Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έξι διατροφικές συμβουλές για την πρόληψη του καρκίνου

Πως θα νικήσετε τη νόσο από το τραπέζι σας!

Πως θα νικήσετε τη νόσο από το τραπέζι σας!

Καμία τροφή δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα κρατήσει μακριά σας τον καρκίνο, αλλά αρκετοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι υπάρχουν κάποιες διατροφικές επιλογές που μπορούν να βοηθήσουν ώστε να αποφύγουμε κάποιες μορφές καρκίνου.

Ποιες είναι αυτές; Επιλέξτε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, πείτε όχι στο αλκοόλ και περιορίστε τα γαλακτοκομικά και επεξεργασμένα κρέατα και θα μπορέσετε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης της επάρατης νόσου σε σημεία όπως το στόμα, τα πνευμόνια, το στήθος και το παχύ έντερο. 

1. Περιορίστε ή αποφύγετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα και πείτε αντίο στον καρκίνο του προστάτη

Εκτίμηση: Η κατανάλωση 35 γραμμαρίων πρωτεΐνης γαλακτοκομικών κάθε μέρα (ισοδύναμο ενάμισι φλιτζανιού τυρί cottage), αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη κατά 32%. Πίνοντας δύο ποτήρια γάλα κάθε ημέρα αυξάνεται ο κίνδυνος καρκίνου του προστάτη κατά 60%.

Σημείωση: Τα συμπληρώματα ασβεστίου φαίνεται να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα με την πρόσληψη γάλακτος. Οι άνδρες που συμπληρώνουν περισσότερα από 400 mg ασβεστίου την ημέρα αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη κατά 51%.

2. Περιορίστε ή αποφύγετε το αλκοόλ για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στόματος, του φάρυγγα, του λάρυγγα, του οισοφάγου, του παχέος εντέρου, του ορθού, και του μαστού.

Ευρήματα: Ένα ποτό την εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στόματος, του φάρυγγα και του λάρυγγα κατά 24%. Δύο έως τρία ποτά την ημέρα αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 21%.

Σημείωση: Το ίδιο το αλκοόλ φαίνεται να είναι η αιτία του καρκίνου, και όλα τα είδη των αλκοολούχων ποτών (κρασί, μπίρα και οινοπνευματώδη) δημιουργούν προβλήματα.

3. Αποφύγετε τα κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα για να μειώσετε τον κίνδυνο του καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού.

Εκτίμηση: Κάθε 50 γραμμάρια ημερησίως επεξεργασμένου κρέατος, που ισοδυναμούν με δύο φέτες μπέικον ή ένα λουκάνικο, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 21%. Κάθε 120 γραμμάρια ημερησίως μερίδας κόκκινου κρέατος, που ισοδυναμεί με μια μικρή μπριζόλα, αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 28%.

Σημείωση: Το σίδερο αίμης, νιτρώδη, ετεροκυκλικές αμίνες και υπεραφθονία των ουσιωδών αμινοξέων σε κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα, πιστεύεται ότι συνεισφέρουν στην ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στο σώμα.

4. Αποφύγετε τα κρέατα που είναι ψητά και τηγανισμένα για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, του ορθού, του μαστού,

του προστάτη, των νεφρών και του παγκρέατος.

Διαπιστώσεις: Τέσσερις τύποι ετεροκυκλικών αμίνων (HCAs) σχετίζονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού. Οι HCAs σχηματίζονται από κρεατίνη και αμινοξέα σε μαγειρεμένα τρόφιμα, αυξάνονται σε υψηλότερους χρόνους μαγειρέματος και υψηλότερες θερμοκρασίες. Και η πρόσληψη HCAs στον οργανισμό μπορεί να διαταράξει τη σύνθεση του DNA.

Σημείωση: Εκτός από τους καρκίνους που αναφέρονται παραπάνω, οι HCAs συνδέονται επίσης, σε ασθενέστερη βαθμό, με καρκίνους του μαστού, του προστάτη, των νεφρών και του παγκρέατος.

5. Καταναλώστε προϊόντα σόγιας

Η κατανάλωση προϊόντων σόγιας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού ή τον κίνδυνο υποτροπής και θνησιμότητας στις γυναίκες που προηγουμένως έχουν ακολουθήσει αγωγή για καρκίνο του μαστού.

Ευρήματα: Σύμφωνα με έρευνες, τόσο στις ασιατικές, όσο και στις δυτικές χώρες, όσο υψηλότερη είναι η πρόσληψη ισοφλαβονών από προϊόντα σόγιας, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος της θνησιμότητας και της υποτροπής σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού.

Σημείωση: Όταν επιλέγετε τα προϊόντα σόγιας, να προτιμάτε τις φυσικές μορφές, όπως edamame, tempeh, ή οργανικά tofu, σε αντίθεση πχ με συμπυκνώματα πρωτεΐνης σόγιας, κοινή σε σκόνες και χάπια.

6. Δώστε έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά για μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών μορφών καρκίνου

Εκτίμηση: Τα φρούτα και τα λαχανικά, ειδικά τα πράσινα φυλλώδη, βοηθούν να μειωθεί ο συνολικός κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου. Η υψηλή πρόσληψη λαχανικών, όπως το μπρόκολο, το μαρούλι και το λάχανο, συνδέεται με 18 τοις εκατό μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνων στα πνευμόνια και στο στομάχι. Οι γυναίκες που καταναλώνουν καροτενοειδή λαχανικά, όπως τα καρότα και οι γλυκοπατάτες, μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά 19 τοις εκατό.

Συνολικά, οι γυναίκες που καταναλώνουν τις μεγαλύτερες ποσότητες κάθε είδους φρούτων ή λαχανικών μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά 11%. Η υψηλή πρόσληψη των προϊόντων τομάτας έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου του στομάχου κατά 27%. Το σκόρδο και άλλα λαχανικά, όπως τα κρεμμύδια, μειώνουν αισθητά τον κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου, ενώ μια διατροφή δυτικού τύπου (μεγάλες ποσότητες κρέατος και λίπους με ελάχιστες ποσότητες φρούτων και λαχανικών) διπλασιάζει το ρίσκο.

Σημείωση: Το πράσινο τσάι, η σόγια, τα σταφύλια, οι ντομάτες, και άλλα φυτικά τρόφιμα έχουν την ικανότητα να ρυθμίζουν την απόπτωση (μια φυσική διαδικασία για την καταστροφή ανθυγιεινών κυττάρων), κάτι που αποτελεί μια σημαντική μέθοδο για την πρόληψη του καρκίνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη σήμερα με 2 στάσεις – Ποιες ώρες απεργούν
Στάση εργασίας από τους εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων για την εργατική Πρωτομαγιά
Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη σήμερα με 2 στάσεις – Ποιες ώρες απεργούν