Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η πρώτη χώρα που βάζει ετικέτες για τον κίνδυνο από αλκοόλ όπως και στα τσιγάρα

Αντιδρά η βιομηχανία των ποτών

Συναγερμό έχουν σημάνει στην παγκόσμια βιομηχανία παραγωγής αλκοόλ οι νέες υγειονομικές προειδοποιήσεις με τη μορφή ετικετών που αναμένεται να επιβάλει η Ιρλανδία. Οι ετικέτες, οι οποίες θα τεθούν σε εφαρμογή το 2026, θα επισημαίνουν με μεγάλα κόκκινα γράμματα σε κάθε συσκευασία με αλκοολούχα ποτά τον κίνδυνο ηπατικής νόσου, καρκίνου και τον κίνδυνο της κατανάλωσης αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη.

Οι χώρες που παράγουν αλκοόλ ανησυχούν για πιθανή στοχοποίσησή τους, όπως συνέβη με τη βιομηχανία καπνού, όπου οι προειδοποιήσεις έχουν μετεξελιχθεί σε σοκαριστικές εικόνες ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα. Μάλιστα, ο Καναδάς παρουσίασε τον περασμένο μήνα ένα σχέδιο αναγραφής προειδοποιήσεων για την υγεία πάνω σε κάθε μεμονωμένο τσιγάρο.

Προς διευκόλυνση του κλάδου, η Ιρλανδία θα επιτρέψει τις προειδοποιήσεις μέσω αυτοκόλλητων ετικετών, ενώ ο νόμος απαιτεί επίσης την απεικόνιση μιας διαγραμμένης εικόνας μιας εγκύου που πίνει, καθώς και πληροφορίες σχετικά με το πόσες θερμίδες και πόσο αλκοόλ περιέχει το ποτό. Σημειωτέον ότι η Ιρλανδία είναι πρωτοπόρος σε θέματα υγείας. Το 2004 έγινε η πρώτη χώρα που απαγόρευσε το κάπνισμα σε χώρους εργασίας, μπαρ και εστιατόρια. Η κίνηση αυτή ήταν εξαιρετικά αμφιλεγόμενη εκείνη την εποχή, αλλά εν συνεχεία υιοθετήθηκε σε όλη την Ευρώπη και σε πολλές άλλες χώρες.

Οι ΗΠΑ και το Μεξικό έχουν εγείρει ανησυχίες σχετικά με τη νομοθεσία ενόψει της συνεδρίασης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου αυτή την εβδομάδα. Η Αργεντινή, η Αυστραλία, η Χιλή, η Κούβα και η Νέα Ζηλανδία έχουν, επίσης, εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με τον νόμο που ενέκρινε η Ιρλανδία τον περασμένο μήνα. Παρότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στην Ιρλανδία το «πράσινο φως», τουλάχιστον 9 χώρες της ΕΕ που παράγουν κρασί και μπύρα έχουν εκφράσει αντιρρήσεις.

Η Coldiretti, η μεγαλύτερη ένωση αγροτών της Ιταλίας, κατηγορεί την Ιρλανδία για «κινδυνολογία» σχετικά με τις ετικέτες που σχεδιάζει στις συσκευασίες αλκοόλ, ενώ προσθέτει ότι δημιουργούν «επικίνδυνο προηγούμενο». Ομοίως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Εταιρειών Οίνου δήλωσε ότι οι προειδοποιήσεις δημιουργούν ένα «αδικαιολόγητο και δυσανάλογο εμπόδιο στο εμπόριο».

Ωστόσο, ο Ιρλανδός υπουργός Υγείας Stephen Donnelly δηλώνει αμετάπειστος σχετικά με τις προειδοποιήσεις. «Η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών δεν γνωρίζει αυτούς του κινδύνους», ανέφερε στο εθνικό δίκτυο RTÉ. «Εάν η βιομηχανία λέει “να περιμένουμε λίγο περισσότερο”, η απάντηση είναι όχι», πρόσθεσε. 

Η δημόσια υγεία και οι αντιδράσεις στην ΕΕ

Σημειωτέον ότι η Ιρλανδία κατετάγη 20η μεταξύ 48 χωρών στην κατανάλωση αλκοόλ, σε μέτρηση του ΟΟΣΑ με βάση προκαταρκτικά στοιχεία για το 2021. Το 2019, σχεδόν ένας στους 20 θανάτους αποδόθηκε στο αλκοόλ, ενώ τα επίπεδα ελαφριάς έως μέτριας κατανάλωσης προκάλεσαν σχεδόν 23.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου το 2017, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά την αξιολόγηση της νομοθεσίας το περασμένο έτος, δεν διατύπωσε αντιρρήσεις θεωρώντας ότι η Ιρλανδία απέδειξε ότι η πραγματικότητα της δημόσιας υγείας δικαιολογεί την επιβολή της, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της Κομισιόν. Παράλληλα, η Επιτροπή έκρινε ότι ο αντίκτυπος στην ενιαία αγορά της ΕΕ δεν θα είναι αρκετά σημαντικός ώστε να προκαλεί ανησυχία. Τον Φεβρουάριο, εννέα χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, είχαν αποστείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιστολή με την οποία ζητούσαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ελέγξει τη νομιμότητα του νόμου της Ιρλανδίας.

«Δημιουργεί ένα κακό προηγούμενο για την ελεύθερη κυκλοφορία των προϊόντων στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφεραν οι εννέα χώρες στην επιστολή, που περιήλθε στην κατοχή του Bloomberg News. Τα άλλα κράτη ήταν η Βουλγαρία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Σλοβακία, η Πορτογαλία και η Ουγγαρία.

Πολλοί φορείς της βιομηχανίας αλκοόλ, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Εταιρειών Οίνου, υποστηρίζουν ότι οι προειδοποιήσεις δεν κάνουν διάκριση μεταξύ της κατάχρησης αλκοόλ και της μέτριας κατανάλωσης. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δεν υπάρχει ασφαλής κατανάλωση αλκοόλ. Το αλκοόλ προκαλεί τουλάχιστον 7 τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των πιο κοινών τύπων καρκίνου, όπως τον καρκίνο του εντέρου και του γυναικείου μαστού.

Πηγή: moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ