Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Απλά, φτηνά παυσίπονα προσθέτουν 12 χρόνια ζωής!

Η ιβουπροφαίνη επιβραδύνει τη γήρανση και καταπολεμά ασθένειες, λένε επιστήμονες...

Τακτικές δόσεις ιβουπροφαίνης θα μπορούσαν να επιτρέψουν στους ανθρώπους να ζήσουν μέχρι και 12 χρόνια περισσότερο. Σε δοκιμές, το φάρμακο φαίνεται να επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης, καθώς και να βοηθάει στην καταπολέμηση ορισμένων νόσων. Η ιβουπροφαίνη, η οποία χρησιμοποιείται καθημερινά για την αντιμετώπιση φλεγμονής, πόνου και πυρετού, μπορεί να είναι το κλειδί για την ανάπτυξη ενός φαρμάκου αντι-γήρανσης!

Ο Δρ Brian Kennedy, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ινστιτούτου έρευνας για τη γήρανση Buck στην Καλιφόρνια, είπε: «Υπάρχει πολλά στοιχεία για να είματε ενθουσιασμένοι. Η έρευνα δείχνει ότι η ιβουπροφαίνη επηρεάζει μια διαδικασία η οποία δεν έχει ερευνηθεί πλήρως πως συνδέεται με τη γήρανση, δίνοντάς μας ένα νέο τρόπο για να μελετήσουμε και να κατανοήσουμε τη διαδικασία της γήρανσης. Η ιβουπροφαίνη είναι ένα σχετικά ασφαλές φάρμακο, που βρίσκεται μέσα στα περισσότερα σπίτια. Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλές υπάρχουσες θεραπείες που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία και τη μακροζωία και χρειάζεται να μελετηθούν».

Ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Michael Polymenis του Texas A & M University συμφώνησε με την παραπάνω τοποθέτηση. «Είναι πάρα πολύ πιθανό να υπάρχουν και άλλα φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη με ακόμη καλύτερη δυνατότητα να επεκτείνουν τη διάρκεια ζωής, δηλαδή με σκοπό την προσθήκη ετών υγιούς ζωής σε ανθρώπους».

«Πρέπει να το ερευνήσουμε»

Σε εργαστηριακές δοκιμές, η ιβουπροφαίνη βρέθηκε να παρατείνει τη ζωή των σκουληκιών και μυγών με το ισοδύναμο περίπου 12 χρόνια σε ανθρώπινους όρους. Τα πλάσματα, όχι μόνο ζούσαν περισσότερο, αλλά φάνηκαν να διατηρούν καλή φυσική κατάσταση και την υγεία τους, καθώς μεγάλωναν. Παρά το τεράστιο εξελικτικό χάσμα μεταξύ σκουληκιών και ανθρώπων, οι ερευνητές πιστεύουν ότι έχουν βρει μια νέα πτυχή της γήρανσης του πληθυσμού, η οποία θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες για τον άνθρωπο.

Ο καθηγητής Polymenis είπε: «Δεν είμαστε σίγουροι γιατί ισχύει αυτό, αλλά αξίζει να διερευνηθεί περαιτέρω. Αυτή η μελέτη ήταν μια απόδειξη, για να δείξει ότι τα κοινά, σχετικά ασφαλή φάρμακα μπορούν να επεκτείνουν τη διάρκεια ζωής πολύ διαφορετικών οργανισμών».

Η ιβουπροφαίνη είναι ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο, που πωλείται με το όνομά του, από μια ποικιλία brand names όπως το Nurofen, Advil και Motrin. Αναπτύχθηκε από την εταιρεία Boots στη δεκαετία του 1960 και έγινε διαθέσιμο σε όλο τον κόσμο στη δεκαετία του 1980. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας περιλαμβάνει το φάρμακο στη λίστα των «βασικών φαρμακευτικών προϊόντων». Αν και θεωρείται σχετικά ασφαλές φάρμακο, οι υψηλές δόσεις μπορεί να έχουν επιβλαβείς παρενέργειες.

Δώδεκα παραπάνω χρόνια ζωής

Στη νέα έρευνα, επιστήμονες εξέτασαν τρεις οργανισμούς, τη μαγιά, το σκουλήκι Caenorhabditis elegans και τη μύγα «των φρούτων» - με ιβουπροφαίνη. Οι δόσεις που χρησιμοποιήθηκαν ήταν σε γενικές γραμμές το αντίστοιχο εκείνων που λαμβάνονται από τον άνθρωπο. Η θεραπεία προσέθεσε περίπου 15% στις ζωές των διαφόρων ειδών, που σε ανθρώπινους όρους ισοδυναμεί με ένα επιπλέον δώδεκα ή και παραπάνω έτη ζωής. Θεωρήθηκε επίσης ότι προσθέτει υγιή χρόνια ζωής.

Τόσο οι μύγες όσο και τα σκουλήκια εμφανίστηκαν υγιέστερα σε μεγάλη ηλικία από εκείνα που αφέθηκαν χωρίς θεραπεία, δήλωσαν οι επιστήμονες στο ηλεκτρονικό περιοδικό Public Library of Science Genetics. Ο Δρ Kennedy είπε ότι η μελέτη ανοίγει την πόρτα για μια νέα εξερεύνηση των αντι-γηραντικών φαρμάκων. Και πρόσθεσε: «Το ινστιτούτο μας ενδιαφέρετε να μάθει γιατί οι άνθρωποι αρρωσταίνουν όταν γεράσουν. Πιστεύουμε ότι με την κατανόηση των διαδικασιών αυτών, μπορούμε να παρέμβουμε και να βρούμε τρόπους για να επεκτείνουμε την ανθρώπινη ζωή, κρατώντας τους ανθρώπους υγιείς και επιβραδύνοντας τη γήρανση. Αυτός είναι ο απώτερος στόχος μας».

Νωρίτερα αυτό το έτος, οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Newcastle διαπίστωσε ότι το φθηνό αντιφλεγμονώδες φάρμακο θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην καταπολέμηση χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2, η αρθρίτιδα και η άνοια. Ανακάλυψαν ότι η χρόνια φλεγμονή μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση και να προκαλέσει νόσους από τη διακοπή αναγέννησης των κυττάρων του σώματος. Μόλις ένας ασθενής νοσήσει από μια ασθένεια, αυξάνετε ο κίνδυνος να αναπτυχθούν και άλλες.

Το φάρμακο πρέπει να λαμβάνεται κατά τη διάρκεια ή μετά το φαγητό, διότι μπορεί να βλάψει το βλεννογόνο του στομάχου. Το Βρετανικό Σύστημα Υγεία συμβουλεύει ότι οι πολίτες θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους σχετικά με τη χρήση της ιβουπροφαίνης.

Ασπίδα και κατά του καρκίνου του δέρματος η ιβουπροφένη

Η τακτική λήψη παυσίπονων φαρμάκων όπως η ασπιρίνη και η ιβουπροφένη μπορεί να αποτελέσει «ασπίδα» ενάντια στην πιο κοινή μορφή καρκίνου του δέρματος, σύμφωνα με νέα ανασκόπηση μελετών.

Ερευνητές στην Αυστραλία και τη Βρετανία ανέλυσαν όλες τις υπάρχουσες μέχρι σήμερα μελέτες σχετικά με τη λήψη παυσίπονων φαρμάκων και τη σύνδεσή της με τον καρκίνο του δέρματος και ανακάλυψαν ότι τα Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα (ΜΣΑΦ) μειώνουν τον κίνδυνο πλακώδους (ακανθοκυτταρικού) καρκινώματος κατά 18%.

Τα ΜΣΑΦ είχαν συνδεθεί στο παρελθόν με μείωση του κινδύνου και άλλων μορφών καρκίνου, όπως του καρκίνου του παχέος εντέρου. Η θεωρία ότι τα ΜΣΑΦ όπως η ασπιρίνη μπορεί να προστατεύσουν από τον καρκίνο του δέρματος είχε εκφραστεί και παλαιότερα, ωστόσο μέχρι σήμερα, τα υπάρχοντα στοιχεία ήταν ασαφή.

Μείωση 15% του κινδύνου

Η νέα ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Investigative Dermatology» διεξήχθη από ειδικούς του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία, του Ιατρικού Ερευνητικού Ινστιτούτου Berghofer επίσης στην Αυστραλία καθώς και του Ινστιτούτου Φλεγμονών και Αποκατάστασής τους του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ στη Βρετανία. Οι ειδικοί ανέλυσαν εννέα μελέτες οι οποίες εξέταζαν συγκεκριμένα τη χρήση των παυσίπονων φαρμάκων και τη σύνδεσή της με τον κίνδυνο ακανθοκυτταρικού καρκίνου του δέρματος.

Ανακάλυψαν ότι η λήψη οποιουδήποτε ΜΣΑΦ σχετιζόταν με μείωση του κινδύνου εμφάνισης της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου κατά 18%. Η λήψη ΜΣΑΦ εκτός της ασπιρίνης φάνηκε να συνδέεται με μείωση του κινδύνου κατά 15%.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία είναι τα πιο πειστικά μέχρι σήμερα σχετικά με την προστατευτική δράση των ΜΣΑΦ ενάντια στον καρκίνο του δέρματος. Ωστόσο και πάλι οι ειδικοί δεν μπορούν να είναι σίγουροι σχετικά με την ακριβή επίδραση των φαρμάκων αφού στοιχεία όπως το πόση ακριβώς ώρα εξετίθεντο στον ήλιο οι συμμετέχοντες στις μελέτες ή ακόμη και πόση ακριβώς δόση των φαρμάκων λάμβαναν, δεν κατέστη δυνατό να συλλεχθούν.

Σε κάθε περίπτωση εκτιμάται ότι τα ΜΣΑΦ προλαμβάνουν τον καρκίνο του δέρματος καθώς αναστέλλουν τη δράση ενός ενζύμου που ονομάζεται COX-2 και το οποίο μεταξύ άλλων εμπλέκεται στην ανάπτυξη όγκων. Σημειώνεται ότι η λήψη των παυσίπονων φαρμάκων φάνηκε να μειώνει ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος σε άτομα με προκαρκινικές αλλοιώσεις ή ιστορικό της νόσου. Τα νέα ευρήματα μαρτυρούν ότι τα ΜΣΑΦ θα μπορούσαν να λαμβάνονται ως προληπτική θεραπεία από ορισμένες ομάδες του πληθυσμού.

Καλό το παυσίπονο αλλά προσέξτε και τον ήλιο!

Σήμερα ορισμένοι ασθενείς λαμβάνουν σε τακτική βάση ΜΣΑΦ για την αντιμετώπιση χρόνιων καταστάσεων όπως η αρθρίτιδα. Ωστόσο η λήψη των συγκεκριμένων φαρμάκων δεν συστήνεται σε υγιή άτομα εξαιτίας παρενεργειών όπως η γαστρορραγία.

Σχολιάζοντας τα νέα αποτελέσματα η Ντόροθι Μπένετ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου με ειδίκευση στην κυτταρική βιολογία, σημείωσε ότι προσφέρουν πολύτιμη γνώση. Όπως όμως είπε, οι παρενέργειες των φαρμάκων μάλλον δεν επιτρέπουν την τακτική λήψη των ΜΣΑΦ από όλους. «Με δεδομένο ότι τα περισσότερα ακανθοκυτταρικά καρκινώματα είναι ιάσιμα μέσω επέμβασης, αν διαγνωστούν εγκαίρως, μάλλον θα είναι δύσκολο λαμβάνοντας υπόψη τις παρενέργειες των ΜΣΑΦ να προταθεί η λήψη τους από τον πληθυσμό».

Από την πλευρά του ο ομότιμος καθηγητής Φωτοβιολογίας και Δερματολογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Νιουκάσλ Μπράιαν Ντίφι τόνισε ότι η μείωση του κινδύνου για ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα η οποία επιτυγχάνεται με τα ΜΣΑΦ μπορεί να επιτευχθεί αν ο καθένας μας μειώσει λίγο το διάστημα έκθεσης στον ήλιο. «Καθώς η μακροχρόνια θεραπεία με ΜΣΑΦ εγκυμονεί κινδύνους, μια πιο ασφαλής επιλογή για όσους θέλουν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος θα ήταν το να εκτίθενται λίγο λιγότερο στον ήλιο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ