δει», τόνισε ο κ. Γώγος.

«Η Όμικρον καθεαυτή προκαλεί πιο ήπια νόσο. Τα δεδομένα αφορούν νέα άτομα ηλικιακά χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Όταν η νόσος περάσει σε ανεμβολίαστους και με υποκείμενα νοσήματα, τότε δεν αποκλείεται να είναι μολυσματική. Πρόκειται για ένα λοιμώδες νόσημα και πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε θάνατο από την όμικρον στην Ελλάδα», συμπλήρωσε.

Κίνδυνος μόλυνσης με άλλα στελέχη του κορωνοϊού

Από την πλευρά του, ο γιατρός – ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, τόνισε ότι ο κίνδυνος μόλυνσης με άλλα στελέχη του κορωνοϊού, ύστερα από νόσηση με την παραλλαγή Όμικρον είναι υπαρκτός, ακόμα και για έναν εμβολιασμένο.

Όπως ανέφερε ο γιατρός, σε κάθε κορωνοϊό η ανοσία φθίνει μετά από μερικούς μήνες, ενώ υπογράμμισε πως χωρίς την τρίτη δόση δεν προστατευόμαστε από την παραλλαγή Όμικρον.

Η μετάλλαξη Όμικρον έχει τετραπλάσιο αριθμό κρουσμάτων

«Έχουμε καιρό μέχρι την κάμψη στον αριθμό των κρουσμάτων, το σημαντικό είναι να εκμεταλλευτούμε αυτό το χρόνο μέχρι την κορύφωση αυτού του επιδημικού κύματος και να κάνουμε το σωστό βήμα και το μοναδικό σωστό βήμα είναι να εμβολιαστούμε όλοι», τόνισε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Ο κ. Βασιλακόπουλος σημείωσε πως «η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι η πιο συμμετοχική διαδικασία. Δεν φτάνει η κυβέρνηση να παίρνει μέτρα και οι γιατροί να εισηγούνται, πρέπει οι πολίτες να εφαρμόζουν τα μέτρα για να είναι αποτελεσματικά».

«Πρέπει να μειώσουμε την μετάδοση διότι δυστυχώς στην Ελλάδα είμαστε μόνο 7 εκατ. πλήρως εμβολιασμένοι και άλλοι 500 χιλιάδες περίπου εμβολιασμένοι με μία δόση. Λείπουν πολλοί άνθρωποι που είναι ακόμα ανεμβολίαστοι κι αυτοί όλοι είναι πολύ ευάλωτοι στον ιό που κυκλοφορεί ευρέως στην κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βασιλακόπουλος εκτίμησε ότι «τα κρούσματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται, κάτι που θα πρέπει να λειτουργήσει ως “καμπανάκι” για να προσέχουμε τις επαφές μας και τις δραστηριότητες μας, αλλά το σημαντικότερο απ’ όλα είναι να εμβολιαστούμε, γιατί αν δεν εμβολιαστούμε δεν θα τελειώσει αυτό το κακό».

Καταλήγοντας ο καθηγητής τόνισε ότι η «η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να έχει τη μισή νοσηρότητα από τη Δέλτα, αλλά τετραπλάσιο αριθμό κρουσμάτων. Δεν πρέπει να δώσουμε λάθος μήνυμα ότι έχει ελαφριά νόσηση γιατί αν κολλήσουμε όλοι θα έχουμε και πολλούς νεκρούς».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ