Το όραμα του χειρούργου Αλέν Καρπεντιέ δίνει ελπίδα σε χιλιάδες ανθρώπους που χρειάζονται μεταμόσχευση καρδιάς
Τριάντα χρόνια έρευνας και κόπων για τον Γάλλο χειρουργό Αλέν Καρπεντιέ φαίνεται ότι απέδωσαν καρπούς. Παγκόσμιος θαυμασμός ξέσπασε για την επιτυχημένη μεταμόσχευση τεχνητής καρδιάς σε 75χρονο από τη Γαλλία, ο οποίος έπασχε από καρδιακή ανεπάρκεια τελικού σταδίου. Η επιστημονική κοινότητα υποκλίθηκε στον γιατρό και χιλιάδες άνθρωποι με ελαττωματική καρδιά μπορούν πλέον να ελπίζουν σε καλύτερες μέρες. Τι δήλωσε ο ίδιος; «Ό,τι και να λένε οι ποιητές, η καρδιά είναι απλά μια αντλία». Αν σώσει χιλιάδες ζωές, ας του επιτραπεί ο επιστημονικός ρεαλισμός.
Η τεχνητή καρδιά «θαύμα»
Το τεχνολογικό επίτευγμα του Γάλλου γιατρού, το οποίο παρουσιάστηκε το 2008 αλλά εφαρμόστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, είναι μοναδικό στην ιστορία της επιστήμης όχι μόνο γιατί είναι η πρώτη 100% τεχνητή καρδιά αλλά και γιατί λειτουργεί ανεξάρτητα. Θα μπορεί να λειτουργεί για 5 χρόνια χωρίς πρόβλημα, με χρήση επαναφορτιζόμενων μπαταριών έξω από το σώμα.
Η τεχνητή καρδιά διαθέτει δύο κοιλίες που προωθούν το αίμα με τον ίδιο τρόπο που θα το κάνει και ο μυς της καρδιάς. Επιπλέον, είναι εξοπλισμένη με ευφυείς αισθητήρες ώστε όταν αλλάζει ρυθμούς αυτός που τη φοράει, για παράδειγμα τρέχει ή κοιμάται, η καρδιά να προσαρμόζει τους χτύπους της και τη ροή του αίματος που χρειάζεται.
«Είναι μια πολύ ιδιαίτερη αντλία. Αν έρθει στην πόρτα ο αγαπημένος σας, αυτή θα αρχίσει να χτυπάει δυνατότερα», σχολίασε για το δημιούργημα του ο Καρπεντιέ. Η τεχνητή καρδιά ζυγίζει περίπου 900 γραμμάρια (3 φορές το βάρος της αληθινής καρδιάς), είναι λίγο μεγαλύτερη από την αληθινή καρδιάς και μιμείται επακριβώς της λειτουργίες της. Το κόστος είναι αυτή τη στιγμή 120.000 με 160.000 χιλιάδες ευρώ, δηλαδή όσο και το μέσο κόστος για μια μεταμόσχευση καρδιάς από άνθρωπο, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Independent. Δυστυχώς η τεχνητή καρδιά μπορεί να λειτουργήσει στο 86% των αντρών και μόνο στο 20% των γυναικών λόγω μεγέθους. Αλλά ήδη ο Γάλλος επιστήμονας εργάζεται σε μια μικρότερη έκδοση για να λειτουργήσει καλύτερα και στις γυναίκες.
Η Carmat, η εταιρεία που κατασκεύασε την τεχνητή καρδιά υποστηρίζει ότι η βιοπροσθετική τεχνητή καρδιά θα μπορούσε να σώσει κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες ασθενείς, διασφαλίζοντάς τους ποιότητα ζωής άνευ προηγουμένου, χωρίς να διατρέχουν τον κίνδυνο απόρριψης του οργάνου. Υπολογίζεται ότι θα βγει στις αγορές το 2015.
Η 10ωρη εγχείρηση
Ο ασθενής στον οποίο εμφυτεύτηκε η καρδιά έπασχε από καρδιακή ανεπάρκεια στο τελευταίο στάδιο. Οι γιατροί δεν του έδιναν μεγάλα περιθώρια ζωής και δεν υπήρχε καμία άλλη εναλλακτική θεραπευτική αγωγή. «Η εμφύτευση εκτυλίχθηκε με ικανοποιητικά. Ο ασθενής είναι υπό ιατρική παρακολούθηση, έχει τις αισθήσεις του και μπορεί να συνομιλεί με τους συγγενείς του», ανακοίνωσε το νοσοκομείο. Στα τέλη Σεπτεμβρίου οι γαλλικές αρχές είχαν δώσει την έγκρισή τους για την επέμβαση αυτή, δίνοντας νέα ελπίδα και προοπτική στους καρδιοπαθείς που είναι καταδικασμένοι λόγω της έλλειψης κατάλληλων μοσχευμάτων.