Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Νέο τοπίο στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή – Σπουδαίες αλλαγές

Στις επιστημονικές εξελίξεις εστίασε ημερίδα στο Διαβαλκανικό Κέντρο

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Τη δυνατότητα να αποκτήσουν το δικό τους παιδί δίνει η επιστήμη σε περισσότερες οικογένειες στη χώρα μας με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Σε αυτές και στις επιστημονικές εξελίξεις που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα εστίασε Επιστημονική ημερίδα με θέμα « 2023… Στόχοι και προκλήσεις στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή», που διοργανώθηκε σήμερα από την Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής FIVI και διεξάγεται στο Αμφιθέατρο του Ιατρικού Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης.

Στις αλλαγές που άλλαξαν από τον Ιούλιο του 2022 οπότε και ψηφίστηκε ο νόμος 4958 για την υποβοηθούμενη παραγωγή, εστίασε ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας της ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ, κ. Νικόλαος Βραχνής. Όπως είπε υπάρχουν αλλαγές στην κοινωνική κρυοσυντήρηση ωραρίων στις γυναίκες που πλέον μπορεί να γίνει και εκτός ιατρικών λόγων. «Κάθε γυναίκα μπορεί να κρυοσυντηρήσει το γενετικό της υλικό και αυτό να χρησιμοποιηθεί αργότερα. Γυναίκες στα 33- 35 τους χρόνια που θα προχωρήσουν σε αυτή την διαδικασία θα έχουν 80% πιθανότητα για να αποκτήσουν μετά παιδί. Στις γυναίκες των 40 ετών οι πιθανότητες πέφτουν στο 25% και σε όσες προχωρήσουν άνω των 45 ετών η πιθανότητα για παιδί αγγίζει σχεδόν το 0%», ανέφερε.

Παράλληλα πρόσθεσε πως το ηλιακό όριο για κρυοσυντήρηση έχει αυξηθεί από τα 50 στα 54 έτη. «Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μια γυναίκα μπορεί να αποκτήσει μέχρι την ηλικία των 54 ετών», τόνισε. Εξάλλου πρόσθεσε πως το γενετικό υλικό που πριν ήταν ανώνυμο πλέον ο δότης μπορεί να είναι επώνυμος ή και ανώνυμος. «Οι γονείς μπορούν δηλαδή να γνωρίζουν το δότη ή την δότρια. Μάλιστα δίνεται η δυνατότητα και συγγενείς να μπορούν να δώσουν γενετικό υλικό σε ένα ζευγάρι εφόσον αυτό επιθυμεί αυτή τη διαδικασία», σημείωσε.

Παράλληλα μίλησε για την ίδρυση υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στο Αττικό Νοσοκομείο σε οροθετικά άτομα. «Τους δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουν ένα παιδί», είπε ο κ. Βραχνής. Εξάλλου απαντώντας σε ερώτηση ανέφερε πως «με τις ευεργετικές διατάξεις του νέου νόμου μπορούν να έρθουν και ζευγάρια από το εξωτερικό για να προχωρήσουν στην διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής».

Ο Γεώργιος Πάντης καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας ΑΠΘ, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γονιμότητας, Στειρότητας δήλωσε πως «είναι σαφές ότι η πρόοδος στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής καθιστά αναγκαία την διοργάνωση εκδηλώσεων όπως η σημερινή ημερίδα. Η ζωή ξεκινάει από εδώ, από τη FIVI. Σήμερα με το φιλελεύθερο νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει η Ελλάδα είναι ένας ελκυστικός προορισμός για την διενέργεια εξωσωματικής γονιμοποίησης. Μπορούμε να εφαρμόσουμε όλες τις νέες μεθόδους όπως μεταφορά βλαστοκύστεων για ποιότητα μεταφερομένων ωραρίων, την διενέργεια ελέγχου σε γυναίκες άνω των 40 ετών κλπ. Αυτά σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έχει αποδειχτεί πως η μεταφορά ενός εμβρύου συνοδεύεται από εξαιρετικά αποτελέσματα». Συμπλήρωσε εξάλλου πως είναι πολύ σημαντικό το ότι υπάρχει η δυνατότητα στις γυναίκες να διαφυλάξουν την γονιμότητά τους.

Ο Καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας και Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ΑΠΘ κ. Στρατής Κολυμπιανάκης από την πλευρά του τόνισε πως «όσο μεγαλώνει η γυναίκα υπάρχουν ανωμαλίες στα ωάριά της» για να υπογραμμίσει τη σημασία της προεμφυτευτικής διάγνωσης όπου εξετάζοντας μερικά κύτταρα μπορεί να διαγνωστεί αν είναι υγιές και το έμβρυο. «Δυστυχώς όμως η συγκεκριμένη διαδικασία επιτρέπεται από τη νομοθεσία μόνο σε γυναίκες άνω των 40 ετών. Αυτό προσπαθούμε να το αλλάξουμε», ανέφερε.

Για την Fivi μίλησε o γενικός διευθυντής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Γιωργος Ζέρδιλας τονίζοντας ότι έχει τελευταίας τεχνολογίας εργαστήριο και εξαιρετικό προσωπικό και συνεργάτες ιατρούς. "Στα τρία αυτά χρόνια έχει καταξιωθεί στην συνείδηση των ανθρώπων της Βορείου Ελλάδος και όχι μόνο", τόνισε χαρακτηριστικά.

Δείτε το βίντεο του TyposThes. 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί
Ο Απρίλιος θεωρείται ο πιο ζεστός και ξηρός μήνας στην Ταϊλάνδη, αλλά φέτος ο καύσωνας επιδεινώθηκε από το Ελ Νίνιο
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί