Επιστήμονες πιστεύουν ότι το χάπι για το διαβήτη θα μπορούσε επίσης να αποκρούσει τον καρκίνο και τα καρδιακά προβλήματα
Ένα φάρμακο για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 θα μπορούσε να μας βοηθήσει όλους να ζήσουμε περισσότερο, σύμφωνα με νέα έρευνα. Η έρευνα δείχνει ότι η μετφορμίνη, η οποία ελέγχει το επίπεδο της γλυκόζης, μπορεί επίσης να εξορκίσει τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο - είτε κάποιος έχει διαβήτη είτε όχι.
Οι επιστήμονες που μελέτησαν περισσότερα από 180.000 άτομα διαπίστωσαν μια «μικρή αλλά στατιστικά σημαντική βελτίωση στην επιβίωση» σε εκείνους που έπαιρναν μετφορμίνη, σε σύγκριση με άλλα αντι-διαβητικά φάρμακα. Ωστόσο, οι ειδικοί αναφέρουν ότι η 5χρονη περίοδος παρακολούθησης της έρευνας ήταν σχετικά σύντομη, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι συνέπειες του διαβήτη χειροτερεύουν με την πάροδο του χρόνου και συνδέονται με μικρότερη διάρκεια ζωής.
Κοστίζει 0,1 ευρώ!
Ο επικεφαλής συγγραφέας καθηγητής Craig Currie, από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Κάρντιφ, δήλωσε ότι πρέπει να γίνει περαιτέρω έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις της μετφορμίνης σε υγιείς ανθρώπους, ιδιαίτερα επειδή είχε αμελητέες παρενέργειες. Το φάρμακο κοστίζει λίγο πάνω από 0,1 ευρώ την ημέρα.
«Οι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με μετφορμίνη είχαν μια μικρή αλλά στατιστικά σημαντική βελτίωση στην επιβίωση σε σύγκριση με τους μη διαβητικούς, ενώ εκείνοι που έλαβαν θεραπεία με σουλφονυλουρίες είχαν μια σταθερά μειωμένη επιβίωση συγκριτικά με τους μη-διαβητικούς ασθενείς. Παραδόξως, τα ευρήματα δείχνουν ότι αυτό το φθηνό και ευρέως διαδεδομένο διαβητικό φάρμακο μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα όχι μόνο για τους ασθενείς με διαβήτη, αλλά και για τους ανθρώπους που δεν έχουν», σχολίασε ο καθηγητής.
Η μετφορμίνη έχει δειχθεί ότι έχει αντι-καρκινική δράση και ότι προστατεύει την καρδιά. Μπορεί επίσης να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου κατά το ένα τρίτο στους προ-διαβητικούς. Όμως οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 τελικά θα δουν την υγεία τους να επιδεινώνεται, ανεξάρτητα από το ποια φάρμακα πήραν. «Οι άνθρωποι χάνουν κατά μέσο όρο περίπου οκτώ έτη από το προσδόκιμο ζωής τους μετά την ανάπτυξη του διαβήτη. Ο καλύτερος τρόπος να προστατευτούν είναι η καλή διατροφή και η τακτική άσκηση φως », πρόσθεσε.
Τα αποτελέσματα της έρευνας
Τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη προέρχονταν από το Clinical Practice Research Datalink στην Αγγλία, από το οποίο οι ερευνητές εντόπισαν 78.241 ασθενείς που είχαν ήδη την μετφορμίνη ως θεραπεία πρώτης γραμμής και 12.222 ασθενείς με την σουλφονυλουρία ως θεραπεία πρώτης γραμμής.
Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν συγκρίθηκαν με έναν μη διαβητικό ασθενή, χρησιμοποιώντας κριτήρια που περιλάμβαναν την ηλικία, το φύλο, το κάπνισμα, την κλινική κατάσταση και το προσδόκιμο ζωής τους. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό 'Diabetes, Obesity and Metabolism. Δείχνουν ότι ο μέσος χρόνος επιβίωσης ήταν 15% χαμηλότερος σε υγιή άτομα σε σύγκριση με διαβητικούς που πήραν μετφορμίνη και 38% χαμηλότερος από διαβητικούς ασθενείς με παλαιότερα φάρμακα.
Ο αποτελεσματικός έλεγχος της γλυκόζης στους διαβητικούς είναι σημαντικός για να μειωθεί ο κίνδυνος επιπλοκών, όπως το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή η νόσος στεφανιαίας αρτηρίας. Η μετφορμίνη συνιστάται ως θεραπεία πρώτης γραμμής για το διαβήτη τύπου 2. Οι σουλφονυλουρίες προτείνονται αν η μετφορμίνη δεν είναι κατάλληλη, αλλά μπορεί να έχουν παρενέργειες.
Ο Kevin McConway, καθηγητής εφαρμοσμένης στατιστικής, δήλωσε ότι η εμφανής διαφορά στην επιβίωση μεταξύ των διαβητικών με μετφορμίνη και στα υγιή άτομα στη μελέτη ήταν σχετικά μικρή και μπορεί να οφείλεται σε άλλους παράγοντες – επειδή για παράδειγμα οι διαβητικοί είναι πιθανό να κάνουν καλύτερη παρακολούθηση και θεραπεία για την καρδιά τους, με ενδεχομένως καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία τους. Προηγούμενη έρευνα των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι η αλλαγή σε ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής ήταν δύο φορές πιο αποτελεσματική από την μετφορμίνη για να προστατευτούμε από τον διαβήτη.