Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πώς θα καταλάβετε έναν ναρκισσιστή;

Κάντε του την σωστή ερώτηση!

Κάντε του την σωστή ερώτηση!

Ο πιο σύντομος τρόπος για να διαπιστώσετε εάν κάποιος είναι ναρκισσιστής είναι απλά να τον… ρωτήσετε! Αυτό υποστηρίζει μια νέα έρευνα, σύμφωνα με την οποία όταν οι άνθρωποι ερωτώνται εάν είναι ναρκισσιστές, απαντούν με ακρίβεια!

Ειδικότερα, από μια σειρά 11 πειραμάτων, στα οποία συμμετείχαν πάνω από 2.220 άτομα όλων των ηλικιών, οι ερευνητές βρήκαν ότι μπορούσαν να προσδιορίσουν αξιόπιστα, ανθρώπους που ήταν ναρκισσιστές, κάνοντάς τους μία και μόνο ερώτηση.

Η ερώτηση

Η ερώτηση ήταν η παρακάτω και περιείχε και την επεξήγηση: «Σε τι βαθμό θα λέγατε ότι συμφωνείτε ή διαφωνείτε με αυτήν την δήλωση: Είμαι ναρκισσιστής» (Σημ. Η λέξη ναρκισσιστής σημαίνει εγωκεντρικός, επικεντρωμένος στον εαυτό του, και ματαιόδοξος).

Οι συμμετέχοντες βαθμολόγησαν τους εαυτούς τους με μια κλίμακα από το 1 (δεν ισχύει πολύ για μένα) μέχρι το 7 (ισχύει πολύ για μένα). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι απαντήσεις των ανθρώπων σε αυτήν την απλή ερώτηση παρατάσσονται στενά με αρκετές άλλες, ήδη επικυρωμένες, μετρήσεις του ναρκισσισμού, μεταξύ αυτών και της ευρέως χρησιμοποιούμενης καταγραφής ναρκισσιστικής προσωπικότητας (Narcissistic Personality Inventory, NPI).

Η διαφορά είναι ότι αυτή η νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε πριν λίγες ημέρες στο PLOS ONE, και την οποία οι ερευνητές αποκαλούν η κλίμακα ναρκισσισμού ενός σημείου (SINS), έχει μία μόνο ερώτηση ενώ η NPI έχει 40.

«Τα άτομα που είναι πρόθυμα να παραδεχθούν ότι είναι πιο ναρκισσιστές σε σχέση με άλλους, πιθανόν να είναι και στην πραγματικότητα», δηλώνει ο Brad Bushman, καθηγητής επικοινωνίας και ψυχολογίας στο πολιτειακό πανεπιστήμιο του Οχάιο, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα. «Οι ναρκισσιστές είναι σχεδόν περήφανοι για το γεγονός αυτό. Δεν θεωρούν ότι ο ναρκισσισμός είναι κάτι αρνητικό, πιστεύουν ότι είναι ανώτεροι από άλλους και δεν έχουν πρόβλημα να το παραδεχθούν δημοσίως», προσθέτει ο ίδιος. Ο καθηγητής διεξήγαγε την έρευνα με τη Sara Konrath του πανεπιστημίου της Ιντιάνα και τον Brian Meier του Gettysburg College.

Η κατανόηση του ναρκισσισμού

Σύμφωνα με την Konrath, η κατανόηση του ναρκισσισμού έχει πολλές επιδράσεις για την κοινωνία, οι οποίες εκτείνονται πέρα από την επίδραση που έχει στη ζωή του ατόμου που είναι ναρκισσιστής. «Για παράδειγμα, οι ναρκισσιστές έχουν χαμηλή ενσυναίσθηση (κατανόηση και συμπάθεια) και η ενσυναίσθηση αποτελεί κίνητρο-κλειδί για φιλανθρωπική συμπεριφορά, όπως η δωρεά χρημάτων ή χρόνου σε οργανισμούς», εξηγεί η ίδια.

Γενικά, κατά τον Bushman, ο ναρκισσισμός είναι προβληματικός και για το άτομο και για την κοινωνία. Αυτοί που θεωρούν ότι είναι ήδη τέλειοι, δεν προσπαθούν να βελτιωθούν. Για την κοινωνία, ο ναρκισσισμός είναι κακός γιατί οι άνθρωποι που σκέφτονται μόνο τον εαυτό τους και τα ενδιαφέροντά τους, βοηθούν λιγότερο τους άλλους.

Όσο για τη συμβολή της SINS, ο Βushman, αφού ξεκαθαρίζει ότι δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως υποκατάστατο των μεγαλύτερων και ευρύτερων ερωτηματολογίων τα οποία εντοπίζουν τον ναρκισσισμό, υπογραμμίζει ότι η κλίμακα του ενός σημείου που ανέπτυξαν, μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη για μεγάλες έρευνες στις οποίες οι ερευνητές ανησυχούν μήπως οι συμμετέχοντες κουράζονται ή αποσπώνται, καθώς απαντούν σε διάφορες ερωτήσεις.

Με άλλα λόγια, το πλεονέκτημα της SINS, συγκριτικά με άλλες μετρήσεις, είναι, κατά τον Βushman, το ότι επιτρέπει στους ερευνητές να αναγνωρίζουν τους ναρκισσιστές πολύ εύκολα. Πάντως, αν και είναι δελεαστικό να ζητάμε από φίλους, γείτονες και συνεργάτες να μας πουν αν είναι ή όχι ναρκισσιστές, η Konrath, μας συμβουλεύει να μην το κάνουμε, καθώς η συγκεκριμένη μέτρηση δεν έχει ως σκοπό, «κατ΄ανάγκη να κατηγοριοποιήσει τους ανθρώπους έξω από το πλαίσιο της έρευνας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Γάζα: Νεκρά 4 παιδιά
Από την έναρξη της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης κατά της ένοπλης οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ την Παρασκευή, «41 Παλαιστίνιοι έπεσαν μάρτυρες,...
Βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Γάζα: Νεκρά 4 παιδιά