Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Άλμα προς τα εμπρός» στη μάχη με τον καρκίνο - Ελπίδες από κλινική δοκιμή

Ασθενείς με μη θεραπεύσιμο καρκίνο υποβλήθηκαν σε μια κλινική δοκιμή στην οποία το ανοσοποιητικό τους σύστημα ανασχεδιάστηκε για να επιτεθεί στους όγκους

Ασθενείς με μη θεραπεύσιμο καρκίνο υποβλήθηκαν σε μια κλινική δοκιμή στην οποία το ανοσοποιητικό τους σύστημα ανασχεδιάστηκε για να επιτεθεί στους όγκους, αναφέρει το BBC.

Στην πειραματική μελέτη συμμετείχαν μόνο 16 ασθενείς, αλλά ονομάστηκε «άλμα προς τα εμπρός» και «ισχυρή» επίδειξη των δυνατοτήτων μιας τέτοιας τεχνολογίας.

Κάθε ασθενής είχε μια εξατομικευμένη θεραπεία, που αναπτύχθηκε μόνο για αυτόν, που στόχευε τις συγκεκριμένες αδυναμίες του όγκου του.

Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να αξιολογηθεί πλήρως η αποτελεσματικότητα της θεραπείας, η οποία είναι δαπανηρή και χρονοβόρα. Η θεραπεία επικεντρώνεται στα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία περιπολούν στο σώμα και επιθεωρούν άλλα κύτταρα για προβλήματα. Αυτά χρησιμοποιούν πρωτεΐνες – που ονομάζονται υποδοχείς – για να εντοπίσουν  αποτελεσματικά σημάδια μόλυνσης ή ανώμαλα κύτταρα που έχουν γίνει καρκινικά. Ωστόσο, ο καρκίνος μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί από τα Τ-κύτταρα .

Ένας ιός είναι σαφώς διαφορετικός από το ανθρώπινο σώμα, αλλά οι όγκοι είναι πιο λεπτοί επειδή είναι μια αλλοιωμένη εκδοχή των δικών μας κυττάρων. Η ιδέα της θεραπείας είναι να αυξήσει την απόδοση αυτών των Τ κυττάρων που ανιχνεύουν τον καρκίνο. Πρέπει να προσαρμόζεται σε κάθε ασθενή, καθώς κάθε όγκος είναι μοναδικός. Ο μετασχηματισμός των Τ κυττάρων σε μια μορφή που μπορεί να κυνηγήσει τον καρκίνο απαιτεί γενετικό χειρισμό, τόσο για να αφαιρεθούν οι γενετικές οδηγίες για την κατασκευή των παλαιών υποδοχέων όσο και για να τους δοθούν οδηγίες για νέους.

Η μέθοδος κατέστη δυνατή χάρη στις εκπληκτικές προόδους της τεχνολογίας επεξεργασίας γονιδίων Crispr, η οποία λειτουργεί σαν ένα ζευγάρι μοριακού ψαλιδιού – επιτρέποντας στους επιστήμονες να χειρίζονται εύκολα το DNA.

Οι ερευνητές που ανέπτυξαν το Crispr κέρδισαν το Νόμπελ Χημείας το 2020. Στη μελέτη συμμετείχαν άτομα με καρκίνο του παχέος εντέρου, του μαστού ή του πνεύμονα που δεν είχαν ανταποκριθεί σε άλλες θεραπείες και σχεδιάστηκε για να ελέγξει την ασφάλεια και τη σκοπιμότητα της νέας τεχνολογίας. Η νόσος συνέχισε να επιδεινώνεται σε 11 ασθενείς, αλλά σταθεροποιήθηκε στους άλλους πέντε.

Ωστόσο, θα χρειαστούν μεγαλύτερες μελέτες για να καθοριστεί η σωστή δόση και πόσο αποτελεσματική είναι πραγματικά. «Αυτό είναι ένα άλμα προς τα εμπρός στην ανάπτυξη εξατομικευμένης θεραπείας του καρκίνου», δήλωσε ο Δρ. Antoni Ribas, ένας από τους ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, ο οποίος δοκίμασε την προσέγγιση που αναπτύχθηκε από την Pact Pharma.

Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν σε μια συνάντηση της Εταιρείας Ανοσοθεραπείας Καρκίνου και δημοσιεύτηκαν ταυτόχρονα στο περιοδικό Nature. Ο Δρ Manel Juan, επικεφαλής της υπηρεσίας ανοσολογίας στο Hospital Clínic de Barcelona, ​​είπε ότι ήταν «ένα εξαιρετικό έργο» και «αναμφίβολα ένα από τα πιο προηγμένα στον τομέα». «Ανοίγει την πόρτα στη χρήση αυτής της εξατομικευμένης προσέγγισης σε πολλούς καρκίνους και ενδεχομένως σε πολλές άλλες ασθένειες», πρόσθεσε.

Ο Δρ Astero Klampatsa,, από το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο στο Λονδίνο, είπε ότι η μελέτη είναι «σημαντική», αλλά προειδοποίησε ότι «ο χρόνος, το ανθρώπινο δυναμικό και τα έξοδα που απαιτούνται» είναι «τεράστια».

Πηγή: ertnews

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ