Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Εφτά ώρες ύπνου αρκούν! Από οχτώ και πάνω, είναι επικίνδυνο για την υγεία μας

Προβλήματα μνήμης προκαλούν οι πολλές ώρες ύπνου ενώ στοιχεία έδειξαν ότι οι το εφτάωρο προστατεύει το σώμα και το μυαλό μας

Προβλήματα μνήμης προκαλούν οι πολλές ώρες ύπνου ενώ στοιχεία έδειξαν ότι οι το εφτάωρο προστατεύει το σώμα και το μυαλό μας

Σε μια εποχή όπου είμαστε πιο απασχολημένοι από ποτέ και βομβαρδιζόμαστε με πληροφορίες όλο το 24ωρο, πολλοί από εμάς διαμαρτύρονται ότι δεν κοιμόμαστε αρκετά. Από την άλλη αν κοιμόμαστε πάρα πολύ θα μπορούσε να αποδειχθεί κακό για την υγεία μας, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Τι μας μένει; «Το χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας εντοπίστηκε στους ανθρώπους που κοιμούνται επτά ώρες», λέει ο Shawn Youngstedt, καθηγητής στο κρατικό πανεπιστήμιο της Αριζόνα που μελετά τη διάρκεια του ύπνου. «Αλλά οκτώ ώρες ή περισσότερες έχει επανειλημμένα αποδειχθεί ότι είναι επικίνδυνες για την υγεία μας», όπως έγραψε και η αμερικάνικη εφημερίδα Wall Street Journal.

Προβλήματα μνήμης

Μόλις τον περασμένο μήνα, μια μελέτη σε σχεδόν 9.000 ανθρώπους διαπίστωσε ότι τα άτομα ηλικίας 50 έως 64 που κοιμόντουσαν λιγότερο από έξι ώρες το βράδυ - ή περισσότερο από οκτώ - είχαν χειρότερη μνήμη και ικανότητες λήψης αποφάσεων. Αλλά η «δύναμη» του εγκεφάλου μειώθηκε μόνο για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας από 65 έως 89 εάν κοιμόντουσαν υπερβολικές ώρες, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο του Warwick.

Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύεται στο Journal of Clinical Sleep Medicine προσθέτει το επιχείρημα ότι δεν χρειαζόμαστε τόσο πολύ ύπνο όσο νομίζουμε. Όταν πέντε ενήλικες έζησαν –πειραματικά- για δύο μήνες στην «σε συνθήκες Εποχής του Λίθου», δηλαδή χωρίς ρολόγια, ηλεκτρικό ρεύμα ή τρεχούμενο νερό - κοιμήθηκαν κατά μέσο όρο 1,5 ώρες επιπλέον από το συνηθισμένο και αποκοιμήθηκαν δύο ώρες νωρίτερα. Αλλά και πάλι ήταν κατά μέσο όρο μόλις 7.2 ώρες κάθε βράδυ, γράφει η δημοσιογράφος της WSJ.

Και οι περισσότεροι από εμάς ίσως κοιμόμαστε περισσότερο από ό, τι χρειάζεται – απλά πείθουμε τους εαυτούς μας ότι έχουμε στερηθεί τον ύπνο, λέει ο νευροεπιστήμονας του ύπνου καθηγητής Jim Horne, του πανεπιστημίου του Loughborough. «Τα πράγματα αυτή την εποχή είναι καλύτερα από ποτέ». Σε αντίθεση με το τυπικό εργαζόμενο 150 χρόνια πριν, που εργάζονταν για 14 ώρες την ημέρα, έξι ημέρες την εβδομάδα και πήγε στο σπίτι σε ένα γεμάτο, μολυσμένο με ψύλλους κρεβάτι, οι περισσότεροι από μας κοιμούνται απολύτως ικανοποιητικά.

«Μύθος οι κίνδυνοι από τον ύπνο»

Υπήρξαν αρκετές μεγάλες μελέτες τα τελευταία 40 χρόνια, οι οποίες αφορούσαν πόσο οι άνθρωποι πραγματικά κοιμούνται. Τα ευρήματα δείχνουν ότι ο μέσος υγιής ενήλικας κοιμάται για 7, 5 ώρες κάθε βράδυ. Ο καθηγητής Horne, συγγραφέας του βιβλίου «Sleepfaring - Ένα ταξίδι μέσα από την επιστήμη του ύπνου», προσθέτει ότι η διαδεδομένη πληροφορία ότι οι πρόγονοί μας κοιμόντουσαν περίπου εννέα ώρες, είναι ένας μύθος.

«Υπάρχει πολύς φόβος σχετικά με τους κινδύνους της έλλειψης ύπνου - αλλά, στην πραγματικότητα, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για αυτούς που δεν κοιμούνται αρκετά είναι ένα ατύχημα, όπως να κοιμηθούν στο τιμόνι του αυτοκινήτου τους. Και ποια φύλο χρειάζεται περισσότερο ύπνο; Οι γυναίκες - επειδή οι εγκέφαλοί τους χρειάζονται περισσότερο χρόνο ξεκούρασης από τις πολύπλοκες εγκεφαλικές διεργασίες που κάνουν κάθε μέρα. Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου Duke, στη Βόρεια Καρολίνα, έδειξαν ότι οι γυναίκες που έχουν στερηθεί τον ύπνο, συχνά υποφέρουν από κατάθλιψη και θυμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη σήμερα με 2 στάσεις – Ποιες ώρες απεργούν
Στάση εργασίας από τους εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων για την εργατική Πρωτομαγιά
Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη σήμερα με 2 στάσεις – Ποιες ώρες απεργούν