Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Διαλειμματική νηστεία: Η διατροφή που χτίζουν οι 3 μεγάλες «ομπρέλες» τροφίμων

Πώς λειτουργεί στον οργανισμό μας η διαλειμματική νηστεία

Για την αξία της διαλειμματικής νηστείας μίλησε ο Καθηγητής Φυσιολογίας Ζωϊκών Οργανισμών και Τοξικολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας.

Ο κ. Κουρέτας μιλώντας στην εκπομπή «Στούντιο 4» έδωσε πολύ χρήσιμες συμβουλές για τη διατροφή μας και τι πρέπει να καταναλώνουμε και τι να αποφεύγουμε.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Και η διαλειμματική νηστεία έχει αποτέλεσμα. Αλλά ποια είναι η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη διαλειμματική νηστεία και στην άλλη διατροφή που κάνεις μικρά γεύματα και με λιγότερες θερμίδες; Είναι ότι η διαλειμματική νηστεία είναι ένας τρόπος “στάσης ζωής” απέναντι στο φαγητό. Δηλαδή στερείσαι το φαγητό για κάποιες ώρες και μετά τρως.

Αυτό είναι πολύ πιο κοντά στην κυτταρική αλήθεια του οργανισμού. Τι σημαίνει αλήθεια; “Μη λήθη”, ήτοι “δεν ξεχνώ”. Το κύτταρο έχει μια φυσιολογία.

Παλιότερα, όταν δεν υπήρχε φαγητό, ο άνθρωπος για πολλά χρόνια, μέχρι το 1950 -1960, έτρωγε τις εποχές που παράγουν, καλοκαίρι και φθινόπωρο. Έβαζε 5 κιλά και τα έχανε το χειμώνα, για πάρα πολλά χρόνια.

Αυτό το “πέρα – δώθε, πάνω – κάτω” ήταν η βάση της μεταβολικής υγείας, όπως φάνηκε».

Είπε, ακόμη:

«Υπάρχει ένα μεταβολικό “πακέτο” το οποίο όταν το κύτταρο στερείται την τροφή, ενεργοποιεί μια σειρά από γονίδια που είναι κατά της φλεγμονής, γιατί η φλεγμονή το ζορίζει και του δημιουργεί ένα δυσάρεστο αποτέλεσμα κατά του καρκίνου, κατά της γήρανσης, κατά του στρες. Άρα, όλο αυτό το πακέτο των γονιδίων αλλάζει με τη νηστεία επ’ ωφελεία της υγείας».

Ανέφερε ποιές είναι οι τρεις μεγάλες «ομπρέλες» τροφίμων πάνω στις οποίες πρέπει να χτίζεται η διατροφή μας, ήτοι:,

  • Ζυμωμένα γαλακτοκομικά, γιαούρτι, αριάνι, ξινόγαλο και κυρίως γιαούρτι πρόβειο και κατσικίσιο με πέτσα, καθώς και γιαούρτι
  • Φυλλώδη λαχανικά
  • Δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια

Ακόμη εξήγσε πώς επιδρά η διαλειμματική νηστεία στην φυσιολογία μας, πώς επιδρά σε διάφορες νόσους όπως ο καρκίνος, ο σακχαρώδης διαβήτης, το μεταβολικό σύνδρομο, οι νόσοι του καρδιαγγειακού και του νευρικού και πώς επιδρά στο φαινόμενο της γήρανσης.

Δείτε αναλυτικά όσα ανέφερε ο κ. Κουρέτας:

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

  •  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κόντρα Γεωργιάδη - Πολάκη: «Είσαι ο πρώτος που χειρούργησε σε δημόσιο νοσοκομείο»
«Τολμάς να συγκρίνεις αυτό το πράγμα με την ντροπιαστική τροπολογία που φέρνεις;» ανέφερε ο Πολάκης
Κόντρα Γεωργιάδη - Πολάκη: «Είσαι ο πρώτος που χειρούργησε σε δημόσιο νοσοκομείο»