Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τρώτε πολύ; Οι 5 απλές συμβουλές για να «νικήσετε» την λαιμαργία

Μια μαγική τεχνική και πέντε ασκήσεις

Σε όλους θα ‘χει συμβεί να κατανάλωσαν κάποτε περισσότερο φαγητό απ’ όσο θα χρειάζονταν ή να οδηγήθηκαν από κάποια συναισθηματική ανάγκη στο ψυγείο. Μπορεί πάλι τα υπερφαγικά επεισόδια να συνέβησαν αρκετές φορές.

Τέτοιες κρίσεις λαιμαργίας, ιδίως για λιχουδιές, δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως ενδείξεις εξάρτησης από το φαγητό, μιας εξάρτησης υπό αμφισβήτηση καθώς, αν στερηθεί κάποιος τα δελεαστικά εδέσματα, δε θα εμφανίσει συμπτώματα στέρησης. «Είναι τελείως διαφορετικό να λατρεύεις απλώς τη ζάχαρη και να μην μπορείς να της αντισταθείς», εξηγεί η Helen Burton Murray, ψυχολόγος και διευθύντρια του Προγράμματος Γαστρεντερικής Συμπεριφορικής Υγείας στο Κέντρο Νευροεντερικής Υγείας του, συνεργαζόμενου με το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης.

Τι προτείνει λοιπόν η ειδικός; Αν σας κυριεύει η λαιμαργία και πιστεύετε ότι η σκέψη του φαγητού αποκτά διαστάσεις εμμονής, διαταράσσοντας έτσι την καθημερινότητά σας, θα πρέπει ενδεχομένως να αναζητήσετε τη βοήθεια επαγγελματία. Για κάθε άλλη περίπτωση, μπορείτε να εφαρμόσετε μια άσκηση που δεν απαιτεί αθλητικό εξοπλισμό, ούτε και να ιδρώσετε. Η μαγική τεχνική ακούει στο όνομα ενσυνειδητότητα.

Η πρακτική της ενσυνειδητότητας που προτείνει την παρατήρηση απλώς των καταστάσεων χωρίς περαιτέρω αξιολόγηση ή αναζήτηση απαντήσεων και η οποία συναντάται σε πλήθος επιστημονικών δημοσιεύσεων και οδηγών ως μια σημαντική τεχνική για την καταπολέμηση του άγχουςτην ενίσχυση της μνήμης και τη βελτίωση του ύπνου μεταξύ άλλων, προτείνεται εν προκειμένω από τη Δρ Murray ώστε η κατανάλωση φαγητού να αναχθεί σε ένα επίπεδο όπου θα περιβάλλεται από πνευματικότητα. «Σκεφτείτε απλώς την εμφάνιση του γεύματος, τη γεύση του, τη μυρωδιά του… Ποια είναι η υφή του; Τι αναμνήσεις σας ξυπνά; Πώς σας κανει να αισθάνεστε;», συμβουλεύει.

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται μια επιβράδυνση της διαδικασίας πρόσληψης τροφής που επιτρέπει να κατανοήσετε τα σημάδια κορεσμού και πείνας που σας αποστέλλει το σώμα σας, να αντιληφθείτε τι και γιατί τρώτε εκείνη της στιγμή και έτσι να αποφύγετε την υπερακατανάλωση τροφής.

Για να τα καταφέρετε:

  • κλείστε κινητό, τηλεόραση, υπολογιστή και κάθε συσκευή που μπορεί να σας αποσπάσει την προσοχή από το γεύμα σας
  • προτιμήστε ένα δωμάτιο τακτοποιημένο και όσο δυνατόν λιγότερο «φορτωμένο» με πράγματα
  • αφιερώστε τουλάχιστον 20 λεπτά στο τελετουργικό του ενσυνείδητου γευματισμού, μασήστε αργά κάθε μπουκιά και αφήστε το πηρούνι στο πιάτο μέχρι την επόμενη.

Πέντε ασκήσεις ενσυνειδητότητας

Βελτιώστε τις ικανότητές σας για ενσυνειδητότητα εξασκώντας την τακτικά και εκτός γευμάτων.

  • Συγκεντρωθείτε στην αναπνοή, πραγματοποιήστε αργές εισπνοές και εκπνοές χρησιμοποιώντας το διάφραγμά σας, κίνηση που ηρεμεί το κεντρικό νευρικό σύστημα
  • Δοκιμάστε την τεχνική της προοδευτικής μυικής χαλάρωσης που βασίζεται στην εναλλαγή σύσφιξης και χαλάρωσης των μυικών ομάδων. Αφιερώστε 20 δευτερόλεπτα σε κάθε ομάδα
  • Κάντε έναν περίπατο, έστω πέντε λεπτών, προσαρμοσμένο όμως στις τεχνικές της ενσυνειδητότητας. Παρατηρήστε το χρώμα στα φύλλα των δέντρων, αναζητήστε με το βλέμμα σας τις ρωγμές στο έδαφος, μυρίστε τον αέρα και νιώστε το άγγιγμά του στο δέρμα σας.
  • Δοκιμάστε τη yoga και το tai chi
  • Κρατήστε ημερολόγιο με όσα συνέλαβαν οι αισθήσεις σας, όλα τα οπτικά, ηχητικά, οσφρητικά και απτικά ερεθίσματα.

Πηγή: ygeiamou.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Θεσσαλονίκη: Προκαταρκτική έρευνα για το θάνατο 15χρονου - Ελεύθεροι πατέρας και ο ανήλικος γιος

Προσδοκούμε Ανάσταση Θεσσαλονίκης και ζωή του 21ου αιώνα

Θεσσαλονίκη: Ανεβάζει ταχύτητες η ρετσίνα «Μαλαματίνα» - Τα 5 νέα προϊόντα

Θεσσαλονίκη: Μάζεψαν 180 λίτρα σκουπίδια από γηπεδάκι 5x5 (ΦΩΤΟ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένας στους πέντε ανθρώπους σε όλον τον κόσμο έχει υποστεί βία στον εργασιακό χώρο
Πάνω από ένας στους πέντε εργαζόμενους (743 εκατομμύρια άνθρωποι) έχουν υποστεί τουλάχιστον μία φορά κάποιου είδους βία ή παρενόχληση στην εργασία...
Ένας στους πέντε ανθρώπους σε όλον τον κόσμο έχει υποστεί βία στον εργασιακό χώρο
Τουλάχιστον 2.500 φώκιες βρέθηκαν νεκρές σε όχθες της Κασπίας Θάλασσας
Σύμφωνα με την επικεφαλής της υπηρεσίας παρακολούθησης της φύσης, η «κύρια» αιτία που εξετάζεται αυτή τη στιγμή είναι ο θάνατος από ασφυξία κατά την...
Τουλάχιστον 2.500 φώκιες βρέθηκαν νεκρές σε όχθες της Κασπίας Θάλασσας