Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ξεχάστε τα πολύπλοκα τεστ: Η μακροζωία περνάει από την κοιλιά σας

Έρχεται όταν η περιφέρεια της μέσης είναι όσο το μισό ύψος σας

Έρχεται όταν η περιφέρεια της μέσης είναι όσο το μισό ύψος σας

Το κλειδί της μακροζωίας είναι η περιφέρεια της μέσης σας να μην είναι μεγαλύτερο από το μισό του ύψους σας. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο City του Λονδίνου επινόησαν μια απλή φόρμουλα, η οποία προβλέπει πόσα χρόνια ζωής «χάνει» κανείς εξαιτίας της παχυσαρκίας.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν ο κανόνας αυτός ισχύει ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο ή την εθνικότητα. Για να μετρήσει κανείς την περιφέρεια της μέσης του πρέπει να βάλει τη μεζούρα μεταξύ του χαμηλότερου πλευρού και των οστών του ισχίου, προσέχοντας να μην εισπνέει.

Όσο το αποτέλεσμα που θα πάρετε είναι το μισό ή και λιγότερο από το ύψος σας, τότε ο προσδόκιμος όρος ζωής σας είναι ο κοινός μέσος όρος, δηλαδή περίπου στα 81 έτη. Για κάθε εκατοστό παραπάνω όμως, μπορεί να κινδυνεύετε να ζήσετε από μερικούς μήνες, μέχρι και ολόκληρα χρόνια λιγότερο.

Πως γίνεται το τεστ

Για παράδειγμα, ένας μέσος 30άρης με ύψος περίπου 1,78 μ. πρέπει να έχει περιφέρεια μέσης όχι μεγαλύτερη από 88,9 εκατοστά, ενώ η περιφέρεια της μέσης μιας γυναίκας 30 ετών, με ύψος 162,5 μ. δεν πρέπει να ξεπερνά τα 81,28 εκατοστά.

Αν όμως η περιφέρεια της μέσης του άντρα είναι μεγαλύτερη από 106,7 εκατοστά (ή περίπου το 60% του ύψους του), σύμφωνα με το μοντέλο που ανέπτυξαν οι ερευνητές, αυτό θα του «κόψει» 1,7 χρόνια από τη ζωή του. Αντίστοιχα, μια γυναίκα με περιφέρεια μέσης 97,5 εκατοστά ή παραπάνω θα ζήσει 1,4 χρόνια λιγότερα. Κι αν τα 1 ή 2 χρόνια δε σας φαίνονται πολλά, έχετε υπόψη σας ότι… όσο ανεβαίνουν τα κιλά, τόσο μειώνονται τα χρόνια ζωής.

Για παράδειγμα, ένας 30άρης με ύψος 1,78 μ. και περιφέρεια μέσης 142,2 εκατοστά… πρέπει να αναμένει ότι θα ζήσει 20,2 χρόνια λιγότερο, ενώ μια γυναίκα με ύψος 162,5 και περιφέρεια μέσης 129,5 εκατοστά θα ζήσει 10,6 χρόνια λιγότερο.

Οι ερευνητές από τη σχολή Cass Business School του πανεπιστημίου City στο Λονδίνο κατέληξαν στο υπολογιστικό αυτό μοντέλο, εξετάζοντας τα στοιχεία περισσοτέρων από 300.000 ενήλικες σε διάστημα 20 ετών.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η Dr Margaret Ashwell στους Sunday Times, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα απλό «τεστ υγείας», το οποίο μπορεί να κάνει ο καθένας μόνος του στο σπίτι. Τα συμπεράσματα της έρευνας πρόκειται να δημοσιευτούν στο Public Library of Science.

«Πρέπει να μετράμε το σωστό μέγεθος»

«Οι άνθρωποι δεν έχουν την πλήρη εικόνα, εφόσον βασίζονται μόνο στο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Πρέπει να μετράμε τα σωστά μεγέθη», είπε η Dr Margaret Ashwell. Ο ΔΜΣ συγκρίνει το βάρος ενός ατόμου με το ύψος τους, για να κατατάξει κάποιον ως παχύσαρκο ή υπέρβαρο. Αλλά η Δρ Ashwell πρόσθεσε ότι αν η κυβέρνηση ήταν να χρησιμοποιήσει τη μέτρηση της μέσης αντί του ΔΜΣ, στη Βρετανία για παράδειγμα θα κατηγοριοποιηθούν το 69% ως υπέρβαροι αντί για 60% που έχουν μετρηθεί τώρα.

Ο καθηγητής Les Mayhew, ο οποίος επίσης συμμετείχε στη μελέτη η οποία πρόκειται να δημοσιευθεί από την Public Library of Science, είπε: «Υπάρχουν τώρα συντριπτικά στοιχεία ότι η κυβερνητική πολιτική πρέπει να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στη μέση-προς-ύψος αναλογία ως εργαλείο ελέγχου».

Ωστόσο η Dr Rachel Pryke, κλινική εκπρόσωπος σχετικά με τη διατροφή στο Royal College of GPs, αναφέρει ότι δεν ήταν σαφές κατά πόσο η ανησυχία των ανθρώπων για το βάρος τους, τους παρακινεί πραγματικά να κάνουν μια μακροπρόθεσμη δέσμευση για αλλαγές στον τρόπο ζωής τους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κλειστές οι τράπεζες για 5 μέρες – Ποιοι μισθοί θα καθυστερήσουν να «φανούν»
Κατεβάζουν «ρολά» οι τράπεζες για πέντε συνεχόμενες μέρες – Τι θα γίνει την Πρωτομαγιά και το Πάσχα, πώς επηρεάζονται οι μισθοδοσίες
Κλειστές οι τράπεζες για 5 μέρες – Ποιοι μισθοί θα καθυστερήσουν να «φανούν»